Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Κάτι βρωμάει στα λιμάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάτι βρωμάει στα λιμάνια

Για “απόπειρα ελέγχου της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων από την κυβέρνηση” κάνουν λόγο κάποια ΜΜΕ αλλά και βουλευτές της Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να κρύψουν τους πραγματικούς φόβους ενός ολόκληρου συστήματος συμφερόντων που παρακολουθεί με ανησυχία το τελευταίο διάστημα τις αλλαγές που δρομολογούνται γύρω από τη “χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων” με βάση τον 352/2017 κανονισμό της Ε.Ε. Αυτό που ενόχλησε την “πιάτσα” των λιμανιών είναι η θέσπιση κανόνων διαφάνειας έπειτα από σειρά ετών μονοπωλιακού, ή στην καλύτερη περίπτωση, ολιγοπωλιακού καθεστώτος σε χρυσοφόρους τομείς, όπως η συλλογή και διαχείριση αποβλήτων πλοίων. Εκεί που χρόνια τώρα μέσα από σκοτεινές και δύσοσμες συνθήκες μίζας, μαύρου χρήματος, στημένων διαγωνισμών και δημιουργίας κλειστών μονοπωλίων που κάποιοι θησαύρισαν μέσω έκνομων μεθοδεύσεων. Ένα ρυπαρό επιχειρηματικό κύκλωμα που κατάφερνε να περνάει μονίμως στα ψιλά της επικαιρότητας ακόμα και υποθέσεις διαφθοράς, δωροδοκιών και σκανδάλων είτε λαδώνοντας είτε απειλώντας δημοσιογράφους και ΜΜΕ που τολμούσαν να αναφέρουν ονόματα και περιπτώσεις.

Και ενώ όλοι περίμεναν πως ο σχετικός Κανονισμός της Ε.Ε. θα ξεκαθάριζε αυτό το ρυπαρό περιβάλλον, ήρθε ο ίδιος ο θεματοφύλακας της νομιμότητας στα λιμάνια της χώρας, δηλαδή η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, να ανοίξει παραθυράκια παράκαμψης του νόμου, προς όφελος του μονοπωλιακού κυκλώματος που καρπούται το 85% του κύκλου εργασιών στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων πλοίων σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι γεγονός πως τους δύο τελευταίους μήνες κάποιοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά ώστε να μη θιγούν τα οικονομικά συμφέροντα που είχαν διασφαλίσει στα 25 μεγάλα λιμάνια της χώρας. Κάποιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε το μονοπώλιό τους να μην απολέσει τα κέρδη του. Και στην προσπάθειά τους αυτή δυστυχώς βρήκαν και θεσμική κάλυψη.

Ο φόβος και μόνο ότι η κάλυψη αυτή κινδυνεύει να χαθεί, έβγαλε στη φόρα τις υποκριτικές αγωνίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του φιλικού της Τύπου για την κυβέρνηση, που δήθεν θέλει να ελέγξει τα λιμάνια. Μόνο που ο φόβος και η αγωνία των βουλευτών της Ν.Δ. και κάποιων εντύπων αφορά σε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο των λιμανιών από τα χέρια τους. Πρόκειται γι' αυτούς που, ενώ τους έπιαναν στα πράσα να λαδώνουν και να δωροδοκούν, δεν ανέχονταν να δουν το όνομά τους ούτε στα ψιλά της "Αυγής" και απειλούσαν με εξώδικα και μηνύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL