Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Γιατί ο Μαρινάκης αγόρασε χρέη 234 εκατ. ευρώ και βάλε;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατί ο Μαρινάκης αγόρασε χρέη 234 εκατ. ευρώ και βάλε;

Τελικά νικητής στη μάχη των προσφορών για την απόκτηση του 100% των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το 22,1% των μετοχών του Mega, που ήταν ουσιαστικά και το μέγα ζητούμενο, βγήκε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, που πρόσφερε 22,9 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 21 εκατομμυρίων που προσέφερε η εταιρεία Vegata συμφερόντων Μελισσανίδη (!) και 11,9 εκατομμυρίων που ήταν η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη και που πρόσφατα είχε αγοράσει από την οικογένεια Μπόμπολα το 20% του Mega. Τι απέκτησε ο κ. Μαρινάκης; Απέκτησε τους τίτλους των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», το 22,11% του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος Α.Ε. (Mega), τους ιστοτόπους in.gr, vima.gr και nea.gr, τον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, το 50% της Ίρις Εκτυπωτική και το 41,22% των μετοχών της εταιρείας διανομής Άργος. Τα χρέη όλων αυτών των επιχειρήσεων που απέκτησε φτάνουν μέχρι στιγμής (στοιχεία του 2015, καθώς διαρκώς αυξάνονται) στα 234 εκατομμύρια ευρώ!

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ της πρώτης κίνησης, δηλαδή της εξαγοράς από τον Ιβάν Σαββίδη του ποσοστού στο Mega; Ακολούθησε κινητοποίηση των ολιγαρχών - μιντιαρχών που πίεσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ζήτησαν από τον κ. Μαρινάκη να αποκτήσει τον ΔΟΛ για να μην περάσει σε ιδιοκτησία φιλική προς τη σημερινή κυβέρνηση. Έγιναν μάλιστα και συναντήσεις, παρόλο το εχθρικό παρελθόν, του κ. Μαρινάκη με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, η οικογένεια του οποίου ελέγχει το 35% του Mega, και τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζο. Μπροστά στον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, όλα παραμερίζονται.

ΕΙΝΑΙ η κίνηση Μαρινάκη επιχειρηματική; Είναι προφανές τι είναι, καθώς, με επιχειρηματικά κριτήρια, ο εφοπλιστής φίλος και κουμπάρος της οικογένειας Μητσοτάκη δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα να βγάλει κέρδη, πλην ίσως από το Mega αν αυτό επανακάμψει σε ποσοστά αγοράς στα προ κρίσης επίπεδα. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το νέο τηλεοπτικό τοπίο δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί, καθώς ακυρώθηκε μεν η διαδικασία, αλλά όχι και ο Νόμος Παππά, που ορίζει περιορισμένο αριθμό αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και ακριβές άδειες λειτουργίας. Η κίνηση Μαρινάκη είναι απολύτως πολιτική και σκοπό έχει, διά του απόλυτου ελέγχου της κοινής γνώμης, όλοι μαζί να ανατρέψουν την κυβέρνηση Τσίπρα και να εγκαταστήσουν ένα σχήμα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πατρίδες, αστικοί εκσυγχρονισμοί, ανατάξεις της ελληνικής οικονομίας, δημοκρατίες και περιβάλλον ίσης μεταχείρισης δεν αφορούν τις δυνάμεις της παλινόρθωσης.

ΝΕΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι δυνατόν ο απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ και η μανιώδης πολεμική προς την κυβέρνηση Τσίπρα να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα; Δεν το αποκλείω, διότι η προπαγάνδα τους είναι τόσο εξόφθαλμα προκλητική, με φανερούς στόχους. Είναι τελείως αδιάφοροι για τη λαϊκή κυριαρχία και τη γνώμη του ελληνικού λαού, που τίποτε δεν μπορεί να αποκλιστεί. Και μόνο στον ανταγωνισμό των “Νέων” και της “Ελευθερίας του Τύπου” να σταθούμε, το φαγητό που σερβίρουν από την πρώτη σελίδα τους είναι λύσσα!

ΛΥΘΗΚΑΝ λοιπόν τα προβλήματα του Mega; Είναι νωρίς ακόμα, καθώς το ποσοστό του Σαββίδη και το υπόλοιπο 13% του Μπόμπολα δημιουργούν καταστατικό βέτο στις αποφάσεις. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στα μέσα του ΔΟΛ θεωρούνται απολυμένοι (τώρα πρέπει να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τον Ψυχάρη!) και δεν έχουν εξασφαλισμένες θέσεις και δικαιώματα στο νέο καθεστώς, χώρια ότι κανείς δεν ξέρει αν ο νέος ιδιοκτήτης θα κρατήσει ενεργά όλα τα μέσα και δεν θα προχωρήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις ενδεχόμενο που σίγουρα θα έχει συνέπειες για τους περισσότερους από του 300 εργαζόμενους του ΔΟΛ.

Συμπέρασμα

Οι δυνάμεις της παλινόρθωσης, ελέγχοντας απόλυτα τα ΜΜΕ και με ειδικό βάρος στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, απειλούν την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία με ανατροπή, όπως έγινε στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Είναι ακριβώς η ίδια συνταγή. Το μόνο όπλο που έχει η κυβέρνηση είναι ο λαός. Μόνο που πρέπει να ξέρει, και κυρίως να μπορεί, στις σημερινές συνθήκες να το χρησιμοποιήσει. Και χωρίς δυνατό μαζικό λαϊκό κόμμα, αυτό δεν είναι εύκολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL