Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Τομή για το αύριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τομή για το αύριο

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι το βασικό κύτταρο όλων των λειτουργιών που αφορούν τον πολίτη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 75% περίπου της νομοθεσίας της Ε.Ε. έχει εφαρμογή στο τοπικό ή το περιφερειακό επίπεδο.

Στη χώρα μας από το τέλος της δεκαετίας '90 με τον "Καποδίστρια", αλλά κυρίως από το 2010 με τον "Καλλικράτη", έστω και καθυστερημένα, έγινε μια προσπάθεια μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στους δήμους, αλλά τα προβλήματα παρέμειναν μεγάλα αφού η έλλειψη πόρων, οργάνωσης, εμπειρίας αλλά και της εγχώριας κακοδαιμονίας οδήγησε σε μια κατάσταση που δεν τιμά κανέναν.

Πλέον είναι κομβικής σημασίας έργο όχι μόνο να ρυθμιστούν όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον "Καλλικράτη" αλλά να γίνει μια νέα τομή ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες και να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Υπάρχει τεράστιο έργο να γίνει ακόμη, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει ώστε να γυρίσει συνολικά σελίδα η χώρα μας.

Είναι περισσότερο από αναγκαίο να μεταφερθούν περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και να ρυθμιστεί με ουσιαστικό τρόπο η μεταφορά πόρων από την κεντρική διοίκηση ώστε να μπορούν να επιτελούν τη λειτουργία τους οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Το σημαντικότερο όμως είναι να υπάρχουν στέρεες δομές ελέγχου των πεπραγμένων και κυρίως θεσμών που θα ενεργοποιούν τη συμμετοχή των πολιτών.

Το πελατειακό σύστημα, η κατασπατάληση πόρων και η κακή οργάνωση που ακολουθούσαν την κεντρική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού κληρονομήθηκαν σε πολλούς δήμους και περιφέρειες.

Δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, αντί να υπηρετούν τους πολίτες, είχαν γίνει οι καλύτεροι πελάτες του Συνηγόρου του Πολίτη και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σε όλα αυτά πρέπει να μπουν νομοθετικά εργαλεία και θεσμοί που θα κάνουν δυσκολότερη έως ανέφικτη τη δουλειά όσων δεν θέλουν να προσφέρουν και η κρατική μηχανή να γίνει αρωγός, να στέκεται δίπλα σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL