Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Γ.Σ. του ΣΕΒ: / Α. Τσίπρας στην Γ.Σ. του ΣΕΒ: "Απέτυχε το προηγούμενο πρότυπο. Πρέπει να το αλλάξουμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Γ.Σ. του ΣΕΒ: / Α. Τσίπρας στην Γ.Σ. του ΣΕΒ: "Απέτυχε το προηγούμενο πρότυπο. Πρέπει να το αλλάξουμε"

Το κρίσιμο στοίχημα της ανάταξης της οικονομίας και της απεξάρτησης της χώρας από τον εξωτερικό καταναγκασμό επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ.

"Επτά χρόνια βαθιάς κρίσης κατέδειξαν, παρά τις επιμέρους διαφορετικές οπτικές μας για τα αίτια της κρίσης και τα λάθη της διαχείρισής της, μια προφανή αλήθεια" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. "Το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο, παρά την πρόσκαιρη εκτίναξη λίγο πριν από την κρίση, απέτυχε" τόνισε, προσθέτοντας πως "αν επιθυμούμε με ασφάλεια να οδηγήσουμε τη χώρα και την οικονομία έξω από την κρίση, πρέπει να το επανασχεδιάσουμε, να το αναδιαμορφώσουμε". Ωστόσο, επισήμανε πως η προσδοκία της επιστροφής στο 2009, "πέρα από ουτοπία, αποτελεί και στρατηγικό λάθος". Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι αυξημένο, εκτίμησε, διαμηνύοντας ότι όλα πρέπει να σχεδιαστούν "με σεβασμό στο περιβάλλον και κανόνες ίσης μεταχείρισης και δίκαιου ανταγωνισμού για όλους", σημείωσε.

Αιχμές κατά ΣΕΒ

Ο Αλ. Τσίπρας δεν απέφυγε να αναφερθεί στις ιδεολογικές διαφορές και προσεγγίσεις, οι οποίες "μπορούν να είναι πλούτος αν προσέλθουμε σε έναν υγιή διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό". "Δεν αξίζει στο όνομα αυτών των διαφορών να επικοινωνούμε με ενημερωτικά δελτία μικροπολιτικής προπαγάνδας και αντιπαράθεσης" είπε με νόημα.

Ως απόλυτη προτεραιότητα για την επόμενη μέρα έθεσε τη μείωση της ανεργίας και την αποτροπή του brain drain, ενώ άσκησε κριτική στην "παρωχημένη αντίληψη" περί ανταγωνιστικότητας που βασίζεται στην υποτίμηση των μισθών και την αύξηση των ανισοτήτων. Αντ' αυτού, μίλησε για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Έχοντας κάνει απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων (αύξηση απορόφησης ΕΣΠΑ στο 11,4%, αύξηση στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που φτάνει το 1 δισ., μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 26%), μίλησε για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας εστιάζοντας στο νέο πλαίσιο εξωδικαστικών συμβιβασμών που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τη δημιουργία μηχανισμού αναδιάρθρωσης προκειμένου να αποκλείονται επιχειρήσεις στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τόνισε ακόμα ότι θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2018 το νέο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το λεγόμενο Τarget Model.

Στον τομέα των υποδομών, δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις από συνέργιες και συμπράξεις κατά τις διαδικασίες κατασκευής των έργων. Τέλος, εκκινούν τα μεγάλα έργα παραχώρησης τρίτης γενιάς, ενώ θεσμοθετείται η υποχρεωτική σύνταξη πραγματικών προϋπολογισμών για όλα τα έργα, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των μελετών με οικονομικά παράλογες εκπτώσεις.

Μήνυμα αισιοδοξίας

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Πρεμ Γουάτσα μιλώντας χθες το βράδυ στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με τη χαρακτηριστική φράση ότι "η Ελλάδα θα τα πάει καλά" υπενθυμίζοντας ότι ο όμιλος Fairfax εμπιστεύεται τη χώρα μας έχοντας επενδύσει σε Eurolife, Grivallia και άλλες εταιρείες, ενώ με κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε και στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς το "υψηλού επιπέδου".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος απέστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για αναγκαία σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συναίνεση και συνεργασία, ανέφερε ότι ανάπτυξη της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ατμομηχανή την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιλογή άξιων, ακέραιων και ικανών ανθρώπων σε κάθε θέση ευθύνης και συνολική αλλαγή νοοτροπίας είναι η συνταγή εξόδου από την κρίση. Χαρακτήρισε δε ως σημαντικότερο εμπόδιο την προβληματική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα, ο Πρεμ Γουάτσα ανέφερε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα όσα απαιτήθηκαν. "Ήταν σκληρό, αλλά τα κατάφερε" είπε. Πρόσθεσε ότι είναι πλέον είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και ότι πρέπει να καταργηθούν τα capital controls και η Ελλάδα να έχει και πάλι πρόσβαση στις αγορές. "Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πρόσβαση στις αγορές" τόνισε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην "ελεύθερη οικονομία", λέγοντας ότι αυτή χρειάζονται οι κυβερνήσεις, καθώς οι επιχειρήσεις είναι που δημιουργούν τις θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας τόνισε ότι σε Ευρώπη και Ελλάδα η απάντηση στις διευρυνόμενες ανισότητες "δεν είναι η εσωστρέφεια και το μοίρασμα της φτώχειας", όπως αναφέρει η "αντισυστημική ρητορική...", αλλά “η ανοιχτή και εξωστρεφής οικονομία που εξασφαλίζει την παραγωγή πλούτου, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή όλων". Ανέφερε όμως ως θετικό δείγμα ότι "η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζει τη θέση της χώρας στον πυρήνα της Ευρωζώνης".

Είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα προόδου που σταδιακά εκσυγχρονίζουν την ελληνική οικονομία και την κάνουν πιο ανταγωνιστική, καθώς:

- Τα δημοσιονομικά ελλείμματα καθώς και τα ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών έχουν μηδενιστεί.

- Έχουν υλοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ολοκλήρωση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων, η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, ο εξορθολογισμός των ειδικών φόρων στην ενέργεια, η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και η θεσμοθέτηση αξιοκρατικών διαδικασιών για τον ορισμό διοικήσεων στις ΔΕΚΟ.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν πολλά ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, με σημαντικότερο την προβληματική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, καθώς δεν νοείται ανάπτυξη της οικονομίας με υψηλά επιτόκια δανεισμού, capital controls και κόκκινα δάνεια που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Χαρακτήρισε δε την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα ως "ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις".

Πιο δυνατοί

Στην ομιλία του στα μέλη του ΣΕΒ, ο γενικός διευθυντής Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του ρόλου και της δράσης του Συνδέσμου, σημειώνοντας ότι τη χρονιά που μας πέρασε «γίναμε περισσότεροι και πιο δυνατοί», αυξάνοντας τη βάση μελών του ΣΕΒ κατά 30%.

«Εκπροσωπούμε ένα όλο και πιο σημαντικό μερίδιο της οικονομίας. Τα μέλη μας στηρίζουν έμπρακτα τα δημόσια έσοδα, δημιουργούν θέσεις εργασίας, παράγουν, επενδύουν, εξάγουν και πραγματοποιούν το 65% των συνολικών επιχειρηματικών επενδύσεων» πρόσθεσε.

Το μεγάλο στοίχημα

“Το μεγάλο στοίχημα είναι η Ελλάδα να καταφέρει να δουλέψει ξανά” είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Χατζηδάκης. Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, δήλωσε: "Κανείς δεν αντιλέγει ότι οι δανειστές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη χώρα. Όμως εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι θα βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση, με την οποία οι δανειστές και η κυβέρνηση θα κλωτσάνε απλώς το τενεκεδάκι παρακάτω, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίες", αναζητώντας μία, όπως την αποκάλεσε, "Λύση να είναι κι όποτε έρθει".

Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους πυλώνες αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης, με δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ταχεία προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, φορολογία και κίνητρα στις επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL