Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Η δραστηριότητα της GUE/NGL
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα της GUE/NGL

Το Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν θα μπορούσε να περάσει αδιάφορο στους ευρωβουλευτές. Ούτε και η τρομοκρατική επίθεση στο Μάνστεστερ. Η Ευρώπη έχει θορυβηθεί -και εδώ και καιρό δεν είναι μοναδικός λόγος η λιτότητα.

Κι αν κοιτάξει στ’ αριστερά της, η Ευρώπη βλέπει την Τουρκία, η κατάσταση στην οποία ολοένα δυσκολεύει...

Ελληνική... διάσωση ή μεθοδική τρέλα;

Από την ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) δεν μπορεί να έχει... παράπονο η Ελλάδα. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα του κρίσιμου Eurogroup, που άνοιξε τη συζήτηση για το χρέος -χωρίς να καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία- είχε καλέσει δημόσια τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να αποφασίσουν για τα απαραίτητα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

“Ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016 πρέπει να εφαρμοστεί” έλεγαν οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL, αλλά όπως αντιλήφθηκαν όλοι το βράδυ της Δευτέρας η κωλυσιεργία συνεχίζεται, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν εμμέσως να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για το μπλοκάρισμα.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν εισακούσθηκε η παρέμβαση της GUE/NGL - ούτε και πολλών άλλων- προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “να προσεγγίσει το ζωτικό ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο” και να αφήσει κατά μέρος “τα πολιτικά κίνητρα που παρεμποδίζουν μέχρι στιγμής τη χάραξη μιας σαφούς και βιώσιμης οικονομικά πορείας της χώρας”.


Θάβοντας τη δημοκρατία

Βεβαίως η ευρωπαϊκή Αριστερά ουδέποτε ήταν υπέρ των προγραμμάτων “διάσωσης” όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών, με τον τρόπο που στήθηκαν. “Η ευρω-‘διάσωση’ ήταν τρέλα με μέθοδο” υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Linke) Φάμπιο ντε Μάσι, που είναι και μέλος της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής της Ευρωβουλής (ECON). Ο ντε Μάσι επισημαίνει ότι η Ελλάδα διολισθαίνει και πάλι στην ύφεση, η οποία διαιωνίζεται με κάθε νέο “πακέτο διάσωσης”. Και αναδεικνύει την τρέλα των υπερβολικών πλεονασμάτων, τα οποία, όπως λέει, είναι σε βάθος χρόνου ανέφικτα κι “αυτό το ξέρουν όλοι”.

Για τον Γερμανό ευρωβουλευτή είναι απαράδεκτο να πανηγυρίζει κανείς, όπως το κάνει η Κομισιόν, για τα αναπάντεχα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και να προσβλέπει απλά στη σταθεροποίηση των οικονομικών προσδοκιών. “Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι οικονομική ανάκαμψη, όχι μια σταθερή κατάθλιψη. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δυστυχώς δεν έχει πια προσδοκίες από την πολιτική. Έτσι θάβεται η δημοκρατία”.

Χρειάζεται “κούρεμα”

Ο ντε Μάσι υπενθύμισε αυτό που σχεδόν... μονότονα επαναλαμβάνουν τα στελέχη της ευρωπαϊκής Αριστεράς ότι δηλαδή σε ποσοστό 90% τα δισεκατομμύρια της “διάσωσης” πήγαν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Ότι η διάσωση της Ελλάδας ήταν ουσιαστικά διάσωση των τραπεζών. “Είναι παράλογο να δίνει κανείς νέα δάνεια σε μια υπερχρεωμένη οικονομία για να αποπληρώνει παλιά δάνεια και ταυτόχρονα με την επιβολή περικοπών να μην της επιτρέπει να ανακάμψει.

Πολλές εθνικές οικονομίες υποφέρουν μόνο και μόνο επειδή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πολύ δειλός για να παραδεχθεί πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές την αποτυχία της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής και κατ’ επέκταση την υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων των φορολογουμένων” τονίζει ο ντε Μάσι. Και καταλήγει: “Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους και όλους τους διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις. Θα πρέπει και πάλι να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναχρηματοδοτεί τα ελληνικά ομόλογα. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να έρθει μόνο με το τέλος της ‘διάσωσης’, δηλαδή με το τέλος της λιτότητας και της πολιτικής των περικοπών”.

Αλληλεγγύη vs τρομοκρατία

Ίσως η πιο αιματηρή επίθεση των τελευταίων χρόνων στη Βρετανία, αυτή στο Μάντσεστερ, έρχεται να προστεθεί στον ολοένα πυκνότερο πλέον κατάλογο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. Πολλοί έφηβοι και παιδιά έχασαν τη ζωή τους το βράδυ εκείνο που ο δράστης αποφάσισε να ζωστεί με εκρηκτικά μέσα σε έναν συναυλιακό χώρο.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση εκφράζοντας τη λύπη της για τον χαμό δεκάδων ανθρώπων. "Οι κάτοικοι του Μάνστεστερ απάντησαν στην τρομοκρατία με αλληλεγγύη" τόνισε η επικεφαλής της ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ. "Οι οικογένειες άνοιξαν τα σπίτια τους για τη νύχτα και οι οδηγοί στα ταξί μετέφεραν δωρεάν όσους είχαν μείνει μόνοι" συνέχισε.

Ίσως αυτή να είναι η απάντηση που ταιριάζει σε εγκλήματα σαν κι αυτά.

Δημοκρατία σε «έκτακτη ανάγκη»

Σχεδόν τρεις μήνες τώρα δύο φυλακισμένοι εκπαιδευτικοί στην Τουρκία, οι Nuriye Gülmen και Semih Özakça, έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας. Με τον τρόπο αυτόν στέκονται αλληλέγγυοι απέναντι στους χιλιάδες διωκόμενους και κρατούμενους της κυβέρνησής τους. Η κατάσταση στη χώρα του «σουλτάνου» Ερντογάν χαρακτηρίζεται ως «έκτακτης ανάγκης». Ο αυταρχισμός στη γείτονα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και η δημοκρατία έχει ξεχαστεί πλήρως - όση υπήρχε.

Με επιστολή τους στην τουρκική κυβέρνηση και τον Τούρκο υπουργό ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και 21 ακόμη ευρωβουλευτές από 6 διαφορετικές πολιτικές ομάδες καταγγέλλουν: «Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 μέχρι σήμερα, πάνω από 100.000 δημόσιοι λειτουργοί, ακαδημαϊκοί, δικαστές, δάσκαλοι και στρατιωτικοί έχουν διωχθεί δικαστικά από την τουρκική κυβέρνηση, με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παρατείνεται επ’ αόριστον».

Οι 23 ευρωβουλευτές ζητούν την άμεση αποφυλάκιση των εκπαιδευτικών Nuriye Gülmen και Semih Özakça και εκφράζουν «τη βαθύτατη ανησυχία τους για την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία και τις δυσανάλογες συνέπειες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα».

Κατά τα όσα γράφουν στην επιστολή, η Nuriye Gülmen απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο Selcuk, ενώ ο Semih Özakça από το πόστο του ως δάσκαλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βάσει του διατάγματος έκτακτης ανάγκης. Η Nuriye Gülmen και ο Semih Özakça είναι μόνο δύο περιπτώσεις των χιλιάδων διωκόμενων Τούρκων πολιτών έπειτα από την εφαρμογή του διατάγματος έκτακτης ανάγκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL