Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Η ηθική του πυρηνικού προβλήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ηθική του πυρηνικού προβλήματος

Αν «το πυρηνικό πρόβλημα είναι κυρίως ηθικό», όπως έγραφαν οι Αϊνστάιν - Ράσελ στο Μανιφέστο τους, φαίνεται ότι κατά τα χρόνια που διανύουμε το αντιπυρηνικό κίνημα απέτυχε παταγωδώς να εφαρμόσει την ηθική του.

Η κουλτούρα της βίας φαίνεται ότι έχει εμπεδωθεί σε όλα τα επίπεδα. Άλλαξε μόνο το όνομα του εχθρού. Δεν είναι πια οι ναζί ή οι Σοβιετικοί, αλλά οι νεφελώδεις βολικοί τρομοκράτες. Ποιος να πίστευε τότε, που αγωνιζόμαστε μέσα από τόσες δυσκολίες να περάσουν επιτέλους από τον ΟΗΕ οι αντιπυρηνικές συμφωνίες, ότι αυτές θα γίνονταν το πρόσχημα για την καταστροφή του Ιράκ;

Ήδη από το 1933 ο Αϊνστάιν έλεγε «Το αν θα βρούμε τον τρόπο της ειρήνης, ή θα εξακολουθήσουμε τον παλιό δρόμο της κτηνώδους βίας που τόσο ανάξιος είναι για τον πολιτισμό μας, εξαρτάται μόνο από μας. Η μοίρα μας θα είναι τέτοια που μας αξίζει». Η Ιστορία έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η υπόθεση θυμίζει την πέτρα του Ταντάλου. Ολόκληρες γενιές αφιερώνονται στην υπόθεση της ειρήνης μέχρι να ξεσπάσει ο επόμενος πόλεμος.

Δεν κινδυνεύουμε πια από την ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αφού πράγματι καταφέραμε να πείσουμε τις υπερδυνάμεις να μειώσουν την ισχύ των πυρηνικών τους οπλοστασίων. Η ισορροπία του τρόμου κατέρρευσε πριν από το ναυάγιο της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Οι ΗΠΑ βάλθηκαν να δασκαλεύουν και να απειλούν Ιράν και Βόρεια Κορέα να μην κατασκευάσουν πυρηνικά, την ώρα που οι ίδιες κατασκεύαζαν τη νέα γενιά τους. Για να ξεπουλήσουν τα ξοφλημένα όπλα τους μετέτρεψαν πυρηνικές κεφαλές σε συμβατικές για να διαλύσουν τη Γιουγκοσλαβία και αξιοποίησαν δημιουργικά τα πυρηνικά απόβλητα των εργοστασίων τους κατασκευάζοντας όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο Αϊνστάιν φαίνεται ότι δεν θα επαληθευθεί. Ο επόμενος μετά τον πυρηνικό πόλεμο δεν θα είναι με τα ρόπαλα. Η τεχνολογία θριαμβεύει. Για λόγους «ασφάλειας» αρνούνται να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά όπλα τους, προχωρώντας στην πλήρη απαγόρευσή τους, όπως προωθεί η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, ενώ διατηρούν παράνομα χημικά και βιολογικά όπλα και πειραματίζονται με όπλα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας παίζοντας με την κλιματική αλλαγή.

Σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο σύρονται μόνον οι ηττημένοι. Οι ισχυροί επικαλούνται τους διεθνείς νόμους ως πρόσχημα επίθεσης και με θράσος διακηρύττουν ότι κανένα διεθνές δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να τους κρίνει, αφού δεν έχουν υπογράψει ούτε στοιχειώδεις διεθνείς συμβάσεις, όπως για τα δικαιώματα των παιδιών, ή για το περιβάλλον. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι! Η πυρηνική τεχνολογία, λένε, ότι τιθασεύτηκε και θεωρείται πια ανεκτός κίνδυνος για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Μικρά πυρηνικά όπλα, μεγάλα πυρηνικά εργοστάσια. Αυτό προωθούν.

Σήμερα το «ηθικό πρόβλημα» των πυρηνικών έγινε ένα στοίχημα που βάλαμε με τον θεό, μια ύβρις με την αρχαιοελληνική έννοια. Αλλά, αν και έχει αποδειχτεί ότι ο Θεός πράγματι παίζει ζάρια με τη δημιουργία, είναι σαφές πως πάντα εκείνος θα κερδίζει. Παίζουμε με τα γονίδιά μας, τόσο με τα μεταλλαγμένα όσο και (ειδικά μετά τη Φουκουσίμα) διασπείροντας τη ραδιενέργεια παγκοσμίως. Όταν τελικά χάσουμε την παρτίδα, η ανθρωπότητα ίσως δεν θα υπάρχει πια. Όμως, όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν, «Η μοίρα του κόσμου θα είναι αυτή που αξίζει στον κόσμο». Και ο κόσμος είναι πλατύτερος από τον άνθρωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL