Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μιθριδατισμός και μπίζνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιθριδατισμός και μπίζνες

Όχι, δεν ήταν η κρίσιμη καμπή στην... αιώνια συζήτηση για το χρέος που απέτρεψε τους περισσότερους στην Ελλάδα από το να ξενυχτήσουν το βράδυ της Δευτέρας με το σοκ του Μάντσεστερ. Ήταν ότι αρχίζουν να συνηθίζουν στη φρίκη. Ότι δεν εκπλήσσονται, ότι σχεδόν μοιρολατρικά αντιμετωπίζουν αυτά τα απάνθρωπα χτυπήματα ως κάτι που συμβαίνει και θα συμβαίνει.

Όχι μόνο στη Βαγδάτη, στην Καμπούλ ή στο Ισλαμαμπάντ, σε εκείνες τις καταραμένες πόλεις που ζουν καθημερινά με τον τρόμο -με πολύνεκρες επιθέσεις που δεν γίνονται ούτε μονόστηλο στις εφημερίδες. Αλλά και στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, εκεί όπου ζουν, διασκεδάζουν και χαίρονται οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και κυρίως -τώρα τελευταία- τα νιάτα. Το σοκ από το μακελειό στο Μπατακλάν στο Παρίσι είχε κρατήσει όλη την Ευρώπη ξάγρυπνη. Το μακελειό στην ποπ συναυλία στο Μάντσεστερ, όχι. Λέγεται και μιθριδατισμός.

Ευτυχώς, η πρώτη αντίδραση των απλών ανθρώπων και προχθές στο Μάντσεστερ, όπως στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, ήταν “δεν θα τους αφήσουμε να νικήσουν”, “δεν θα αφήσουμε τον τρόμο τους να μας αλλάξει τη ζωή”.

Δυστυχώς, μετά από κάθε χτύπημα, η ζωή κάπως αλλάζει. Περισσότερη ανασφάλεια, περισσότερη καχυποψία, περισσότερη αστυνόμευση -αν και καμία αστυνομία δεν μπορεί να σταματήσει έναν αποφασισμένο κομάντο αυτοκτονίας που εμπνέεται από το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό που δεν αλλάζει είναι οι μπίζνες με την τρομοκρατία. Ή έστω με την πατρίδα της ιδεολογίας της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Τη συμφωνία του αιώνα έκλεισε το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ -αυτός που συνεχίζει την αμερικανική παράδοση της “συμμαχίας ενάντια στην τρομοκρατία”- με τους βασιλιάδες της Σαουδικής Αραβίας. Όπλα αξίας 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων -όσο περίπου και το ελληνικό χρέος- συμφώνησε να πουλήσει στην πατρίδα του Ουαχαμπιτισμού, της πιο σκληρής εκδοχής του Ισλάμ, που εξάγεται σε όλο τον κόσμο χάρη στα πετροδόλαρα των σεΐχηδων.

Κι αφού πρώτα έκλεισε τη δουλειά, φρόντισε να βγάλει κι έναν λόγο ενώπιον εκπροσώπων 50 ισλαμικών χωρών στο Ριάντ καλώντας τους “να πετάξουν έξω” τους τρομοκράτες, και δη “στεγνώνοντας” όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Με αμερικανική βοήθεια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL