Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Αιέν επιχειρείν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αιέν επιχειρείν

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια κατεστραμμένη Ευρώπη, που πλήρωσε μεγάλο φόρο αίματος σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και εθνικοσοσιαλιστική τρομολαγνεία, οι άνθρωποι διψούσαν για ειρήνη, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη. Έτσι δημιουργήθηκε το λεγόμενο κοινωνικό συμβόλαιο. Ενάντια στον αδηφάγο καπιταλισμό οι λαοί και οι κοινωνίες απαιτήσανε εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, και προβάλλανε τα δικά τους βέτο στη διαχείριση των βασικών δημόσιων αγαθών.

Ο νόμος της ζούγκλας

Σήμερα που ο αμείλικτος νεοφιλελευθερισμός θέλει να επιβάλλει τη λατρεία των αγορών ή τον νόμο του ισχυροτέρου, ή πιο απλά τον νόμο της ζούγκλας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δίνουμε τις μάχες για την προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Από τις μεγάλες πολιτικές μάχες, στην Ευρώπη, στη σύνοδο των χωρών του Νότου, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, στην Ελλάδα που πρέπει να διώξει την επιτροπεία, μέχρι τις πιο μικρές για το κόψιμο ενός δένδρου, για μια ώρα απλήρωτης εργασίας, για κάθε τετραγωνικό πρασίνου.

Να τηρούνται τα συμφωνηθέντα

Χωρίς να έχω, το αντίθετο, ιδεολογικές εμμονές και φόβο για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, θα αγωνίζομαι με κάθε μέσο να τηρούνται οι όροι που είχαν συμφωνηθεί. Να υπάρχει οκτάωρο, συλλογικές συμβάσεις, κράτος πρόνοιας, δημόσια Υγεία και Παιδεία, ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, προστασία περιβάλλοντος, ακτές και δάση σε όλο το νλαό.

Ο τουρισμός, βασική πηγή εσόδων σε μια χώρα ευλογημένη με ήλιο και θάλασσα και εννέα μήνες καλό καιρό, δεν είναι σε καμιά περίπτωση δικαιολογία για αποκλεισμό των πολιτών από τις παραλίες, για αποψίλωση των δασών, για επιχειρηματικές δράσεις που θα μειώνουν ή περιχαρακώνουν χώρους πρασίνου, πάρκα, ακτές.

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν, δυστυχώς, πολλές αφορμές τελευταία, για να σκεφτούμε πως υπάρχουν σχέδια για τον δημόσιο χώρο. Από άλλους εμφανίζονται ως αθώα και επιθυμητή από τους πολίτες επιχειρηματικότητα, άλλοι αφελώς πιστεύουν πως είναι φιλολαϊκές παρεμβάσεις, και κάποιοι γελάνε σαρδόνια, περιφρονώντας τις ανάγκες αυτής της πλειοψηφίας που χρησιμεύει για να είναι το απαραίτητο καύσιμο στη λειτουργία μιας επένδυσης, αλλά σε εποχές που οι μισοί πεινάνε, καλά θα κάνουν να είναι ευγνώμονες όσοι βρίσκουν δουλειά, και να φιλάνε το χέρι που τους δίνει ένα κομμάτι ψωμί.

Θα μας βρουν απέναντί τους

Λοιπόν θα μας βρουν απέναντί τους στην υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, και των δικαιωμάτων. Όλες οι μάχες θα δοθούν για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών. Καλοδεχούμενοι οι επενδυτές, και δεν ανοίγουμε τώρα συζήτηση για υπεραξία και ταξική πάλη. Έχουν και με το παραπάνω, τα κέρδη τους με τη συνήθη λειτουργία του καπιταλισμού, ας μην ζητάνε να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε απελεύθερους σκλάβους χωρίς δικαιώματα, και να πάρουν από την κοινωνία και τους ανθρώπους κάθε δωρεάν διασκέδαση και αναψυχή.

Θα κερδίζουμε και θα χάνουμε, θα υπάρξουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί, μα δεν θα σταματήσουμε ποτέ να δίνουμε τον αγώνα τον καλό, για τους πολλούς, για τους αδύναμους, για την κοινωνία.

Και καλούμε τον δήμο, το εργατικό κέντρο και όλους τους θεσμικούς φορείς να συστρατευτούν για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και δημόσιου χώρου.

Και όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να αντισταθούν στην προσπάθεια υποβιβασμού της ποιότητας ζωής τους, για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων που λειτουργούν χωρίς όρια για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ρία Καλφακάκου είναι επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL