Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Κυβέρνηση και κόμμα σε συμπαράταξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση και κόμμα σε συμπαράταξη

Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχουμε ακόμα καπνό, και μάλιστα λευκό, από το Eurogroup των Βρυξελλών. Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα, την περίοδο της διαπραγμάτευσης αναδείχθηκαν μια σειρά χαρακτηριστικά που καθορίζουν τον δημόσιο βίο της χώρας:

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν τη χώρα

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορηθεί για υπερβολικές υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν ή για υποτίμηση του συσχετισμού των δυνάμεων στην Ευρώπη, δεν μπορεί όμως να κατηγορηθεί για τη χρεοκοπία και τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Από το 1981 μέχρι το 2015 η χώρα κυβερνήθηκε από τις δυνάμεις του τότε δικομματικού μπλοκ (ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.), και μάλιστα τα τρία τελευταία περίπου από σχήματα συνεργασίας των δύο αυτών κομμάτων.

Το μοντέλο που κυριάρχησε ήταν το «πληρώνω με δανεικά, καταναλώνω τα εισαγόμενα». Αυτό δημιούργησε τη βάση για τη μετέπειτα χρεοκοπία. Οι πολιτικές της διαπλοκής, η συντήρηση του πελατειακού - κομματικού κράτους, οι μίζες των εξοπλιστικών κ.λπ. ήταν αποκλειστικότητες των κομμάτων που ασκούσαν την κυβερνητική εξουσία.

Αλλά και η διαχείριση της κρίσης από τα κόμματα αυτά ήταν κάκιστη. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής με περικοπές μισθών και συντάξεων, αύξηση της φορολογίας ακόμη και για τα φτωχότερα στρώματα αποδείχτηκε καταστροφικό. Η χώρα έχασε το 30% του ΑΕΠ, η ανεργία εκτοξεύτηκε σε ύψος ρεκόρ, χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά έβαλαν λουκέτο.

Το πρώτο χαρακτηριστικό λοιπόν είναι η πρωτοφανής προσπάθεια των πρωταγωνιστών να εμφανιστούν... δικαιωμένοι και να διεκδικήσουν την επάνοδό τους στο προσκήνιο.

Την ενδιαφέρει μόνο η επάνοδος

Η Νέα Δημοκρατία είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για την επάνοδό της στους κυβερνητικούς θώκους, χωρίς να εξηγεί το γιατί. Με ποιο εναλλακτικό σχέδιο, με ποιες προτάσεις για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της χώρας...

Η ηγεσία της Ν.Δ. περιορίζει τη ρητορική της μόνο στην «ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση που είναι ανίκανη...». Και ζητάει μονότονα εκλογές. Ασφαλώς και για την ίδια ισχύουν τα παραπάνω. Ο θύτης επιθυμεί να μετατραπεί σε θύμα. Και να πείσει τον λαό ότι αυτός έχει την ικανότητα να κυβερνήσει, έτσι επειδή το θέλει.

Διπλή πρόκληση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, βρίσκεται μπροστά σε μια διπλή πρόκληση: Να εξασφαλίσει την πορεία προς την απομείωση του χρέους, προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Και να στηρίξει τα ταλαιπωρημένα τμήματα του λαού που αναμένουν τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Οι δύο αυτοί στόχοι δεν είναι εύκολοι. Χρειάζονται επιμονή και σχεδιασμός. Η κυβέρνηση και το κόμμα οφείλουν να αντιστοιχηθούν με την κρίσιμη συγκυρία.

Εξόρμηση προς τον λαό

Σε μια εξόρμηση διαρκείας προς τον λαό να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς πετύχαμε, τι διακυβεύεται για τον τόπο και την Ευρώπη, τι προσδοκούμε...

Κυβέρνηση και κόμμα σε συμπαράταξη για την Ελλάδα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL