Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΜΝΗΜΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ / 54 χρόνια τον από τον «Ελληνικό Μάη του 1963»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΝΗΜΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ / 54 χρόνια τον από τον «Ελληνικό Μάη του 1963»

Στις 7 Μαΐου 1962 ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ήδη βουλευτής Α’ Πειραιά, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ήταν ομιλητής σε συγκέντρωση της Εργατικής Κίνησης για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη στο Νέο Θέατρο Αθηνών. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του:

«Κρίση, αδιέξοδο, καθυστέρηση, όλο ίδιες λέξεις επαναλαμβάνονται. Χορεύουν γύρω - γύρω στον ίδιο χορό του Ζαλόγγου. Ελλάδα πλούσια, Ελλάδα υπανάπτυκτη, Ελλάδα κοιτίδα του πολιτισμού. Ελλάδα με τους χιλιάδες αγράμματους και τα ερειπωμένα σχολεία, Ελλάδα με σχολεία χωρίς δασκάλους, Ελλάδα με δασκάλους χωρίς δουλειά. Χρόνο με τον χρόνο οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται, και ας είναι από τις πιο υψηλές στην Ευρώπη...».

Φέτος η μνήμη Λαμπράκη, 54 χρόνια από τη δολοφονία του στη Θεσσαλονίκη (22.5.1963), συνοδεύεται από πολλά μηνύματα. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και διεθνώς επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα και προτεραιότητα του αγώνα για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.

Νέο κλίμα ψυχρού πολέμου

Στην Ευρώπη εξακολουθεί να καλλιεργείται νέο κλίμα ψυχρού πολέμου, με την επίκληση από το ΝΑΤΟ της «ρωσικής απειλής». Διεθνώς, σύμφωνα και με πρόσφατα στοιχεία του SIPRI, οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν υπερβεί κατά πολύ τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου και αναλογούν σε περίπου 5 δισ. δολάρια ημερησίως. Στην άμεση γειτονιά μας, τη Μ. Ανατολή, συνεχίζεται ο πολυαίμακτος πόλεμος στη Συρία και στην Άπω Ανατολή πλανάται ο κίνδυνος πυρηνικής σύρραξης ΗΠΑ - Β. Κορέας.

Το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων κατευθύνονται στη Μ. Ανατολή, με πρώτη σε εισαγωγές τη Σαουδική Αραβία. Η Ε.Ε. διά των ηγετών της αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και εμφανίζεται απρόθυμη να εκπονήσει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης για τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Την ίδια ώρα αρκετές κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την έξαρση των αποκρουστικών φαινομένων της ξενοφοβίας και του ρατσισμού πριμοδοτώντας αντικειμενικά την άνοδο της Ακροδεξιάς. Η ίδια η υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης απειλείται από τις εξελίξεις αυτές.

Στις συνθήκες αυτές η μνήμη Λαμπράκη γεννά αισθήματα εγρήγορσης και κινητοποίησης. Αναδεικνύει την ανάγκη ενός νέου πολυθεματικού και ευρύτατου κινήματος ειρήνης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρέπει να καταστεί συνείδηση στις κοινωνίες ότι ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία του πολέμου, σημαίνει και δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, είτε αυτά είναι πολιτικά, είτε κοινωνικά. Σημαίνει επίσης δραστική μείωση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών προς όφελος της κοινωνικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σημαίνει, σε τελευταία ανάλυση, αντιφασισμός και αντιμιλιταρισμός. Όπως λέγαμε παλαιότερα, Ειρήνη η μόνη επιλογή, Αφοπλισμός - Ανάπτυξη - Ζωή.

Αν ζούσε σήμερα ο Λαμπράκης, τέτοια μηνύματα θα εξέπεμπε και θα καλούσε σε λαϊκό ξεσηκωμό, ανάλογο με εκείνον που προκάλεσε η δολοφονία του από το φασιστικό παρακράτος, ιδιαίτερα στις τάξεις της νέας γενιάς. Διότι εκείνο το μεγάλο κίνημα, πρωτίστως το κίνημα των Λαμπράκηδων, ήταν κίνημα πολιτικό, γνήσια αριστερό και πολιτιστικό. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικής υφής, αφού αποτέλεσε συνέχεια και κορύφωμα των δημοκρατικών αγώνων του «1-1-4», του 15% για την Παιδεία και των αγώνων για εθνική ανεξαρτησία. Επρόκειτο για τον «Ελληνικό Μάη του 1963», που συνοδεύτηκε από μια αναμφισβήτητη πολιτιστική άνοιξη, ενώ και στο πολιτικό επίπεδο οδήγησε στην ήττα της ΕΡΕ στις εκλογές του Νοέμβριο 1963 και του Φεβρουαρίου 1964.

Η Αριστερά και το κίνημα Ειρήνης

Με αυτές τις σκέψεις, σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής συμμετείχε ενεργά στην παγκόσμια εκστρατεία για τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ τη Δευτέρα 22 Μαΐου και ώρα 19.00 οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση στα επί της Λεωνίδου 16 γραφεία του κόμματος με θέμα Η αριστερά και το Κίνημα Ειρήνης: Χθες - σήμερα - αύριο. Επιλέξαμε να συμπέσει η συζήτηση με την 54η επέτειο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη πιστεύοντας ότι τιμούμε τη μνήμη του, αναζητώντας συστηματικά την ανάπτυξη ενός νέου μεγάλου και ενωτικού κινήματος ειρήνης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καταλήγω και με την επισήμανση για όσους μας θεωρούν πασιφιστές επειδή ασχολούμαστε με το κίνημα ειρήνης ότι ο αγώνας για την ειρήνη είναι στο DNA του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς, το δε πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Λένιν μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης ήταν το διάταγμα για την ειρήνη. Ας το θυμηθούμε με την ευκαιρία και των 100 χρόνων από τις «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL