Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Το πείραμα Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πείραμα Μακρόν

Η κυβέρνηση των Μακρόν - Φιλίπ είναι σαφώς η πιο πολυσυλλεκτική της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προέρχεται βέβαια από τη Δεξιά και το δήλωσε ευθέως. Επίσης δεξιός είναι ο Μπρούνο Λεμέρ, στο πολύ σημαντικό υπουργείο Οικονομικών. Ίσως γι αυτό ο πρόεδρος Μακρόν ισορρόπησε βάζοντας περισσότερους υπουργούς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δηλαδή τέσσερεις, ενώ από τη Δεξιά είναι δύο. Εξάλλου τρεις είναι κεντρώοι, όπως ο Φ. Μπαϊρού, και δύο ριζοσπάστες της Αριστεράς.

Η μεγάλη καινοτομία πάντως είναι πως οι μισοί υπουργοί, 11 από τους 22, δεν είναι κομματικοί.

Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι τα μισά μέλη είναι γυναίκες, όπως είχε υποσχεθεί ο Μακρόν προεκλογικά. Βέβαια να σημειώσουμε πως οι προερχόμενοι από την κοινωνία και οι περισσότερες γυναίκες δεν κατέχουν «βαριά» υπουργεία.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών σε λιγότερο από ένα μήνα, ο Μακρόν έχει να κερδίσει δύο στοιχήματα.

Πρώτο στοίχημα: Να ομογενοποιήσει την πλέον ανομοιογενή κυβέρνηση στην ιστορία της Γαλλίας. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από την ικανότητά του να στρογγυλεύει γωνίες, να κάνει συνθέσεις και να ζυμώνει προς τη δική του πολιτική διαφορετικές πολιτικές ευαισθησίες και αντιλήψεις. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι κάτι που θα κρίνει το πολιτικό του μέλλον.

Δεύτερο στοίχημα: Να συγκροτήσει μία προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, κάτι δύσκολο αφού στην ουσία το κόμμα του είναι... ο ίδιος. Δεν έχει κομματικές δομές στις εκλογικές περιφέρειες, πολλοί από τους υποψηφίους του θα παρουσιαστούν πρώτη φορά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η νίκη των βουλευτών θα εξαρτηθεί από την ανοχή, την εύνοια ή την απορριπτική στάση των άλλων υποψηφίων στον δεύτερο γύρο.

Η Δεξιά έχει διαιρεθεί ανάμεσα στους μετριοπαθείς του πρώην πρωθυπουργού Α. Ζιπέ, που μάλλον θα στηρίξουν τον Μακρόν, και τους αδιάλλακτους δεξιούς. Η επίσημη ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχει ανακοινώσει ότι τα στελέχη που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είναι όμηροι της Αριστεράς και δεν ανήκουν πλέον στη οικογένεια της Δεξιάς.

Οι Σοσιαλιστές δείχνουν πιο ανεκτική στάση απέναντι στον Μακρόν, αλλά είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσουν τη βουλευτική τους δύναμη. Όσο για τον Μελανσόν, χαρακτήρισε «δεξιά» τη νέα κυβέρνηση.

Οι βουλευτικές εκλογές θα δείξουν αν θα επιβεβαιωθεί ή θα αποδυναμωθεί το πείραμα Μακρόν, με συνέπειες για όλη την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL