Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Φ. Γεννηματά: / Φ. Γεννηματά: "Εθνική συνεννόηση" με βάση... το συμφέρον της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Γεννηματά: / Φ. Γεννηματά: "Εθνική συνεννόηση" με βάση... το συμφέρον της χώρας

Με την απόφαση να υπερψηφίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την κατάργηση του αφορολόγητου στους βουλευτές και τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια, αλλά και με υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους κατά της κυβέρνησης προσήλθαν στη διαδικασία η Φ. Γεννηματά και η Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. Η πρόταση Λοβέρδου για αποχώρηση δεν πέρασε, καθώς επικράτησε η θέση της πλειοψηφίας, την οποία εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., για παραμονή στην αίθουσα “ώστε να δοθεί η μάχη”.

Η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέβασε τους τόνους από την αρχή της ομιλίας της δημιουργώντας ζήτημα για το ότι δεν μίλησε πριν από τον πρωθυπουργό όπως συνηθίζεται. Παρά τις διευκρινίσεις που είχαν δοθεί ήδη από τον πρόεδρο της Βουλή η Φ. Γεννηματά κατήγγειλε το γεγονός κάνοντας λόγο για “κακοστημένη παράσταση με συμμετοχή του προέδρου της Βουλής”.

Αφού επανέλαβε την κριτική της ΔΗ.ΣΥ. κατά της κυβέρνησης και μίλησε για “δήθεν αντίμετρα”, ανακοίνωσε και επίσημα ότι δεν ψηφίζει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα, για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας τη στρατηγική θέση του σχήματος για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. “Είπαμε ‘παραιτηθείτε’, άλλα δεν τολμάτε. Και βέβαια η λύση δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς. Η Ν.Δ. ταυτίζει το αύριο της χώρας με το δικό της” είπε και ζήτησε “αλλαγή συσχετισμών και ουσιαστική ενίσχυση της ΔΗ.ΣΥ.”.

“Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αρνούνται ακόμα την αναγκαιότητα. Θα τους την επιβάλουμε”, για “εθνική γραμμή απέναντι στην πόλωση και τον διχασμό”, είπε. Η αμέσως επόμενη αποστροφή της (“γιατί εμείς βάζουμε πάνω απ’ όλα την πατρίδα, πέρα από κάθε κομματικό συμφέρον”) φάνηκε να παραπέμπει στη σχετική θέση του Ευ. Βενιζέλου ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες της ΔΗ.ΣΥ. πρέπει να γίνουν με γνώμονα το “εθνικό συμφέρον” και όχι αυτό του ΠΑΣΟΚ.

Στην επίθεσή της κατά της κυβέρνησης η Φ. Γεννηματά είπε ότι με τη συμφωνία “τσακίζεται η μεσαία τάξη και γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι”, “όλα αυτά χωρίς να έχετε πάρει καμία δέσμευση για το χρέος”. Πρόσθεσε ότι δεν δικαιούται η κυβέρνηση να φέρει τίποτα λιγότερο από την απόφαση του Eurogroup του 2012. Είπε ότι δεν αγνοεί τις δυσκολίες που δημιουργούν οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης και του ΔΝΤ, ότι πάλεψε για τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προς τη χώρα, “αλλά σταθήκατε ανίκανοι να το αξιοποιήσετε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL