Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Αλλαγή σελίδας με την έγκριση της αξιολόγησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγή σελίδας με την έγκριση της αξιολόγησης

Σε νέο πεδίο εισέρχεται η Ελλάδα μετά την έγκριση από την Βουλή της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι έτοιμα γι’ αυτό. Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που επεχείρησε στη χθεσινή συζήτηση να περιγράψει την επόμενη ημέρα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν αρκέστηκε στην αποδόμηση της επιθετικής τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

"Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να το παλέψουμε μέχρι τέλους, ότι θα το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν θα τον διαψεύσουμε" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι "μπαίνουμε σε νέο πεδίο που απαιτεί σχέδιο, τόλμη και συγκρούσεις" και προσδιόρισε τους έξι άξονες του σχεδίου:

* Στήριξη επενδύσεων.

* Έρευνα και καινοτομία.

* Στήριξη της κοινωνικής οικονομίας.

* Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων επιστημόνων.

* Μεγάλες δημοκρατικές θεσμικές τομές στην κοινωνία από το σύνταγμα έως την Αυτοδιοίκηση.

* Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. ανέδειξε το στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον δεν έχει πολιτικό αφήγημα. "Είχατε την ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και τη χάσατε", επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Φοβάμαι ότι υιοθετώντας διαρκώς τις συμβουλές των ακραίων της παράταξής σας, και κυρίως του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, δύσκολα θα αλλάξετε στρατηγική. Φοβάμαι ότι τους έχετε παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι".

Π. Καμμένος: Ταυτίστηκαν

Η Ν.Δ. του Μητσοτάκη εγκλωβίστηκε και ταυτίστηκε και χθες με την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο - μάλιστα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι η Ν.Δ. με tweet καλούσε να παρακολουθήσουν την ομιλία Βενιζέλου στη Βουλή! "Το 2014 πήγατε και φιλήσατε την κατουρημένη ποδιά του Βενιζέλου και αθωώσατε το ΠΑΣΟΚ" είπε. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι το πιο θερμό χειροκρότημα ο Κ. Μητσοτάκης το πήρε όταν υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Σαμαρά...

"Περνάμε σε μία θετική ατζέντα, που την έχει ανάγκη η κοινωνία. Όταν αυτό καταστεί μία πραγματικότητα για τους πολίτες, θα έχετε χάσει τον μόνο σας σύμμαχο, τον φόβο και την καταστροφολογία. Ρωτήστε έναν πολίτη τι προτείνει ο Μητσοτάκης για τη χώρα. Κανείς δεν θα θυμάται να σας πει μία θετική πρόταση για τη χώρα. Το 95% της παρουσίας σας το αφιερώνετε σε αρνητική πολιτική" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ.: "Είστε αυτοεγκλωβισμένος σε μία αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη, που συνεχώς προφητεύει την καταστροφή που δεν έρχεται". "Η στρατηγική αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Όσο περνά ο καιρός, κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε βέρτιγκο η Ν.Δ.

Στην ατζέντα της επόμενης ημέρας είναι και το ζήτημα του χρέους, για το οποίο η Ν.Δ. βρέθηκε σε βέρτιγκο. Πρώτος ο Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε ότι "από το 2012 έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ρυθμίσεως του χρέους". Όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον ρώτησε "άμα έληξε το χρέος το 2012, γιατί είμαστε σε αυτή την κατάσταση;" και "γιατί τρεις ημέρες πριν από το Eurogroup δεν έχουμε την υποστήριξή σας ότι χρειαζόμαστε περαιτέρω μείωση του χρέους;", ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση: "Έχετε την καλή μας ευχή να πάτε να φέρετε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση για το χρέος. Άμα σας πούμε κιόλας ότι δεν εμπιστευόμαστε τρομερά το αποτέλεσμα, δεν θα μας παρεξηγήσετε".

Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν περισσότερο εγκλωβισμένος στη στήριξη της πολιτικής Σαμαρά και Βενιζέλου περί βιωσιμότητας του χρέους. "Από το 2012 η υπόσχεση για το χρέος δεν έγινε πράξη και εσείς βγαίνατε και λέγατε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και οι δανειστές θα μας δώσουν πιστοποιητικό βιωσιμότητας" του επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και τον ρώτησε αν δεσμεύθηκε στους δανειστές ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει απομείωση του χρέους. "Βεβαίως το πλαίσιο του χρέους έχει προδιαγραφεί, αλλά κακώς οι δανειστές μας δεν κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτά λέω και στη Μέρκελ, και στον Σόιμπλε, και στο εξωτερικό" υποχρεώθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αμέσως έσπευσε να υποστηρίξει το success story Σαμαρά ισχυριζόμενος ότι το 2014 η έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ προέβλεπε ταχεία αποκλιμάκωση, ενώ το 2017 εκτιμά ότι θα εκτιναχθεί στο 265% του ΑΕΠ.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν μόνο αν μπει το ΔΝΤ, ενώ η Ν.Δ. επιδιώκει να τα εφαρμόσει ακόμη και αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους. «Τα μέτρα τα απαιτούσε το ΔΝΤ και δεν αποτελούσε επιλογή μας αυτό το δείγμα πολιτικής. Αν πάρουμε τη λύση για το χρέος, θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αν όμως δεν έχουμε την λύση με ευθύνη κάποιων στην Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα. Άρα τα μέτρα θα εφαρμοστούν αν, και μόνο αν, εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σε αντίθετη περίπτωση τα μέτρα θα αποσυρθούν, και το γνωρίζουν και οι πιστωτές και ο ελληνικός λαός" τόνισε.

"Πορφυρογέννητοι"

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι προσωπικές συγκρίσεις, όταν ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η αναφορά Τσίπρα σε "πορφυρογέννητους" και "παιδιά της διαπλοκής" ήταν για εκείνον. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραπονέθηκε ότι "μιλάτε υποτιμητικά για εμένα" και ο πρωθυπουργός του επεσήμανε πως "η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια κοινωνική και οικονομική καταγωγή. Η αλήθεια είναι ότι δεν γεννήθηκα για να γίνω πρωθυπουργός ούτε το έχω αυτό μεγάλο βάσανο και καημό", ενώ απευθυνόμενος στη Ν.Δ. σημείωσε: "Αισθάνεστε τεράστια την απώλεια της κουτάλας που είχατε".

Ένα από τα σημεία στα οποία δεν απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης ήταν η διαρκής επισήμανση του Αλ. Τσίπρα για τη στήριξη που έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τα συστημικά ΜΜΕ. "Με πρωτοφανή υπεροπλία η επιχειρηματολογία για τέταρτο Μνημόνιο αναπαράγεται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης" επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Στην πολιτική δεν αρκεί να έχεις μαζί σου όλα τα κανάλια, τους εκδότες, τους δημοσκόπους και τις δημοσκοπήσεις, τα τρολ του Διαδικτύου, διότι πολιτική δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Η πολιτική θέλει και στρατηγική, και μυαλό, και ψυχή, και έχει να κάνει με τα βιώματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων".

Το μόνο που βρήκε να απαντήσει ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ότι από την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κερδίζουν "ο κομματικός στρατός του και οι νταβατζήδες". Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για "τέταρτο Μνημόνιο" και ο Αλ. Τσίπρας του απάντησε ότι "είναι η πολιτική φαντασίωση του Κ. Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα είναι η εγγύηση που έδινε στους δανειστές ότι θα το εφαρμόσει, και απλώς ήθελε να μας το φορτώσει". Μάλιστα ανέγνωσε δήλωση του Κ. Μητσοτάκη τον Μάιο του 2016 που έλεγε ότι έχει διαβάσει το τέταρτο Μνημόνιο το οποίο έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατέθεσε και ανάλογα υποστηρικτικά δημοσιεύματα. Αμέσως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσαν για συμβουλές στον πρόεδρο της Ν.Δ.

Παράπονα Γεννηματά

Απορρίφθηκε από τη Φώφη Γεννηματά η πρόταση Λοβέρδου να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την ονομαστική ψηφοφορία. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τα δύο άρθρα για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και το άρθρο για την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πολλά παράπονα για το ότι μίλησε μετά τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση επί μερκελισμού: "Τα έδωσε όλα συνειδητά στους δανειστές. Από το 'go back κυρία Μέρκελ' στο 'welcome home κυρία Μέρκελ'. Σε λίγο θα της δώσετε και τα κλειδιά".

Ο Δ. Κουτσούμπας

"Τα δύο αλλεπάλληλα Μνημόνια που έφερε αυτή η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η 'αριστερή μάσκα' της" υποστήριξε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όσον αφορά τα αντίμετρα ο Δ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι "δεν αποτελούν μια διαφορετική, δήθεν φιλολαϊκή πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής", αλλά, αντίθετα, μαζί με τα μέτρα "αποτελούν ένα ενιαίο συνεκτικό πλέγμα κλιμάκωσης της επίθεσης συνολικά ενάντια στον λαό".

Ο Β. Λεβέντης

"Οι μεταρρυθμίσεις είναι το παν. Δεν ξέρω αν το λέει ο Σόιμπλε, αλλά οι χώρες που βγήκαν από την κρίση κάνουν μεταρρυθμίσεις, δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους" ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ισχυρίστηκε ότι με την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών εξοικονομούνται 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ, αν υιοθετούνταν η πρότασή του για μείωση του αριθμού των βουλευτών, θα εξοικονομούνταν 60 εκατ. Όμως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τον διόρθωσε λέγοντας ότι η εξοικονόμηση θα ήταν μόλις 6 εκατ. ευρώ…

Ο Στ. Θεοδωράκης

"Κλείνει ο κύκλος του εθνικολαϊκισμού που κυριάρχησε από το 2010. Κλείνει ίσως και η εποχή της κωλοτούμπας" είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Στ. Θεοδωράκης πρωτοτύπησε, καθώς έγινε ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που, αντί να καταθέσει στα πρακτικά ένα έγγραφο, σήκωσε χαρτόνι στο οποίο το είχε... κολλήσει (πρόκειται για το πρωτοσέλιδο της "Εφ.Συν." με συνέντευξη του πρωθυπουργού). Σε αυτό ξεπέρασε τον Κ. Μητσοτάκη, που είχε απλώς μια φωτοτυπία της ίδιας συνέντευξης και περιορίστηκε να τη διαβάσει και να την καταθέσει! Μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρότρυνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτήσουν και εκείνοι όσα είχε πει ο Αλ. Τσίπρας. Έτσι "πέτυχε" να χειροκροτήσουν ταυτόχρονα και οι βουλευτές της Ν.Δ. και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Μάκης Μπαλαούρας και ο Μάκης Βορίδης αλληλοσυνεχάρησαν!!!

* Φέιγ βολάν πέταξαν την ώρα της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη τρία στελέχη της ΛΑΕ από τα θεωρεία της Βουλής. Τα χαρτάκια, που ζητούσαν να τερματιστούν η λιτότητα και τα Μνημόνια, έπεσαν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Τα στελέχη της ΛΑΕ συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς και η ομιλία συνεχίσθηκε χωρίς διακοπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL