Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ / Κυρ. Μητσοτάκης: Αγωνία για την "επόμενη μέρα" της συμφωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ / Κυρ. Μητσοτάκης: Αγωνία για την "επόμενη μέρα" της συμφωνίας

Μπορεί στην ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή να περίσσεψαν οι σκληρές διατυπώσεις κατά του πρωθυπουργού, αλλά και η επανάληψη της γραμμής περί “τετάρτου Μνημονίου”, ωστόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ., που προσπάθησε να... κρατήσει όρθιο το εκλογικό αίτημα του κόμματός του, δεν κατάφερε να κρύψει την αγωνία του για την “επόμενη μέρα” της συνολικής συμφωνίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα σκληρός προς τον Αλ. Τσίπρα επιστρατεύοντας για μία ακόμη φορά ανοίκειους χαρακτηρισμούς, αλλά και την κινδυνολογία. Ωστόσο, πέρα και πάνω απ’ αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για το πώς θα πολιτευτεί... τα επόμενα δύο χρόνια, κατά τα οποία προβλέπεται τουλάχιστον να παραμείνει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Όσοι φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπούν ξαφνικά σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες μόνο στα παραμύθια. Έτσι δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτικούς χαμαιλέοντες. Αποφασισμένους μεταρρυθμιστές χρειάζεται» υπογράμμισε σε μία αποστροφή του λόγου του, αποκαλύπτοντας το μήνυμα που θα στέλνει εφεξής: ότι, δηλαδή, παρότι η κυβέρνηση θα έχει κλείσει τη συμφωνία - πακέτο και θα γυρίζει νέα σελίδα στην οικονομία, δεν θα έχει την... “ικανότητα” και τη βούληση να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Γνωστή συνταγή

Κατά τα λοιπά ο Κυρ. Μητσοτάκης κινήθηκε στο γνώριμο αντιπολιτευτικό μοτίβο που φιλοτέχνησε η Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες: επιχείρησε να πείσει ότι το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες αποτελεί “τέταρτο Μνημόνιο”, αλλά και να “προφητεύσει” ότι αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει στην έξοδο από την επιτροπεία. «Λέγατε ότι θα βάλετε τέλος στη λιτότητα και θα σκίσετε τα Μνημόνια. Και σήμερα υπογράφετε τα Μνημόνια δύο - δύο και με τα δύο χέρια» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως με την ψήφισή του «κλείνει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα».

Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «παγιδεύει τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση Σαμαρά ισχυριζόμενος πως «η Ελλάδα σήμερα θα ήταν κανονική χώρα της Ευρωζώνης αν δεν διέκοπταν την πορεία της χώρας» και έκανε λόγο για “αποικία λιτότητας” παραφράζοντας την φράση “αποικία χρέους” που χρησιμοποιούσε ο Αλ. Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Επιχειρώντας να απαξιώσει τα αντίμετρα προκειμένου να εξέλθει του πολιτικού αδιεξόδου της καταψήφισής τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως “τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση” και επέμεινε στην πρότασή του για προκαταβολική επιστροφή μέρους του υπερπλεονάσματος πριν καν... αυτό πιστοποιηθεί:

«Αν δεν μπορείτε να επιστρέψετε 865 εκατ. με φετινό στόχο πλεονάσματος 1,75%, πώς θα επιστρέψετε 3,6 δισ. με στόχο πλεονάσματος 3,5%;» διερωτήθηκε.

Πάλι “παραιτηθείτε”

Τέλος, παρότι απέφυγε να επαναλάβει τη λέξη “εκλογές”, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπάθησε να κρατήσει “ζωντανό” το αίτημά του. “Παραιτηθείτε και δώστε τον λόγο στον ελληνικό λαό” είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ενώ μιλώντας στον Αλ. Τσίπρα -τον οποίο χαρακτήρισε “τζάμπα μάγκα” στη δευτερολογία του- τού τόνισε πως “αν είχε στοιχειώδη ντροπή, θα είχε παραιτηθεί”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL