Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Χειρότεροι από τον Τζήμερο είναι οι "Τζήμεροι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χειρότεροι από τον Τζήμερο είναι οι "Τζήμεροι"

Ήταν τέλη Μαρτίου όταν το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης ακύρωσε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες είχαν επιβληθεί βαριά χρηματικά πρόστιμα στο ΚΚΕ για παράνομη αφισοκόλληση. Τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί το 2015 με βάση τον νόμο 2946/2001 για «παράνομη επικόλληση διαφημιστικών αφισών και αυθαίρετη τοποθέτηση banners μηνυμάτων» αντιμετωπίζοντας το ΚΚΕ ως εμπορικό φορέα, παρότι οι αφίσες αφορούσαν την προπαγάνδιση συγκεντρώσεων του ΚΚΕ με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, εφόσον γίνεται προβολή ιδεών πολιτικού χαρακτήρα, δεν μπορεί να εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου που αφορούν τις εμπορικές διαφημίσεις. Η υπενθύμιση αυτής της δικαστικής απόφασης έχει μια κάποια αξία σήμερα, μιας και είς εκ των πρωταγωνιστών της επικαιρότητας των ημερών άρχισε την Πέμπτη το απόγευμα να κατεβάζει αφίσες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ από την αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με τη γνωστή σε όλους χειροδικία εις βάρος της Αλ. Μπαλού που διαμαρτυρήθηκε για την ενέργειά του.

Αυτός, λοιπόν, ο γνωστός και μη εξαιρετέος τραμπούκος του νεοφιλελευθερισμού, που και στο παρελθόν είχε “κατεβάσει” τα “κουρελόχαρτα των κομμουνιστών”, όπως με καμάρι έλεγε, έχει εγκατασταθεί μόνιμα το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε τηλεοπτικά παράθυρα, σαλόνια και κουζινοτραπεζαρίες και υποστηρίζει μια “νομιμότητα” που κατοικεί στον αρρωστημένο εγκέφαλό του, χωρίς να βρεθεί κανείς από τους οικοδεσπότες και τις οικοδέσποινές του να του αντιτείνει πως δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα να κατεβάζει και να σκίζει αφίσες πολιτικών κομμάτων και συνδικάτων καθώς αυτές προβάλλουν εκδηλώσεις και ιδέες πολιτικού χαρακτήρα.

“Οι επίδικες διαφημίσεις αποσκοπούν στην προώθηση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της δραστηριότητας του κόμματος ως φορέα διαμόρφωσης της πολιτικής βούλησης” ήταν το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία διαφεύγει τόσο στον οξύθυμο τραμπούκο της Περιφέρειας όσο και σε όσους δημοσιογράφους τον ακούν δυο μέρες τώρα με αγνή συγκαταβατικότητα. Μιας απόφασης που διαφεύγει σε πολλούς εκ των συμμετεχόντων στη δημόσια συζήτηση περί αφισοκόλλησης, αλλά και στις πρακτικές που οι πολλοί εκ των θεσμικά εμπλεκομένων αποφασίζουν ενίοτε να παρέμβουν.

Γιατί, εκτός από τον νεοφιλελεύθερο φασίστα, δεν είναι λίγοι και οι δήμαρχοι που εξαντλούν επιλεκτικά την αυστηρότητά τους σε αφίσες “κόκκινων” αποχρώσεων και κάνουν τα στραβά μάτια σε εμπορικές διαφημίσεις που παρανόμως κοσμούν τις πόλεις τους. Ακόμα χειρότερο, όμως, είναι πως, εκτός από τον Τζήμερο, υπάρχουν και οι Τζήμεροι που τον επικροτούν για τη γενναιότητά του να επιβάλει τον Νόμο.

Πρόκειται για τους Τζήμερους που χειροκροτούσαν τους χρυσαυγίτες όταν κλωτσούσαν και διέλυαν πάγκους μικροπωλητών στα πανηγύρια και ζητούσαν ταυτότητες και διαβατήρια στις λαϊκές αγορές. Είναι όλοι αυτοί οι συχνά πυκνά αγανακτισμένοι πολίτες που περιμένουν έναν Τζήμερο να βάλει τον τόπο σε μια τάξη είτε με μπουνιές είτε με χαστούκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL