Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Η Κίρχνερ τα είπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ άκουσε;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κίρχνερ τα είπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ άκουσε;

Εξαιρετικά χρήσιμη, διαφωτιστική και επίκαιρη ήταν η ομιλία της πρώην Προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ στην Αθήνα. Ήταν επίκαιρη για μας εδώ και για όσα βιώνουμε. Ήταν και εξαιρετικά χρήσιμη για την κυβέρνησή μας, καθώς οι μέθοδοι ανατροπής και παλινόρθωσης από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, στηρίζονται στη βοήθεια των εξουσιών που ελέγχουν. Και αν δεν ελέγχουν την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, ελέγχοντας τη Δικαιοσύνη, τον Τύπο και τη νέα αναδυόμενη εξουσία, όπως είναι σήμερα ο χρηματοπιστωτικός τομέας, που ελέγχεται από τα ιερατεία του νεοφιλελευθερισμού, επιβάλλουν τελικά τα σχέδιά τους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κίρχνερ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα δεσμά του Μνημονίου με το ΔΝΤ. Κατάφερε να δημιουργήσει καλές συνθήκες εργασίας και να μειώσει θεαματικά την ανεργία και το εθνικό χρέος. Προστάτευσε τα εισοδήματα των εργαζομένων παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Όμως, ο έλεγχος της κοινής γνώμης από ένα μονοπώλιο στα ΜΜΕ που αντιπολιτευόταν την Κίρχνερ, καθώς και η επιρροή που ασκούσε αυτό το μονοπώλιο στη Δικαιοσύνη, υπονόμευσαν το κυβερνητικό έργο διαστρέφοντας την πραγματικότητα και πείθοντας τελικά, έστω και οριακά, το εκλογικό σώμα ότι λιγότεροι φόροι σημαίνουν δυναμική ανάπτυξη και μεγαλύτερο εισόδημα. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Ναι, είναι η συνταγή του Κυριάκου για να γίνει πρωθυπουργός.

ΤΟ ΙΔΙΟ ακριβώς έγινε και στη Βραζιλία, με τη διαφορά ότι εκεί χρειάστηκαν πραξικοπήματα με την άμεση συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας. Το ίδιο χωρίς επιτυχία επιχείρησαν να κάνουν και στον Ισημερινό. Στη Βενεζουέλα ελέγχοντας μόνον τα περισσότερα ΜΜΕ δεν μπόρεσαν (ακόμα) να ανατρέψουν τον πρόεδρο. Η παγίδα που έστησαν με τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, ώστε να πέσει βίαια η τιμή του πετρελαίου, του βασικού πόρου της χώρας, δημιούργησε συνθήκες Ουκρανίας με την αντισυνταγματική ανατροπή.

ΑΣ ΕΡΘΟΥΜΕ τώρα στα δικά μας. Είναι η Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και αποτελεσματική; Το πρώτο δεν απαντιέται εύκολα. Το δεύτερο όμως έχει απάντηση. Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική και η κοινωνία παρακολουθεί με απορία πώς είναι δυνατόν να γίνεται δύο ολόκληρα χρόνια η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσα από χρυσαυγίτες! Απορεί που μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς σέρνονται επί μακρόν χωρίς κατάληξη. Ζήσαμε την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε τον νόμο Παππά για τον ραδιοτηλεοπτικό χώρο ως αντισυνταγματικό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως αντισυνταγματική και την υπάρχουσα κατάσταση, μόνο που αυτή η αντισυνταγματική κατάσταση έχει ζωή 28 χρόνων και το νέο ΕΣΡ δεν κάνει τίποτα!

ΤΟΝ ΧΩΡΟ που ελέγχεται από τις δυνάμεις που σκίζονται για να επαναφέρουν στην εξουσία τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τους υπερασπίστηκε με μανία χωρίς να υπολογίζει κανένα κόστος. Άλλωστε τα κόστη στην πολιτική, αν δεν τιμολογηθούν από τα ΜΜΕ, δεν υπάρχουν και δεν καταβάλλονται. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις, δεν είναι κρυφό. Δείτε τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Κανένα ενδιαφέρον για τον αστικοδημοκρατικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Δείτε τον νέο όμιλο του εφοπλιστή Μαρινάκη, φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη. Είδηση και γεγονός υπάρχει μόνον εφόσον αυτό μπορεί να προκαλέσει πλήγμα στην κυβέρνηση με στόχο την ανατροπή της. Δείτε την οικογένεια Αλαφούζου, με τον κύριο Αριστείδη που ήταν φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σήμερα οι κληρονόμοι του δεν ντρέπονται να αβαντάρουν τον απόγονο εκείνου που κατηγορήθηκε ότι έκοψε στον πατέρα τους μαϊμού κουπόνια για την ενίσχυση της Ν.Δ.! Δείτε τον Κοντομηνά, τον Κυριακού, τον φοροφυγά Θέμο Αναστασιάδη και τα σημιτόπαιδα του ΔΟΛ, δείτε όλους όσοι διαμορφώνουν -δηλαδή χειραγωγούν- την κοινή γνώμη.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ λες και τη χώρα τη χρεοκόπησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και το ΔΝΤ και τα Μνημόνια τα έφερε ο Τσίπρας. Και όσο βλέπουν το έργο τους να μην αποδίδει, τόσο περισσότερο οργίζονται και παραλογίζονται. Γυρνάει την Ελλάδα και την Ευρώπη ο Κυριάκος ζητώντας εκλογές, παρότι κανείς πλέον δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Υπονομεύει τη χώρα αδίστακτα, προτάσσοντας των συμφερόντων της πατρίδας τα οικογενειακά του συμφέροντα. Δεν ξέρω πόσες δυνατότητες έχει η σημερινή κυβέρνηση να αλλάξει το τοπίο στα ΜΜΕ ή να κάνει σύντομα αποτελεσματική τη Δικαιοσύνη. Ξέρω ότι πρέπει να να προσπαθήσει σκληρά. Χρειαζόμαστε συνθήκες δημοκρατίας και ισονομίας σε όλους τους τομείς της ζωής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL