Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Την Κυριακή ανοιχτά;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την Κυριακή ανοιχτά;

Τις ημέρες αυτές ακούσαμε ότι η κυβέρνηση, κάτω από την ισχυρή πίεση των επικυρίαρχων της Ευρώπης και του ΔΝΤ, για να επιτύχει τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους της αποπληρωμής του χρέους με τις μικρότερες επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία, αναγκάστηκε να ενδώσει και στο ότι τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά τις περισσότερες Κυριακές του χρόνου (έχει γίνει λόγος για περίπου 30 Κυριακές το έτος σε εμπορικά καταστήματα τουριστικών περιοχών).

Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Ποια δύναμη μπορεί να επιβάλλει σε έναν ελεύθερο επιχειρηματία να εργαστεί την Κυριακή, όταν αυτός αποφασίσει να σεβαστεί την κυριακάτικη αργία; Η απόφασή του αυτή είναι απόλυτα θεμιτή, και κάθε νόμος που επιβάλλει το αντίθετο, καταστρατηγεί τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Είναι απόλυτα θεμιτό να θέλει κάποιος να κρατήσει το κατάστημά του κλειστό μια εργάσιμη μέρα και συχνά υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να το κάνει. Το αθέμιτο είναι να ανοίξει κάποιος το κατάστημά του μια μέρα αργίας, όπως είναι η Κυριακή.

Ήδη μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ανάρτησε ανακοινώσεις ότι θα παραμένει κλειστή όλες τις Κυριακές του χρόνου, δίνοντας ένα παράδειγμα σεβασμού στην ελληνική παράδοση της κυριακάτικης αργίας, αλλά και κοινωνικής ευαισθησίας για τους εργαζόμενους που δεν είναι δούλοι και καμιά πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορεί να τους αφαιρέσει το δικαίωμα να έχουν τουλάχιστον μία ημέρα στη διάθεσή τους για ξεκούραση και ψυχαγωγία.

Δεν έχει, λοιπόν, κανείς το δικαίωμα να μας επιβάλλει να επιστρέψουμε σε σκοτεινές εργασιακές εποχές. Το αν θα παραμείνουν τα καταστήματα ανοιχτά ή κλειστά, σεβόμενα την κυριακάτικη αργία, είναι κάτι που κανείς νόμος δεν μπορεί να επιβάλλει. Η απόφαση να παραμείνουν τα καταστήματα ανοιχτά την Κυριακή καταστρατηγεί βάναυσα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αν κατορθωθεί να επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία, θα είναι -αλίμονο- απόδειξη της απόλυτης ηθικής και πολιτιστικής μας παρακμής. Δεν θα έχουμε το δικαίωμα να επιρρίψουμε την ευθύνη σε κανέναν άλλο παρά μόνο στον απόλυτα αλλοτριωμένο εαυτό μας.

Εάν μας έχει μείνει ίχνος αυτοεκτίμησης, εθνικής αξιοπρέπειας, πολιτισμού και ανθρωπιάς, πρέπει όλοι να πούμε όχι στην επιστροφή ενός εργασιακού μεσαίωνα.

Καμιά δύναμη, από όπου και αν προέρχεται, δεν μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή της σε έναν λαό που είναι συνειδητοποιημένος, ηθικά και πολιτικά.

Γιώργος Μιχαήλαρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL