Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Όποιος τα ψέματα λαλεί, δίχως αντρειά λογάται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όποιος τα ψέματα λαλεί, δίχως αντρειά λογάται

Κωμικοτραγικές καταστάσεις βιώνει τούτες τις ημέρες η ελληνική κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία, προεξάρχοντος του αρχηγού της, αφού εξάντλησε όλο το αφήγημα που είχε χτίσει πάνω στο σύνθημα «εκλογές τώρα», προσπαθεί να παραποιήσει την ίδια την έννοια της αλήθειας.

Παίζουν χωρίς να το ξέρουν στην κωμωδία "Ιππής" του Αριστοφάνη και στα βιβλία Ιστορίας του Θουκυδίδη που αναφέρονται στον δημαγωγό Κλέωνα. Παλιό το φαινόμενο των δημαγωγών στην πατρίδα μας. Κλέωνες υπάρχουν αρκετοί και σήμερα, που κάνουν την αλήθεια ψέμα και το ψέμα αλήθεια. Ανελέητοι οι δημαγωγοί, επιδιώκουν τη σύγκρουση διαδίδοντας ψευδείς κατηγορίες κατά των αντιπάλων τους. Ο Αριστοφάνης αποκαλεί τον δημαγωγό Κλέωνα «γουδόχερο» και «ξυλοχούλιαρο» γιατί ανακατεύει όλα τα πράγματα μεταξύ τους, αποκαλώντας τον μάλιστα διεφθαρμένο και δωρολήπτη...

Κατά τον Θουκυδίδη, ο Κλέων και οι δημαγωγοί στοχεύουν στο συναίσθημα και το ατομικό συμφέρον των πολιτών, που μέσω των ψεμάτων, της διαβολής των αντιπάλων, της απαξίας και της καχυποψίας προσβλέπουν στην αποδυνάμωσή τους και στο σλόγκαν «αν δεν είστε ικανοί, να παραιτηθείτε από την εξουσία».

Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Πόσο μακριά αλλά και πόσο κοντά είναι οι εποχές; Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, όπως και ο Κλέων, χρησιμοποιεί ως μέσο για την πολιτική του επιβίωση τη σύγκρουση, παραβλέποντας το καλό της χώρας. Μιλάει για τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα, λες και η Ελλάδα γεννήθηκε το 2015, θεωρώντας τους Έλληνες λωτοφάγους, κρύβοντας με επιμέλεια τα ατέλειωτα πάρτι, τα θαλασσοδάνεια και τη διαπλοκή.

Όλα τα καλά που έγιναν αυτά τα δύο χρόνια για τους φτωχούς, τους ανασφάλιστους, τους ανέργους, τις δομές Υγείας, τα σχολεία, τους πρόσφυγες, τις θεσμικές πολιτικές αλλαγές, την απλή αναλογική, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής, την ανάδειξη των σκανδάλων και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν.

Οι δημαγωγοί, μας πληροφορεί ο Αριστοτέλης, δεν αναζητούν την αλήθεια, αλλά βρίσκουν επιχειρήματα για το αληθοφανές που θα εντυπωσιάσουν το κοινό τους. Στοχεύουν στον έλεγχο του συναισθήματος των πολιτών εκγυμνώνοντας τη λογική.

Αλλά, όπως λέει και ο λαός, «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Αλήθειες θέλουν να ακούσουν οι πολίτες και πάνω απ' όλα να δουν έργα και πράξεις. Κι ας «είναι σκληρή η αλήθεια σαν αλέτρι», όπως έλεγε ο Πάμπλο Νερούδα! Έτσι θα προχωρήσουμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL