Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Ο Banksy... ζωγράφισε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Banksy... ζωγράφισε

Την ώρα που οι Γάλλοι σχημάτιζαν ουρές στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, ο Banksy ζωγράφιζε από την άλλη πλευρά του καναλιού της Μάγχης και αποτύπωνε πλήρως αυτό που συμβαίνει στη Γηραιά Ήπειρο.

Το νέο γκράφιτι του διάσημου street artist δείχνει έναν εργάτη που έχει ανέβει ψηλά στη σκάλα προκειμένου να βγάλει το αστέρι της Βρετανίας από τη σημαία της Ε.Ε. Όμως, στην προσπάθειά του να ξύσει το αστέρι με το καλέμι και το σφυρί, ανοίγει καινούργιες ρωγμές.

Οι εκλογές στη Γαλλία μπορεί να μην άνοιξαν καινούργιες ρωγμές, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Η Γαλλία μπορεί να απέφυγε το χειρότερο σενάριο, αλλά οι προκλήσεις είναι το ίδιο μεγάλες και επιτακτικές.

Δεν μπορεί να εφησυχάσει κανείς όταν σε μια χώρα όπως η Γαλλία, που ξέρουμε καλά τι συμβολίζει αλλά και ποια είναι πραγματική της δύναμη, η Ακροδεξιά πήρε 10,6 εκατομμύρια ψήφους συγκεντρώνοντας το 34,3% του συνόλου.

Αν η Ε.Ε. δεν μπορέσει να απαντήσει συνολικά, άμεσα και έμπρακτα στις αιτίες που γεννούν το μίσος, τον ρατσισμό, τον φασισμό, οι ρωγμές θα βαθαίνουν.

Από τις πρώτες δηλώσεις κυβερνήσεων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών μπορεί να διακρίνει κανείς ότι πήραν μια ανάσα με την εκλογή Μακρόν και θέλουν να συνεχίσουν όπως ακριβώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τις ίδιες πολιτικές που φούσκωναν τον αέρα στα πανιά της Λεπέν και των ομοϊδεατών της σε όλη την Ε.Ε.

Ευτυχώς υπάρχουν η ευρωπαϊκή Αριστερά και ορισμένα σημαντικά κομμάτια από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που βλέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία ως ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος που κερδήθηκε για να μην επωαστεί το αβγό του φιδιού.

Η Ε.Ε. από τη δομή της είναι γραφειοκρατική και αργοκίνητη και είναι σίγουρο ότι πριν από τις γερμανικές εκλογές δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε σημαντικών αποφάσεων ούτε ανατροπής πολιτικών και κατευθύνσεων. Όμως μετά δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL