Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Παγκόσμιο ταξίδι ειρήνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμιο ταξίδι ειρήνης

Ειρήνη με δικαιοσύνη, κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες, απελευθέρωση πόρων από τις στρατιωτικές δαπάνες για την εξάλειψη της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι τα κύρια αιτήματα του νέου παγκόσμιου ταξιδιού του Πλοίου της Ειρήνης (Peace Boat), το οποίο ξεκίνησε στις 12 Απριλίου 2017 από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, επισκεπτόμενο διαδοχικά τη Σιγκαπούρη (21 Απριλίου), την Ταϊλάνδη (23 Απριλίου), τη Σρι Λάνκα (27 Απριλίου).

Πρώτη στάση στον Πειραιά

Πρώτο λιμάνι της Μεσογείου που θα επισκεφθεί το Πλοίο της Ειρήνης είναι αυτό του Πειραιά στις 10 Μαΐου 2017 και θα συνεχίσει προς Κάλιαρι (13 Μαΐου), Βαλένθια (15 Μαΐου) και Πόρτο (18 Μαΐου). Μετά τη Μεσόγειο, σειρά έχουν η βόρεια Γαλλία και βόρεια Ευρώπη, με σημαντικό σταθμό το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας (9 Ιουνίου), από όπου θα κατευθυνθεί προς Βερμούδες, Βενεζουέλα, Παναμά, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, ΗΠΑ, με κατάληξη το Κόμπε της Ιαπωνίας (26 Ιουλίου).

Οι επιβαίνοντες στο Πλοίο φίλοι της ειρήνης υπερβαίνουν τους 1.200, προερχόμενοι κυρίως από την Ιαπωνία, αλλά και από άλλες χώρες της Ασίας, καθώς και της Λ. Αμερικής. Επιβαίνουν ακόμη μουσικά γκρουπ και καλλιτεχνικές ομάδες, που δίνουν παραστάσεις σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Το σύνολο των εκδηλώσεων επί του πλοίου και στα λιμάνια που θα επισκεφθεί είναι αφιερωμένο στη διεκδίκηση των 17 Στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που συνοπτικά είναι οι ακόλουθοι:

Μηδενική φτώχεια, τέλος στην πείνα

Ο πρώτος, ίσως και πιο φιλόδοξος, είναι μηδενική φτώχεια στον κόσμο, ενώ ο δεύτερος, θα έλεγα εξαιρετικά επείγων στόχος, είναι να μπει τέλος στην πείνα, να επιτευχθεί επισιτιστική ασφάλεια μέσω της βελτίωσης της διατροφής και της βιώσιμης γεωργίας. Ο τρίτος στόχος αφορά μία ζωή με υγεία για όλους και σε όλες τις ηλικίες, ο τέταρτος την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση. Ο πέμπτος, αλλά όχι και πέμπτος σε σημασία, είναι η ισότητα των φύλων και η χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών.

Ακολουθούν στόχοι οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου, όπως η διαχείριση του νερού, η πρόσβαση σε βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους, η διαρκής, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη με πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία. Στην καρδιά όλων των προαναφερθέντων αλλά και των επόμενων στόχων είναι η μείωση των ανισοτήτων τόσο στο εσωτερικό των χωρών όσο και μεταξύ τους. Τέλος, ακολουθούν στόχοι που συνδέονται πιο στενά με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη χρήση των θαλασσίων και χερσαίων οικοσυστημάτων και δασών.

Εννοείται ότι διαπλέοντας τη Μεσόγειο το Πλοίο της Ειρήνης θα επικεντρωθεί σε καυτά προβλήματα της περιοχής, πρωτίστως, τον τερματισμό των πολέμων, τη χαλιναγώγηση της στρατιωτικοποίησης, τον εκδημοκρατισμό και την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό στις εκδηλώσεις υποδοχής, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου και ώρα 10.00 στον χώρο Διεθνών Αφίξεων του ΟΛΠ και στη συνέχεια (11.30) στο δημαρχείο του Πειραιά, το κεντρικό θέμα θα είναι Η εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην Μεσόγειο, στη συζήτηση του οποίου έχουν προσκληθεί να συμβάλουν το Γραφείο του ΟΗΕ για το Mediterranean Action Plan και η πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και ο δήμαρχος Πειραιά και άλλοι δήμαρχοι της περιοχής. Στις εκδηλώσεις θα καταθέσει τη μαρτυρία της για το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα η επιζήσασα Τοσίκο Τανάκα, 79 ετών.

Μια πρωτοβουλία Ιαπώνων φοιτητών

Για τυχόν απορίες περί το Πλοίο της Ειρήνης ενημερώνω ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε ως κίνημα πολιτών, κυρίως φοιτητών, της Ιαπωνίας, με αρχικό αίτημα να ζητήσει συγγνώμη η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου για τους πολέμους στην Άπω Ανατολή (Κίνα, Φιλιππίνες κ.λπ). Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από ευρύτατο φάσμα της ιαπωνικής κοινωνίας και έτσι αποφασίστηκαν επισκέψεις ειρήνης και αλληλεγγύης στις γειτονικές χώρες.

Στη συνέχεια, οι οργανωτές αποφάσισαν η πρωτοβουλία τους να λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα, το Peace Boat έγινε παγκόσμια οργάνωση, με συμβουλευτική θέση στο ECOSOC του ΟΗΕ. Υπενθυμίζω ότι όσες φορές το Πλοίο της Ειρήνης έχει επισκεφθεί την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης οι επιβαίνοντες έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό μας από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL