Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το laissez-faire στη διάδοση ανεύθυνων μηνυμάτων...

[...] Πρόληψη δεν σημαίνει να κάνουμε τακτικά ό,τι εξέταση διατίθεται στην αγορά. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο δεν συμβάλλει στην πρόληψη, αλλά προκαλεί και σοβαρούς κινδύνους στην υγεία του πληθυσμού. Η χωρίς λόγο τακτική διενέργεια, π.χ., ακτινογραφίας θώρακα και αξονικής τομογραφίας όχι μόνο δεν βοηθά την πρόληψη, αλλά, αντίθετα, ο βομβαρδισμός του οργανισμού με ακτινοβολία πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον δέκα νέοι καρκίνοι στον ελληνικό πληθυσμό κάθε χρόνο αποδίδονται στην άσκοπη υπερκατανάλωση ακτινολογικών εξετάσεων.

Οι προληπτικές εξετάσεις λοιπόν έχουν σημασία μόνο όταν γίνονται με αυστηρά κριτήρια και επιδημιολογικά τεκμηριωμένες μεθόδους. Το γνωστό σε όλους, και ιδιαίτερα κερδοφόρο, γενικό check-up, ενώ προκαλεί μια υπερκατανάλωση εξετάσεων και υπηρεσιών, δεν προσφέρει κυριολεκτικά τίποτε στην πρόληψη των νοσημάτων, ενώ είναι η κύρια αιτία του φαινομένου της ιατρογενούς νοσηρότητας.

Αντίθετα, η έγκυρη προληπτική προσέγγιση βασίζεται στα ειδικά χαρακτηριστικά ομάδων του πληθυσμού (π.χ. οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικά Τεστ Παπανικολάου), στην αποτελεσματικότητα θεραπευτικής παρέμβασης σε προσυμπτωματικό στάδιο και στη διαγνωστική εγκυρότητα της εξέτασης, π.χ. για το PSA δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο καμία τεκμηρίωση ότι συμβάλλει στην προσυμπτωματική διάγνωση του καρκίνου στου προστάτη, ενώ είναι διεθνώς αποδεκτή η χρήση του για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου μετά τη διάγνωσή της.

Αντίστοιχα, ακόμη μεγαλύτερης σημασίας είναι η νεοφιλελεύθερη επιβολή της διαφήμισης φαρμάκων από τα ΜΜΕ με κλασικό μοτίβο το "πάρε το τάδε και θα γίνεις ευτυχής και όμορφος όπως το μοντέλο που το παρουσιάζει". Η ανεξέλεγκτη και συχνή χρήση φαρμάκων "διά πάσαν χρήσην" είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον πληθυσμό (π.χ. αιμορραγίες πεπτικού από αντιφλεγμονώδη), ενώ στρατηγικά αποσκοπεί στην εμπέδωση της εξάρτησης του πληθυσμού από τα φάρμακα, σε αντιδιαστολή με τη συνειδητή προάσπιση της υγείας του και την κινητοποίησή του για την υπεράσπιση του κοινωνικού αυτού δικαιώματος.

Η ασυδοσία λοιπόν και η ανευθυνότητα στην αναπαραγωγή μηνυμάτων που βλάπτουν τη δημόσια υγεία βάζουν μπροστά στις ευθύνες τους τόσο τα σώματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας (υπάρχουν;, λειτουργούν;), όσο, και κύρια, το υπουργείο Υγείας. Το laissez-faire στη διάδοση ανεύθυνων μηνυμάτων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.

Μια άλλη έκφραση του ίδιου φαινομένου είναι η σύγχυση που προκάλεσαν δήμαρχοι (μεταξύ τους και υγειονομικοί) μιλώντας για τρομερούς κινδύνους για την υγεία από τη συμμετοχή προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Με προφανή στόχο τη διέγερση ρατσιστικών και φασιστικών αντανακλαστικών στον πληθυσμό, δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου σύγχυση στα αντικείμενα της δημόσιας Υγείας χωρίς να καταγγελθούν από κανέναν ιατρικό σύλλογο.

Η Υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα και πρέπει να προστατευτεί από τους κανόνες της αγοράς και από την κερδοσκοπία.

Απόσπασμα άρθρου του Αλέξη Μπένου (http://alterthess.gr/content/laissez-faire-sti-diadosi-aneythynon-minymaton-einai-idiaitera-epikindyno-gia-ti-dimosia)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL