Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ιδιωτικά σχολεία / Ιδιωτικά σχολεία: Δικαστές θα ελέγχουν την καταχρηστικότητα των απολύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικά σχολεία / Ιδιωτικά σχολεία: Δικαστές θα ελέγχουν την καταχρηστικότητα των απολύσεων

Όπως ήδη είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο χειμώνα, ο έλεγχος επί της καταχρηστικότητας των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα παραπέμπεται σε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από δύο δικαστές του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έναν πρωτοδίκη. Πρόκειται για ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί, τροποποιώντας τον νόμο Φίλη, και θα ενταχθεί στο πακέτο μέτρων που θα πάρει τον δρόμο της Βουλής μέσα στις επόμενες ημέρες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η ρύθμιση αποτελεί προϊόν συμφωνίας του υπουργείου Παιδείας με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και χαίρει και της αποδοχής της ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Α" οι αποζημιώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε περίπτωση απόλυσης πρόκειται να εναρμονιστούν με αυτές του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο της ρύθμισης.

Κατά τα λοιπά, τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ), όπως και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να εποπτεύουν τη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Παράλληλα, θα ρυθμιστεί η οργάνωση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα ιδιωτικά σχολεία εκτός ωρολόγιου προγράμματος. Ειδικά για τις ξένες γλώσσες, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στα τμήματα των παρεκκλίσεων και μαθητές που δεν φοιτούν στο ιδιωτικό σχολείο που τα διοργανώνει. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να συμπληρώνουν το ωράριό τους, ώστε να λαμβάνουν πλήρη μισθό και ένσημα.

Η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξέδωσε χθες, πάντως, ανακοίνωση κατά την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: "Για μια ακόμη φορά ο εκπαιδευτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της αύξησης του ωραρίου εργασίας". "Η πρώτη μνημονιακή αύξηση ωραρίου είχε δραματικές συνέπειες σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς χιλιάδες αναπληρωτές απολύθηκαν και μεγάλος αριθμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών βρέθηκε στον δρόμο. Επίσης, δεκάδες σχολεία, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές (νησιά, βουνά) έμειναν χωρίς εκπαιδευτικούς. Οι μόνοι κερδισμένοι από την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών ήταν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι -σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ - ΓΣΕΕ- έβαλαν στα ταμεία τους γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ" τονίζει η ΟΙΕΛΕ.

Σε επικοινωνία της "Α" με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Παιδείας δόθηκε η διευκρίνιση ότι κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL