Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κοινωνικό κράτος σημαίνει εύπορο κράτος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινωνικό κράτος σημαίνει εύπορο κράτος...

Ξημερώματα Τρίτης οι εκπρόσωποι των θεσμών κατέληξαν σε συμφωνία για την αξιολόγηση για την ολοκλήρωση του Μνημονίου. Με ποια κριτήρια μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα; Αρκούν τα πέντε πάνω και πέντε κάτω της συμφωνίας; Αν η ελληνική οικονομία μείνει στάσιμη, ασφαλώς και δεν αρκούν. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την έξοδο από την ύφεση, με την προϋπόθεση ότι όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν και θα συντονίσουν τις προσπάθειες για την αύξηση του εθνικού εισοδήματος. Είναι πολύ απλό. Ένα γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος, με καλές συντάξεις, παροχές Υγείας και κοινωνικά ωφελήματα, πρέπει να έχει τα αντίστοιχα εθνικά πλεονάσματα για να ικανοποιήσει του πολίτες. Και το ελληνικό κράτος σήμερα δεν τα έχει. Και η κυβέρνηση έχει εθνική υποχρέωση να τα δημιουργήσει με τον καλύτερο και, κυρίως, δικαιότερο τρόπο. Η λεηλασία του εθνικού πλούτου, η οποία τα τελευταία χρόνια οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, έχει καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό.

ΠΩΣ όμως δημιουργείται ο εθνικός πλούτος; Πώς γίνεται η αποταμίευση για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων του κράτους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών; Αναζήτησα ιδέες και προτάσεις στο σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αλλά δεν βρήκα τίποτα! Ο Κυριάκος δηλώνει -έτσι λέει και έτσι νομίζει- ότι αρκεί η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις για να δούμε την ανάκαμψη. Όλα στα χέρια των στενών φίλων της οικογένειας που ονομάζεται ιδιωτικός τομέας, με το κράτος και την κυβέρνηση του Κυριάκου να κάθονται σε ρόλο τροχονόμου και να απολαμβάνουν την εξουσία. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας; Τι χρειάζονται τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα για να γίνουν ανταγωνιστικά και να τιμηθούν δεόντως από τις αγορές; Ποια ερευνητικά κέντρα θα υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών; Ποιοι κλάδοι έχουν δυναμική και χρειάζονται υποστήριξη για την εύρεση νέων αγορών; Τσιμουδιά!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ το πολιτικό σχήμα (μαγαζί) του Παναγιώτη Λαφαζάνη στα events που σχεδιάζει με την παρέα του για να αποσπάσει την προβολή των συστημικών τηλεοπτικών μέσων που γενναιόδωρα τον προβάλλουν, αφού βάλλει κατά της κυβέρνησης από τα αριστερά! Καμία πρόταση. Καμία ιδέα για την αύξηση του εθνικού πλούτου. Τυφλά "όχι σε όλα". Σύνθημα: "Όλοι στους δρόμους"! Και μετά;

Να μείνει στο κράτος, για παράδειγμα, η ΣΕΚΑΠ. Σε ποιο κράτος να μείνει, είναι αδιάφορο. Να μείνει για να παράγει χρέη; Δεν θα πει ναι. Αλλά δεν ξέρει πώς αυτή η καινοτόμος βιομηχανία που ίδρυσε ο πρωτοπόρος συνεταιριστής Αλέξανδρος Μπαλτατζής έφτασε στη χρεοκοπία. Και δεν ξέρει ούτε γιατί χρεοκόπησε, ούτε με ποιον τρόπο μπορεί στις σημερινές αντικαπνιστικές συνθήκες να γίνει κερδοφόρα! Ποτέ δεν έκανε καταγγελία για τον βουλευτή της Ν.Δ., τον Αλ. Κοντό, που φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ανατίναξη του προτύπου που έστησε ο Αλ. Μπαλτατζής. Ίσως δεν τον ενδιαφέρει και να μάθει. Οπαδοί του θρησκευτικού μαρξισμού, που έχουν διαγράψει από τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου τους την παταγώδη αποτυχία του υπαρκτού σοσιαλισμού, πιστοί στα δόγματα, άπιστοι στην έρευνα και στις νέες ιδέες. Δεν υπάρχει κανένα νέο υπόδειγμα για τη νέα Αριστερά και τις αξίες που υπηρετεί. Παλιοί σύντροφοι που πλησιάζουν τα 70 χρόνια ζωής συμπεριφέρονται όπως οι νεαροί της ΑΣΠΕ και της ΠΠΣΠ στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης!

ΕΥΤΥΧΩΣ, ο λαός ανέθεσε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα την ύστατη επιχείρηση σωτηρίας της χώρας. Ευτυχώς, διότι πράγματι είναι η μοναδική έντιμη πολιτική δύναμη σε επίπεδο κυβερνητικής εξουσίας που κατάφερε να βρει στελέχη ικανά για το μεγάλο έργο της ανάταξης του κράτους. Που μπορεί να καταφέρει να πραγματοποιήσει τον εκσυγχρονισμό, τον οποίο πολλοί υποσχέθηκαν, αλλά κανείς δεν πραγματοποίησε. Κρίμα όμως, διότι τα δογματικά βαρίδια που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατανοούν τις ευθύνες διακυβέρνησης κράτους στις σημερινές συνθήκες και ονειρεύονται την επάνοδο στη συνεπή αριστερή αντιπολίτευση, όπου με καυτά άρθρα και πύρινους λόγους κάνουν τον καπιταλισμό "με τα κρεμμυδάκια" κάθε μέρα!

ΑΥΤΑ όμως αφήνουν παντελώς αδιάφορη την κοινωνία και τις πρωταγωνίστριες παραγωγικές δυνάμεις. Και όσοι δεν το καταλαβαίνουν θα επιστρέψουν στην απόλυτη ηρεμία και ασφάλεια του ενυδρείου τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL