Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Αδιαφορία Κομισιόν για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Πίσω από την «αρχή της ουδετερότητας» κρύβει η Κομισιόν την άρνησή της να εξετάσει τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης σε πολλές χώρες της Ε.Ε. στο δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και καλής ποιότητας νερό.

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - GUE/NGL Κωνσταντίνας Κούνεβα για τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων στην τιμή του νερού διά του επιτρόπου Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλα, η Κομισιόν ουσιαστικά ακυρώνει την πρώτη απόλυτα επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, τη πρωτοβουλία Right2Water (Δικαίωμα στο Νερό) που συγκέντρωσε σχεδόν 1,9 εκατ. υπογραφές σε όλη την Ε.Ε. με βασικό αίτημα τη διατήρηση του νερού ως δημόσιου αγαθού και ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Ο επίτροπος Βέλα, απαντώντας στο ερώτημα της Κ. Κούνεβα για τις ενέργειες που θα κάνει ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημα της πρωτοβουλίας Right2Water, περιορίζεται στην ήδη γνωστή αναγγελία αναθεώρησης της Οδηγίας 98/83/ΕΚ για το πόσιμο νερό, χωρίς να διευκρινίζει ποιες αλλαγές θα εισηγηθεί. Στο ερώτημα για το αν και πώς σκοπεύει να εξετάσει τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων στις τιμές του νερού η Κομισιόν απαντά σαφώς ότι δεν προτίθεται να το κάνει, επικαλούμενη την αρμοδιότητα των κρατών στις αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών ύδρευσης και την «ουδετερότητα» της Ε.Ε. απέναντι σ’ αυτές τις αποφάσεις.

Να επαναφέρουμε γυναίκες στη συλλογική δράση

“Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων γυναικών στην αξία του αγώνα, της συμμετοχής στη συλλογική δράση, στα συνδικάτα, στο γυναικείο κίνημα που βρίσκεται σε μεγάλη παρακμή, στην ίδια την πολιτική δράση" υπογράμμισε η Κωνσταντίνα Κούνεβα στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την πρώτη συμμετοχή των Ελληνίδων στις βουλευτικές εκλογές (1956) και τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης (1957), στην οποία το άρθρο 119 επιτάσσει ισότητα αμοιβών ανδρών - γυναικών.

Επιπλέον η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι “δυστυχώς το να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες εκλεγμένες στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο και σε κορυφαία πολιτικά αξιώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κερδίζουμε και την εμπιστοσύνη των νέων γυναικών".

Στην εκδήλωση ήταν παρούσες εξέχουσες γυναίκες πολιτικοί που άνοιξαν τον δρόμο αντιπροσώπευσης των γυναικών στο Ευρωπαϊκό και Εθνικό Κοινοβούλιο και στην Αυτοδιοίκηση και κυρίως των γυναικών χωρίς φωνή στη πολιτική σκηνή. Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με το καλωσόρισμα όλων από την πρόεδρο του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Ζέτα Μακρή και στη συνέχεια με την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

"Όμηρος του Ερντογάν η Ε.Ε."

"Η Ε.Ε. είναι σε κάποιο βαθμό όμηρος του Ερντογάν λόγω του θέματος των προσφύγων" δήλωνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. "Η Ε.Ε. ακολούθησε αυτή την ξενοφοβική πολιτική και ανέθεσε στον Ερντογάν να παίζει το συνοριοφύλακα της Ευρώπης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι από τη στιγμή που τον έχει ανάγκη, θα κάνει και τις απαραίτητες υποχωρήσεις" συνέχιζε.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει τη στάση της Ε.Ε. πριν και μετά τη σφυγμομέτρηση που έγινε νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο στη γείτονα χώρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «η Κομισιόν έσπευσε να μην αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, αλλά να το επικυρώσει στην πραγματικότητα, λέγοντας ότι ο Ερντογάν τώρα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική συμφιλίωσης με την αντιπολίτευση. Άρα αποδέχτηκε στην ουσία το αποτέλεσμα»

Για τον Στ. Κούλογλου "θα έπρεπε κανονικά να υπάρξει μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, πιο ειλικρινής και πιο ανοικτή". "Είναι υποκριτική αυτή η πολιτική που ακολουθείται κι αυτό έχει αποδυναμώσει και τις δημοκρατικές δυνάμεις μέσα στην Τουρκία" είπε.

Χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "πλαστό", μίλησε μάλιστα για ένα «θείο δώρο» που Ολλανδία και Γερμανία προεκλογικά έκαναν στον Ερντογάν -εμποδίζοντας τα στελέχη του και τον ίδιο να κάνουν συγκεντρώσεις στο έδαφός τους. Πάντως, ο Στ. Κούλογλου τόνισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος "κάνει διπλωματία και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ίσως θα μπορούσε -ακριβώς γιατί θέλει να δείξει και κάποιο καλό πρόσωπο- να μην βάλει σοβαρά εμπόδια στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού που έχουν ξεκινήσει". "Άρα δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να αναμένουμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο" συμπλήρωσε.

"Κράτη - μέλη της Ε.Ε. στους 10 πρώτους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου"

Σκοπεύει η Ε.Ε. να ερευνήσει τις εταιρείες που φοροδιαφεύγουν στην Ε.Ε.; Με το ερώτημα αυτό ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου έφερε την Κομισιόν προ των ευθυνών της για το πώς προτίθεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων φορολογουμένων έναντι της φοροδιαφυγής. Αφορμή για την ερώτησή του, η αποκαλυπτική έρευνα της Oxfam για την πάγια τακτική μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να φοροδιαφεύγουν, χρησιμοποιώντας εξωχώριες (off shore) εταιρείες.

"Πολλά κράτη - μέλη της Ε.Ε. συγκαταλέγονται στους 10 πρώτους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου" τονίζει απευθυνόμενος στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σταχυολογώντας χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.

"Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Επιτροπή σχετικά με την πρότασή της για μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών και ποιες μεταρρυθμίσεις σκέφτεται να προτείνει, τόσο στο άμεσο όσο και στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον;" καταλήγει στην ερώτησή του.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Γιατί πεθαίνουν 1,7 εκατ. παιδιά τον χρόνο;

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη ρύπανση και το παθητικό κάπνισμα παρέθεσε σε ερώτησή του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Σε αυτές τις αιτίες "οφείλεται το ένα τέταρτο των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας" τονίζει και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις δράσεις που σχεδιάζει για την προστασία των παιδιών ειδικά σε περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας χιλιάδες οικογένειες καταφεύγουν στην καύση απορριμμάτων και ξυλείας αμφίβολης ποιότητας ώστε να ζεσταθούν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο Κ. Χρυσόγονος επισημαίνει ότι κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας "ανθυγιεινά περιβάλλοντα οδηγούν σε θανατηφόρες περιπτώσεις διάρροιας, ελονοσίας και πνευμονίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 1,7 εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο, καθώς τα υπό εξέλιξη όργανα και ανοσοποιητικά συστήματά τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους κινδύνους". "Παράλληλα τα στοιχεία φανερώνουν πως η επικίνδυνη έκθεση ενός παιδιού ξεκινά ήδη από την περίοδο της κυοφορίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι οικογένειες χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και θέρμανσης, όπως άνθρακα ή και μη επεξεργασμένα βιολογικά απορρίμματα" κατά τον ευρωβουλευτή.

«Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την πολιτιστική μας κληρονομιά»

"Τα μουσεία μας πρέπει να λειτουργούν 365 ημέρες τον χρόνο και να αναβαθμιστούν δραστικά, με τη χρήση δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία" υπογραμμίζει σε άρθρο του για την πολιτιστική μας κληρονομιά ο Κ. Χρυσόγονος προτείνοντας "αίθουσες προβολών για ταινίες μικρού μήκους, κέρινα ομοιώματα ανθρώπων με ενδυμασία ή οπλισμό εποχής, μακέτες οι οποίες αναπαριστούν υπό κλίμακα πόλεις πριν από πολλούς αιώνες".

Ο Κ. Χρυσόγονος φέρνει και το εξής παράδειγμα: "Είναι αδικαιολόγητο στη Θεσσαλονίκη, η οποία από το 1492 έως τις αρχές του 20ού αιώνα είχε συγκεντρωμένο μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, να μην υπάρχει το μεγαλύτερο εβραϊκό μουσείο της Ευρώπης. Αν αυτό είχε γίνει ήδη, αντί να αποτελεί έως σήμερα αντικείμενο συζητήσεων και σχεδιασμού, η οικονομία της συμπρωτεύουσας, που δοκιμάζεται σκληρά από την ύφεση και την ανεργία, θα δεχόταν σταθερά τονωτικές ενέσεις τουριστικού συναλλάγματος από το Ισραήλ".

Τέλος καλεί την πολιτεία "να κινηθεί με βάση έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό προς την καλύτερη ανάδειξη ιδίως της πλούσιας ιστορικής μας κληρονομιάς. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για την έλευση επισκεπτών από το εξωτερικό σε όλη τη διάρκεια κάθε χρονιάς".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

Τι θα κάνει η Κομισιόν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Ερώτηση αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι οποίες έχουν ανάγκη δανεισμού από τράπεζες, για την προώθηση των επενδυτικών τους σχεδίων, κατέθεσε προς την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος υπογραμμίζει την ιδιαιτερότητα του χώρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το μεγάλο ποσοστό απασχολούμενων από αυτές συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και κατά συνέπεια τον δυσανάλογο τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται από την οικονομική κρίση.

Με αφορμή συγκεκριμένες δηλώσεις της Επιτροπής για τα προβλεπόμενα κονδύλια για την Ελλάδα καθώς και την πρόσφατη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για την ενίσχυση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Δ. Παπαδημούλης καλεί την Επιτροπή να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και στόχους στις εξής ερωτήσεις:

* Τι σχεδιάζει η Κομισιόν για άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη από τραπεζικό δανεισμό;

* Η Κομισιόν αναφέρει τον Ιανουάριο του 2017 ότι, με βάση τα προβλεπόμενα κονδύλια για την Ελλάδα, θα ενεργοποιηθούν 1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Ποια είναι τα στοιχεία που έχει η Κομισιόν για το ύψος των μέχρι στιγμής επενδύσεων;

Ενότητα και δημοκρατική ανάπτυξη οι προτεραιότητες για την Τουρκία

«Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι να αμβλύνει τις βαθιές αντιθέσεις στην κοινωνία», όπως αυτές αποτυπώθηκαν μέσα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε άρθρο του φιλοξένησε η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», ενώ παράλληλα σημειώνει πως η τουρκική πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει τέλος «στην εμπρηστική ρητορική προς το εσωτερικό και τις δικαστικές διώξεις του κόμματος HDP, προσπαθώντας επίσης να ενισχύσει την πολυφωνία και την πλήρη ανεξαρτησία του Τύπου, της Δικαιοσύνης και της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Δημήτρης Παπαδημούλης συμπλήρωσε, επίσης, πως «η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και αντίστοιχα το άνοιγμα του διαλόγου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας αποτελούν το δεύτερο σημαντικό στοίχημα της τουρκικής κυβέρνησης και του Προέδρου Ερντογάν” καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την “’αναστάτωση’ που καλλιεργείται στο Αιγαίο" και δεν συνάδει με “τη ‘νέα εποχή’ στην οποία η τουρκική ηγεσία θέλει να φέρει τη χώρα".

Για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι η έντονη κριτική που έχει ασκηθεί από την Ε.Ε. προς την Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα «δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί αρνητικά από τις τουρκικές αρχές», αλλά να λειτουργήσει εποικοδομητικά στην κατεύθυνση της βελτίωσης των πολιτικών στο εσωτερικό και στην ενδυνάμωση των διμερών πολιτικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL