Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Τα καλά νέα που είναι κακά για τις δυνάμεις της παλινόρθωσης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα καλά νέα που είναι κακά για τις δυνάμεις της παλινόρθωσης...

Αύξηση κατά 20,9% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα να εκπλήσσει θετικά, μετά το +25,6% του φετινού Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ. Και μπορεί βέβαια τα δύο αυτά πολύ υψηλά ποσοστά να οδηγούν ή να παρασύρουν σε υπερβολικές εντυπώσεις, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως η βιομηχανία είναι ένας από τους λίγους τομείς της ελληνικής οικονομίας που εμφανίζει στοιχεία ανάπτυξης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Και αυτό συμβαίνει σταδιακά εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική βιομηχανία ανεβάζει την παραγωγή της, ωθούμενη κυρίως από τις αυξανόμενες εξαγωγές και κατά δεύτερο λόγο από τον ανερχόμενο τουρισμό.

ΑΣΦΑΛΩΣ αυτή η θετική είδηση δεν αξιολογήθηκε ως σημαντική από τα αντιπολιτευτικά συστημικά μέσα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κριθεί από τον Κυριάκο επικίνδυνη και ανίκανη, πώς είναι δυνατόν να σημειώνει άνοδο της παραγωγής η ελληνική βιομηχανία; Απαράδεκτο! Αυτή είναι η κατάντια του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τα εθνικά συμφέροντα υποτάσσονται στα συμφέροντα της οικογένειας Μητσοτάκη. Αλλά δεν νομίζω ότι έχει πλέον άλλα περιθώρια να σαμποτάρει τη διαπραγμάτευση, στον ναυάγιο της οποίας πόνταρε όλα τα λεφτά του ο φέρελπις αρχηγός της Ν.Δ.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τη δεύτερη αξιολόγηση ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και μένουν οι όροι και οι τρόποι απομείωσης του εθνικού χρέους. Μετά την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ακολουθεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στη συνέχεια η διάθεση κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουμε την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ με την ενεργοποίηση των ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η μηχανή της οικονομίας αρχίζει να παίρνει μπροστά. Οι μεγάλες διεθνείς επενδύσεις στα λιμάνια, στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στα αεροδρόμια, στην ενέργεια ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία για όσους εκτίμησαν ότι το κλίμα θα βελτιωθεί και οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που τόσο ταλαιπώρησαν τους Έλληνες, θα λάβουν τέλος.

ΓΙΑ να τρέξουν όμως τα έργα και οι επενδύσεις, θα απαιτηθεί η ενεργή και δημιουργική συμμετοχή και συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας, στήριγμα της εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη του εθνικού στόχου για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Για να το πετύχουν αυτό απαιτείται να ανακτήσουν το ταχύτερο δυνατόν τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομία, με τρόπο και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα του παρελθόντος. Βεβαίως, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν Σόιμπλε και ΔΝΤ δεν έπαιζαν δύο χρόνια (!) καθυστερήσεις για να ρίξουν την κυβέρνηση. Γιατί αν η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί νωρίς, θα υπήρχαν οι δυνατότητες δημιουργίας επενδυτικών τραπεζών αφού ενδιαφερόμενα διεθνή κεφάλαια υπήρχαν, περιμένοντας την ομαλοποίηση της κατάστασης. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να υλοποιήσει και αυτόν τον στόχο, οι ταχύτητες της οικονομικής ανάπτυξης θα μεγαλώσουν σημαντικά.

ΒΕΒΑΙΩΣ για να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι των ιδιωτικών επενδύσεων οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει επιτέλους να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες με τα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Δραγασάκης: “Υποστηρίζει τη μείωση των κόκκινων δανείων με αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική ευθύνη, καθώς πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία. Σκοπός είναι να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι 'παγιδευμένες' στην υπερχρέωση και να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.”

ΑΝ ΔΕΝ συμβεί κάτι αναπάντεχο, η πορεία προς την ανάκαμψη θα αποκτήσει σύντομα δυναμική. Οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις δεν περιμένουν τις εκλογές για να πιάσουν δουλειά. Αρκετά πλήρωσε ο τόπος τα πειράματα των δανειστών με την εθελοντική συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δέχτηκε να γίνει πρωθυπουργός, εφαρμόζοντας τη λάθος συνταγή! Η Ν.Δ. και συνολικά η αντιπολίτευση κινδυνεύει με χλευασμό αν επιμείνει στην καταστροφολογία. Οι εκλογές είναι μακριά, είναι ώρα για δουλειά. Αν στη Ν.Δ. δεν αντιληφθούν ότι για να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, απαιτείται η πειστική υπεροχή των προγραμμάτων και προτάσεων που έχουν για την ταχύτερη και ασφαλέστερη αναπτυξιακή πορεία του τόπου, θα απομονωθούν. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ρεύμα προς τη Ν.Δ. Οι ψηφοφόροι βρίσκονται σε αναμονή, έτοιμοι να κρίνουν έργα, αποτελέσματα και να αξιολογήσουν προτάσεις. Τίποτα δεν είναι κλειδωμένο.

ΟΣΟ και να σκούζουν τα κανάλια του Βαρδινογιάννη και του Αλαφούζου, όσο και να βάλλουν τα μέσα του νεοφώτιστου μιντιάρχη Βαγγέλη Μαρινάκη, όσο και αν ξιφουλκεί ο Πρετεντέρης και τα Σημιτόπαιδα που πυροβολούν από τα χρεοκοπημένα “Νέα”, η δυναμική των πραγμάτων δεν μπορεί να ανακοπεί. Αν μάλιστα η δικαστική εξουσία ήταν πραγματικά ανεξάρτητη και αποτελεσματική, οι δυνάμεις της παλινόρθωσης με τα ίδια αμαρτωλά πρόσωπα της χρεοκοπίας, θα έψαχναν καταφύγια για να κρυφτούν. Λεηλάτησαν τη χώρα. Ιδιοποιήθηκαν τους φόρους, άρπαξαν μίζες, λάδωσαν και λαδώθηκαν, έβγαλαν τα λάφυρα στο εξωτερικό. Αρκετά. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν για τα κακουργήματά τους. Και αν οι υποθέσεις ολοκληρωθούν δικαστικά, ας έρθει μετά ο κ. Μητσοτάκης και οι φίλοι του να ζητήσουν εδώ και τώρα εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL