Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ελεύθερο πιόνι χωρίς γήινα δεσμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ελεύθερο πιόνι χωρίς γήινα δεσμά

Στα μαύρα χρόνια της Κατοχής διακινείται ένα χειρόγραφο και αργότερα δακτυλογραφημένο σκακιστικό έντυπο με τον εύγλωττο τίτλο «Ελεύθερο πιόνι». Το γράφει και το μοιράζει ο Σπύρος Λοβέρδος, ένας νεαρός που έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση του «Φιλοσκακικού Συλλόγου Αθηνών», καθώς και στη δημιουργία της «Ενώσεως Σκακιστών Ελλάδος δι’ Αλληλογραφίας».

Γεννημένος το 1924 στο Ληξούρι και μεγαλωμένος στην Κυψέλη, δραστηριοποιείται από μικρός στο σκάκι, αρχικά με την ομάδα του Χολαργού (όπου η διαδρομή με το σαραβαλιασμένο του ποδήλατο παρέπεμπε σε Οδύσσεια) και μετέχει σε ποικίλες εκδηλώσεις.

Πρόκειται για σκακιστή που διακρίνεται σε αγώνες της εποχής αλλά, σε αντίθεση με την πλειονότητα των παικτών, οι οποίοι εξαντλούν το ενδιαφέρον τους στην παρτίδα, εκείνος δραστηριοποιείται και στα οργανωτικά. Μετά την ίδρυση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (1948) θα αναλάβει πολλές φορές καθήκοντα γενικού γραμματέα. Ο Κώστας Χατζιώτης στο βιβλίο του «Το σκάκι στην Ελλάδα» περιγράφει ότι επισκέφτηκε τον στρατευμένο Λοβέρδο σε ώρα εξόδου και, ενώ θα έπρεπε να είχε φύγει, καθόταν στη γραφομηχανή του για να διεκπεραιώσει την πάντα καθυστερημένη αλληλογραφία της ΕΣΟ!

Το 1950 προκρίνεται για την Ολυμπιάδα του Ντουμπρόβνικ, αλλά αδυνατεί να αγωνιστεί. Το 1956 ενισχύει την Εθνική στην Ολυμπιάδα της Μόσχας. Στο «ΜΑΤ» του Σπύρου Μπίκου υπάρχει εκτενής αναφορά στη διοργάνωση, καθώς και παρτίδες των παικτών μας (Σιαπέρας, Άγγος, Λοβέρδος, Αναστασόπουλος, Μαστιχιάδης, Παυλάτος).

Θα αγωνιστεί με την Εθνική μας άλλες δύο φορές, μία σε Κύπελλο Εθνών και μία σε Βαλκανιάδα ενώ, όπως αναφέρει ο Σπύρος Λούρης στο εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο του «Τα πρωταθλήματα σκακιού σε Ελλάδα και Κύπρο», θα συμμετάσχει σε τελικούς Πανελλήνιου Ατομικού 11 φορές.

Κάπου εδώ κλείνω τα βιβλία και περιγράφω γεγονότα όπως τα έζησα. Αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση ιδρύει το σκακιστικό τμήμα της ΕΦΕΤ. Χρησιμοποιεί το νεοκλασικό διώροφο της Νεοφύτου Δούκα 9 και το γεμίζει σκακιέρες! Στα μαζικά τουρνουά θα συμμετάσχει το σύνολο σχεδόν των παικτών της Αττικής, καθώς και αρκετοί σκακιστές από όλη την Ελλάδα. Πρωτοστατεί στην ένταξη του σκακιού σε ειδικά προγράμματα του Δήμου Αθηναίων και συνεισφέρει πρόθυμα οπουδήποτε του ζητηθεί.

Τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν με την ομάδα του Σ.Ο. Νέας Φιλαδέλφειας, κυρίως σε διασυλλογικά βετεράνων. «Αφοπλιστικά ευγενής όπως πάντα, διαυγέστατος και με το αξιαγάπητο και καλοσυνάτο χιούμορ του», γράφει ο Φίλιππος Κοεράντ σε σχετικό αφιέρωμα στο www.skakistiko.com/

Σύμφωνα με τον διεθνή βαθμό αξιολόγησης, ήταν ανάμεσα στους 12 συνομηλίκους ισχυρότερους ενεργούς σκακιστές παγκοσμίως!

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, πλήρης ημερών και δραστηριοτήτων. Αν πρέπει να συνδέσουμε την πορεία οχτώ δεκαετιών του ελληνικού σκακιού με έναν μόνο άνθρωπο, αναμφίβολα θα επιλέξουμε τον Σπύρο Λοβέρδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL