Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Μπάιρον πολέμιος του πολέμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπάιρον πολέμιος του πολέμου

«Φέρνουμε τον Μπάιρον στον 21ο αιώνα» είναι το σύνθημα του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό. Ήδη έχουμε οργανώσει εκδηλώσεις με τίτλο «Με τον Μπάιρον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», ενώ η ημέρα θανάτου του (19 Απριλίου) έχει οριστεί επισήμως ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Διότι και στη διεθνή αλληλεγγύη πρωτοστάτησε, γεφυρώνοντας τις επαναστάσεις τις Λατινικής Αμερικής με εκείνη της Ελλάδας. «Από τις κορφές του Άθω και τις Άνδεις κυματίζει/λάβαρο που είναι το ίδιο και δυο κόσμους χαιρετίζει». («Η εποχή του Ορειχάλκου»).

Προσφάτως, τον «επιστρατεύσαμε» και για την παγκόσμια εκστρατεία μείωσης των στρατιωτικών δαπανών. «Προπαντός όμως αντιμαχόταν τον πόλεμο», έγραφε ο Αντρέ Μορουά.

Μια που ειρήνη δεν νοείται χωρίς τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπενθυμίζω ότι με την πρώτη του ομιλία στη Βουλή των Λόρδων είχε ταχθεί κατά της θανατικής ποινής εις βάρος των εξεγερμένων κλωστοϋφαντουργών του Νότιγχαμ, ενώ είχε καταγγείλει και την κινητοποίηση του στρατού για την καταστολή της εξέγερσης. «Όπως το σπαθί είναι το χειρότερο επιχείρημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί (έλεγε), έτσι θα όφειλε να είναι και το έσχατο».

Χαρακτήριζε «χονδρέμπορους κρεοπώλες» τους ηγέτες που επέλεγαν τους πολέμους, ενώ ειρωνευόταν τους κυνηγούς της στρατιωτικής δόξας. Για τον Μπάιρον «ο άντρας που σκουπίζει ένα μονάχα δάκρυ αξίζει περισσότερη τιμή και δόξα από εκείνον που χύνει θάλασσες αίματος». Δεν ξέφυγε από τη σάτιρά του ούτε ο εθνικός ήρωας της Αγγλίας Ουέλιγκτον, τον οποίο χαρακτήριζε «σωτήρα ενός έθνους που δεν σώθηκε, ελευθερωτή μιας Ευρώπης υπόδουλης ακόμα».

Ενεργός επαναστάτης έγινε πριν από 200 χρόνια, όταν έφυγε οριστικά από την πατρίδα του, επισκεπτόμενος διαδοχικά την Ελβετία, την Ιταλία -όπου έδρασε επί έξι χρόνια υπέρ του κινήματος των Καρμπονάρων-, με τελικό προορισμό την Ελλάδα.

Ο ουμανισμός του εκφράστηκε και με τις δράσεις που ανέπτυξε διαμένοντας στην Κεφαλονιά και το Μεσολόγγι (1823-24). Για παράδειγμα, έκανε διάβημα στον Τούρκο διοικητή της Πάτρας Γιουσούφ Πασά: «Θα παρακαλέσω την Υψηλότητά Σας να μεταχειριστεί με ανθρωπισμό κάθε Έλληνα που θα πέσει στα χέρια των μουσουλμάνων, αφού η φρίκη του πολέμου είναι αρκετή από μόνη της, χωρίς να προστεθεί η εν ψυχρώ σκληρότητα από τη μια ή την άλλη πλευρά...».

Δεν έκανε διακρίσεις ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους, όπως προκύπτει από επιστολή του στον Βρετανό πρόξενο της Πρέβεζας: «[...] Όταν πρόκειται για τα κελεύσματα της φιλανθρωπίας, δεν γνωρίζω διαφορά ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες, αρκεί αυτοί που χρειάζονται συμπαράσταση να είναι άνθρωποι».

Τέλος, ο καθηγητής Μάριος Βύρων Ραΐζης (πρύτανης των Βυρωνιστών) γράφει: «Κανένα έθνος δεν είχε γι' αυτόν το δικαίωμα να δυναστεύει άλλα έθνη και, φυσικά, δεν εξαίρεσε τη Βρετανία από την αρχή αυτή. Ο Βύρων αγανακτούσε με την ιστορική επιμονή των Άγγλων να καταπιέζουν τους Ιρλανδούς γείτονές τους ή τους μακρινούς Ινδούς».

Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL