Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Η καταστροφολογία ως μέσο προπαγάνδας της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η καταστροφολογία ως μέσο προπαγάνδας της Ν.Δ.

Πρόσφατη είναι η δήλωση του εκπρόσωπου της Ν.Δ. κ. Κικίλια πως το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε έναν "περίκλειστο πύργο" και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτός πραγματικότητας, για να συμπληρώσει: «Να τον ενημερώσουμε πως δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί. Στην πραγματική οικονομία έχουμε: 144.000 νέους ανέργους, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017. 1 δισ. αύξηση των κόκκινων δανείων μόνο τον Ιανουάριο του 2017. 1,2% ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016. 2,3 δισ. εκροή καταθέσεων το πρώτο δίμηνο του 2017. Είναι αλήθεια, πάντως, πως ακόμη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της Βενεζουέλας».

Η «ενημέρωση» του εκπρόσωπου Τύπου της Ν.Δ. είναι όπως συνήθως εσφαλμένη και ελλιπής. Εσφαλμένη έως ψευδής είναι επειδή, μεταξύ Οκτωβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017, οι άνεργοι δεν αυξήθηκαν κατά 144.000, αλλά κατά 1.800 (βλ. ΕΛΣΤΑΤ με εποχιακή διόρθωση), ενώ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2017 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μειώθηκαν κατά 11.000 περίπου (βλ ΟΑΕΔ). Να θυμίσουμε, εξάλλου, πως η κ. Μπακογιάννη μιλούσε για αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 1,5 δισ., ενώ τώρα ο κ. Κικίλιας κατέβασε τον πήχη στο 1 δισ., χωρίς πάλι να αναφέρει επίσημη πηγή. Η παράθεση τέτοιων στοιχείων οφείλει να τεκμηριώνεται με αναφορές στην πηγή προέλευσής τους.

Ελλιπής είναι επειδή, ως συνήθως, είναι επιλεκτική και περιορίζεται στα αρνητικά στοιχεία (εκροή καταθέσεων και μείωση ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο 2016), τα οποία τροφοδότησε η αβεβαιότητα της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με ευθύνη των πιστωτών (βλ. διαφωνία ΔΝΤ - Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος). Υπάρχουν, όμως, τα πιο πρόσφατα θετικά στοιχεία του α’ τριμήνου 2017 για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, τα οποία η Ν.Δ. επιδεικτικά αγνοεί μη θεωρώντας τα σημαντικά για την «ενημέρωση» του ελληνικού λαού. Μεγέθη όπως η απασχόληση, η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές αγαθών - υπηρεσιών, το οικονομικό κλίμα, οι ξένες άμεσες επενδύσεις, μέχρι και ο τζίρος του λιανικού εμπορίου, εμφανίζουν σαφή τάση ανόδου και βελτίωσης προδιαγράφοντας θετική πορεία της οικονομίας για το α’ τρίμηνο 2017.

Μήπως είναι τυχαίο, άραγε, που αυτή την ενημέρωση για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας ποτέ δεν επιχείρησε να την κάνει η Ν.Δ.;

Τέλος, βασική αρχική των συγκριτικών επιστημών επιβάλει τη σύγκριση μεταξύ ομοειδών μεγεθών και μεταβλητών. Οι όποιες συγκρίσεις, επομένως, της ελληνικής οικονομίας ας επικεντρώνονται στη σύγκριση με τις οικονομίες των κρατών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς εκεί ανήκει η οικονομία της χώρας μας. Οι αποφυγές μέσω της Βενεζουέλας απλώς καταδεικνύουν τη μικροπολιτική διάθεση κριτικής της Ν.Δ., ελλείψει στοιχείων που να επιβεβαιώνουν την καταστροφολογική ρητορική που ανέπτυξε η αντιπολίτευση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL