Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Ποιος φοβάται τον λαό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος φοβάται τον λαό

Κοινός τόπος πλέον, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι το μεγαλύτερο θύμα της πολιτικής των Μνημονίων, αλλά και εστία διαχρονικής διαφθοράς, κατά τα λεγόμενα του ελεγκτή δημόσιας διοίκησης κ. Ρακιντζή.

Θύμα διότι η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” μείωσε 60%-70% τούς πόρους της, άνοιξε την πόρτα σε αθρόες απολύσεις σε συνδυασμό με απαγόρευση προσλήψεων και επιπλέον, μεταφορά σε αυτήν περισσότερων αρμοδιοτήτων, χωρίς τους αναγκαίους αντίστοιχους πόρους, που την οδηγούν
με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση. Και θερμοκήπιο διαφθοράς, διότι οι αυτοκρατορικές εξουσίες του δημάρχου - περιφεριάρχη και της δημοτικής περιφερειακής πλειοψηφίας, απέχουν παρασάγγας από τα διαχρονικά αιτήματα της διαφάνειας και της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

Ένας νόμος prova generale της μνημονιακής πολιτικής, για λιγότερο κράτος και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Μια βαθιά αντιδημοκρατική και συγκεντρωτική μεταρρύθμιση που βόλευε και διαιώνιζε τη χειραγώγησή της, από τους αιωνίως ισχυρούς σύγχρονους κοτζαμπάσηδες των τοπικών κοινωνιών.

Πιστή στις προγραμματικές δεσμεύσεις της η κυβέρνηση, έβαλε σε δημόσιο θεσμικό διάλογο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του “Καλλικράτη”. Οι σημερινοί ταγοί της Αυτοδιοίκησης, ψελλίζουν άλλοι σιγά, άλλοι πιο δυνατά, τη δυσμορφία και την αναποτελεσματικότητα του “Καλλικράτη” σε βασικούς τομείς της κοινωνικής ανάπτυξης από τον σχεδιασμό, τις αρμοδιότητες, την οικονομική ανάπτυξη, την τοπική παραγωγική ανασυγκρότηση, το περιβάλλον, τις ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, την αλληλεγγύη. Όλα, όμως, αυτά, τα ξεχνούν και περνούν όχι σε δεύτερη μοίρα, αλλά κυριολεκτικά στο περιθώριο, μπροστά στο δέος της πραγματικής λαϊκής
βούλησης, που ακούει στο όνομα εκλογές στην Αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική και Δημοτικό Συμβούλιο από την πρώτη Κυριακή, αποτυπώνοντας πραγματικά τη λαϊκή ψήφο, αποκλείοντας έτσι επίδοξους Καίσαρες πλασματικών πλειοψηφιών.

Το αυτονόητο που ισχύει στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, στα καθ' ημάς μεταφράζεται σε χάος και αναρχία, σε αναποτελεσματικότητα διότι δένει τα χέρια του φυλάρχου, αναγκάζοντάς τον να ανοίξει διάλογο με τους πολίτες επιβάλλοντας πλήρη έλεγχο και διαφάνεια σε όλα τα θέματα.

Ποιός Φοβάται την ενίσχυση της Τοπικής Δημοκρατίας; Ποιός φοβάται τον λαό και αρνείται το δικαίωμά του να έχει λόγο σε ό,τι τον αφορά;

Η ΚΕΔΕ με αιχμή του δόρατος τον πρόεδρό της κ. Πατούλη αποχώρησε από τον δημόσιο διάλογο, διατρανώνοντας τη συντηρητική νεοφιλελεύθερη, κατεστημένη αντίληψή της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως φέουδο.

Τις απόψεις του κ. Πατούλη και των ομογάλακτών του δημάρχων τις γνωρίζουμε. Υπάρχει νεοφιλελεύθερο ταξικό πρόσημο, που δεν το αρνούνται, αλλά το υιοθετούν με παρησσία και το στηρίζουν με σθένος. Μένει, λοιπόν, να αποκαλυφθούν οι προθέσεις των δημοκρατικών - προοδευτικών αρχόντων. Χωρίς περιστροφές, χωρίς εξωραϊσμούς ή δαιμονοποιήσεις, ρεαλιστικά, χειροπιαστά, ως απόρροια της μέχρι τώρα εμπειρίας, η απαξίωση των ηθικών αξιών που χαρακτηρίζουν και ορίζουν στην ουσία της τη δημοκρατία και η περιθωριοποίηση της βούλησης των κοινωνιών μας έφεραν στο ώς εδώ και μη παρέκει. Το αχαρακτήριστο δούναι και λαβείν μεταξύ αρχόντων που δρουν ως Καίσαρες και του απαξιωμένου στα όρια της εξαθλίωσης λαού πρέπει να πάρει τέλος.

Η μέγιστη ηθική ήττα του όχι στην απλή αναλογική σε εθνικό επίπεδο, ανέδειξε την ανεπάρκεια και τις πραγματικές προθέσεις των κατ' επίφαση δημοκρατών, προοδευτικών, σοσιαλιστών του κιλού και του σωρού.

Μένει να δούμε και τους προοδευτικούς της Αυτοδιοίκησης. Το μονοπάτι του αδυσώπητου ιστορικού χρόνου πλησιάζει σε σημείο κομβικό, σε δίστρατο όπως λέει ο λαός. Το ποια κατεύθυνση θα διαλέξει ο καθένας μας, είναι το μεγάλο διακύβευμα.

Εδώ θα κριθούν όλα και όλοι, από την πολιτική και ηθική ζυγαριά που αναμένει να μας κρίνει επαρκείς ή ελλιποβαρείς και από το ύψος που έχει το προοδευτικό μπόι του καθενός μας.

Ιερόθεος Μουρίκης, μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αιγίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL