Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / "Αν το κλίμα ήταν τράπεζα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / "Αν το κλίμα ήταν τράπεζα"

«Αν το κλίμα ήταν τράπεζα, θα το είχατε σώσει ήδη» έλεγε ο Ούγκο Τσάβες το 2009 στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

Πριν από δύο εβδομάδες η καθ’ ύλην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου δημοσίευσε έκθεση1 σύμφωνα με την οποία και η Κομισιόν και τα κράτη - μέλη τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν ενήμεροι σχετικά με το ότι τα diesel αυτοκίνητα εκπέμπουν περισσότερα οξείδια του αζώτου όταν είναι σε συνθήκες κανονικής κυκλοφορίας απ’ ό,τι όταν εξετάζονται σε εργαστηριακές συνθήκες.

Την εποχή που δίνονται πόροι για την προστασία του περιβάλλοντος, εκδίδονται οδηγίες και πραγματοποιούνται ημερίδες για τη ζημία που ο άνθρωπος προκαλεί στο περιβάλλον, επί του συγκεκριμένου θέματος η Ένωση σιωπούσε. Εκτός από τις τράπεζες, η αυτοκινητοβιομηχανία (σημειωτέον ότι δεν αποσύρθηκε ή ανακλήθηκε κάποιο από τα ρυπογόνα οχήματα) και η βιομηχανία του πετρελαίου έχουν επίσης προτεραιότητα σε σχέση με το περιβάλλον.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του WWF λαθροθηρία, παράνομη αλιεία και υλοτομία διαπράττονται στο 45% των 200 περίπου φυσικών τοπίων, που έχουν χαρακτηριστεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ειδικά για τη λαθροθηρία αναφέρεται στην έκθεση ότι ακολουθεί τις πρώτες σε σειρά αγορές ναρκωτικών, παραχάραξης και εμπορία ανθρώπων. Ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο τις τοπικές οικονομίες, αφού οι τουρίστες δεν μπορούν να θαυμάσουν τα υπό εξαφάνιση άγρια είδη στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ένας γνωστός τρόπος να μην αντιδρά κανείς είναι η αδιαφορία. Είναι πια συνηθισμένη η περιβαλλοντική μόλυνση από τον άνθρωπο και τις μεγάλες βιομηχανίες. Το παράδοξο είναι όταν επιστημονικά επιτεύγματα, που επηρεάζουν το οικοσύστημα ενός τόπου, επικροτούνται. Για παράδειγμα το νησί του Μάρλον Μπράντο.

Το 1967 ο ηθοποιός αγόρασε το κοραλλιογενές νησί Τετιαρόα στη Γαλλική Πολυνησία, όπου έχτισε το θέρετρο, στο οποίο εκείνος και οι καλοί του φίλοι θα μπορούσαν να ξεφύγουν από το Χόλιγουντ και να ηρεμήσουν. Ήταν μάλιστα, όπως λέγεται, επιθυμία του ίδιου να μην καταστραφεί η παρθένα ομορφιά της ατόλης για τουριστικούς λόγους. Παρ' όλα αυτά το νησί αποτελεί πατρίδα ενός προγράμματος εξάλειψης των κουνουπιών, που εκτελείται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπως γράφει η "Telegraph".2

Η αύξηση των θερμοκρασιών και η αύξηση της στάθμης των θαλασσών έπληξε ιδιαίτερα το 2016 την ανατολική και νότια Αφρική με αποτέλεσμα να καταστραφούν σοδειές και να ανέβουν οι τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ 20 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τον λιμό, ενώ η μισή Κένυα αντιμετωπίζει επισιτιστική κρίση.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συνέβαινε αν όλοι αντιλαμβάνονταν τον ρόλο του περιβάλλοντος ως αυτού που είναι, ως τράπεζας ζωής.

1 /article/10810/8043995/komision-kai-krate-mele-gnorizan-gia-to-diesel-gate-alla-adiaphoresan

2 http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/16/barack-obama-flies-island-french-polynesia-relax-luxury-resort/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL