Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Έργο υποδομής οι δασικοί χάρτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έργο υποδομής οι δασικοί χάρτες

Η χαρτογράφηση των δασών, μέσω της κατάρτισης και κύρωσής τους, συνιστά βασικό έργο υποδομής, εθνική επένδυση.

Το παρόν νομοσχέδιο («Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας...») αποτελεί ένα εκ πρώτης όψεως τεχνικό νομοσχέδιο. Όμως έχει περισσότερες της μίας σημαντικές, πολιτικές διαστάσεις, την περιβαλλοντική, τη διάσταση που συνδέεται με την πρωτογενή παραγωγή και την εν γένει αναπτυξιακή.

Με την πρώτη διασφαλίζεται η εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν την προστασία των δασών, συνεπώς του περιβάλλοντος.

Με την «αγροτική» διάσταση διευκολύνεται η πρωτογενής παραγωγή, η οποία αναδεικνύεται σε πυλώνα ανάπτυξης.

Με την εν γένει αναπτυξιακή διάσταση, το νομοσχέδιο προσδιορίζει με σαφήνεια τα όρια εντός των οποίων η Πολιτεία μπορεί να κινηθεί και να χαράξει χωροταξική πολιτική, οι δασικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέτρα προστασίας του δάσους, οι πολίτες να ασκούν τα δικαιώματά τους που συνδέονται με τον χαρακτήρα της ιδιοκτησίας τους και να ασκούν αγροτικές δραστηριότητες.

Αποδέκτες των ρυθμίσεων του παρόντος νομοσχεδίου είναι η Πολιτεία, είτε ως κεντρική διοίκηση είτε ως δασικές υπηρεσίες, αλλά και οι πολίτες, οι οποίοι, λόγω της μέχρι σήμερα απουσίας δασικών χαρτών, έχουν εμπλακεί σε έναν κυκεώνα διαδικασιών, διοικητικών και δικαστικών, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

Οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη. Καθορίζουν τη μορφή της έκτασης ως δασικής. Εξ αυτού προκύπτει ότι η υποβολή των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου αναρτηθέντος δασικού χάρτη αφορά αποκλειστικά τον χαρακτήρα ή τη μορφή κάποιας εμφανιζόμενης στον Δασικό Χάρτη έκτασης και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Επιπλέον εξασφαλίζεται πλήρης εικόνα των καταπατήσεων δασικών εκτάσεων από το 1945 μέχρι σήμερα.

Σ' αυτό το πλαίσιο απλοποιούνται και προωθούνται οι διαδικασίες εξαγοράς ή χρήσης εκχερσωμένων για γεωργική χρήση εκτάσεων, οι οποίες θα αναστέλλουν την κύρωση του δασικού χάρτη, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης από τα δασαρχεία. Απομειώνεται το κόστος εξαγοράς ή χρήσης δασικών εκτάσεων, με τον προσδιορισμό της τιμής (εξαγοράς ή του ανταλλάγματος χρήσης) στο 1/4 της αντικειμενικής ή αγοραίας αξίας τους και την ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των καταβλητέων δόσεων. Εξασφαλίζεται η ύπαρξη κατασκευών (σε παραχωρηθείσες εκτάσεις) (δεξαμενές νερού, γεωτρήσεις, μετρητές ΔΕΗ, υπόστεγα κ.λπ.) που συνοδεύουν, υποστηρίζουν και εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα.

Σκοπός, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί τον πυλώνα της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Προβλέπεται η μη απαίτηση οικονομικοτεχνικής μελέτης για τις εκχερσωμένες εκτάσεις ετών 1975-2007 που είναι ενταγμένες στο σύστημα ΟΣΔΕ.

Επ' αυτής της βάσεως χρειάζονται διευθετήσεις και τροποποιήσεις που να διευκολύνουν τους πολίτες τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά, ιδίως σε περιοχές άγονες, μειονεκτικές και με μικρούς κλήρους.

Γιώργος Η. Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας. Το παρόν κείμενο βασίζεται στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας...» ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής (11.4.2017)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL