Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Δασικοί χάρτες και αγροτική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Δασικοί χάρτες και αγροτική πολιτική

Στη Βουλή ήρθε, με τη διαδικασία του επείγοντος, νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τροποποιεί διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν κυρίως την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου που αναδείχτηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Τι μας έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι αναρτημένοι χάρτες; Ότι μια έκταση της τάξης του 3% επί του συνόλου του χάρτη παλιότερα ήταν δάσος και σήμερα έχει άλλη μορφή, κυρίως αγροτική. Η πληροφορία αυτή είναι σαφής από τις αναρτήσεις των χαρτών της περιφέρειας, κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Επειδή για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, τα προβλήματα που τον αφορούν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά και αποτελεσματικά. Κι αυτή η διαδικασία θέτει υποχρεώσεις στο κράτος, αλλά και στους αγρότες. Τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός κόσμος έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τις πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την ανυπαρξία εθνικής αγροδιατροφικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό διαπιστώνει κανείς από τη μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, γεγονός που επηρεάζει όχι μόνο τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και την εξαγωγική δύναμη της χώρας. Εάν λοιπόν θέλουμε οι αγρότες να συνεχίσουν την καλλιέργεια, θα πρέπει να τους δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνεται αυτό νόμιμα. Είναι αδιανόητο οι αγρότες να βρίσκονται σε συνεχή ομηρία ως προς τη νομιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους και σε συνεχή αγωνία για τις ενισχύσεις που λαμβάνουν. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου θα πρέπει να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι ανήκει στην καλλιεργήσιμη γη, τι στο δάσος, τι στους πολίτες και τι στο κράτος.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι διατάξεις που αφορούν εκχερσωμένα δάση ή δασικές εκτάσεις προ του 1975 και έως το 2007, οι οποίες μέχρι και σήμερα καλλιεργούνται, δεν αποτελούν άρση των προστατευτικών μέτρων του φυσικού περιβάλλοντος. Βάζουν όμως μια διαδικασία επίλυσης του προβλήματος στην οποία οι αγρότες οφείλουν να ανταποκριθούν. Από την άλλη, το πρόβλημα δεν είναι η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Απλώς οι δασικοί χάρτες έρχονται να φέρουν στην επιφάνεια προβλήματα που το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει από τη σύστασή του. Το να τα αγνοήσουμε και να μην προχωρήσει το έργο των δασικών χαρτών, κατά συνέπεια η κτηματογράφηση της χώρας, θα ήταν καταστροφική επιλογή για το περιβάλλον και την οικονομία.

Η κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί βασικό έργο υποδομής και αυτονόητο εργαλείο για κάθε σύγχρονο και προοδευτικό κράτος. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση τολμά να προχωρήσει στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, με απόλυτη επίγνωση των προβλημάτων που αυτοί αναδεικνύουν και αναλαμβάνοντας το κόστος της σύγκρουσης με εγκατεστημένα συμφέροντα. Κι αυτό γιατί γνώμονας της πολιτικής μας είναι η εξασφάλιση δικαίου για τους πολίτες και η απαλλαγή τους από τις παθογένειες του παρελθόντος, η διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και η προστασία της φύσης.

Για μια αριστερή και οικολογική πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος δεν νοείται σε αντιπαράθεση με την πρωτογενή παραγωγή. Άλλωστε, στην αναπτυξιακή πολιτική, η περιβαλλοντική προστασία οφείλει να κατέχει διακριτή θέση. Κι αυτό γιατί για την παραγωγική ανασυγκρότηση ο περιβαλλοντικός παράγοντας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την κοινωνική διέξοδο και τη δίκαιη ανάπτυξη.

Οι δασικοί χάρτες έρχονται να αναδείξουν και άλλα προβλήματα από την ανθρωπογενή παρέμβαση στη φύση αλλά και αντιστρόφως: από την παρέμβαση της φύσης εκεί που η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει. Η αποτύπωση, επίσης, μας φέρνει αντιμέτωπους και με το ζήτημα της σύγχρονης αντιμετώπισης των αγροδασικών οικοσυστημάτων, τον ρόλο τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση, την προώθηση συνεργατικών σχημάτων κ.λπ. Μέσα από ανοιχτές στην κοινωνία διαδικασίες, ο διάλογος που έχει ανοίξει θα πρέπει να συνεχιστεί και να εμβαθύνει στα ζητήματα.

Κατερίνα Ιγγλέζηδασολόγος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL