Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Μια απάντηση του καθηγητή Γ. Μαργαρίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια απάντηση του καθηγητή Γ. Μαργαρίτη

Από τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργο Μαργαρίτη, πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή - απάντηση σε χρονογράφημα του Θανάση Καρτερού, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας την 1η Απριλίου.

Θεσσαλονίκη, 2 Απριλίου 2017

Προς τον Διευθυντή της εφημερίδας “Αυγή”

Κύριε διευθυντά,

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε αυτούσια στην εφημερίδα σας την παρακάτω διαμαρτυρία μου.

Σχετικά με το υβριστικό και συκοφαντικό σε βάρος μου άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου, 1 Απριλίου 2017, στην τελευταία σελίδα, με τίτλο «Ήθος Μαργαρίτη».

1. Το επιστημονικό και συγγραφικό μου έργο, η εργογραφία μου, όπως και όλα τα στοιχεία της ακαδημαϊκής μου ζωής βρίσκονται αναρτημένα σε αριθμό ιστοτόπων, επισήμων (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων κλπ.) ή λιγότερο επίσημων, στη διάθεση του όποιου ενδιαφέρεται. Υποθέτω ότι σε μια διαδρομή 33 χρόνων ακαδημαϊκής ζωής θα σας είναι εύκολο να βρείτε το οτιδήποτε σας κινεί την περιέργεια.

Προκαλώ δημόσια της εφημερίδα σας να εξηγήσει μέσα από ποια από τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνεται η εκφρασμένη στο άρθρο σας εκτίμηση ότι πρωταγωνιστώ «στον πιο αμοραλιστικό ρεαλισμό, που γνώρισε ο πανεπιστημιακός βίος ετούτου του τόπου».

Σε ενάντια περίπτωση παρακαλώ να δηλώσετε δημόσια -μέσα από την εφημερίδα σας- ότι τα όσα ισχυρίζεται το άρθρο σας είναι ανακριβή, εκ προθέσεως συκοφαντικά και στοχευμένα υβριστικά.

2. Η πολιτική μου αρθρογραφία περιλαμβάνει μερικές χιλιάδες άρθρα, σημειώματα, παρεμβάσεις, ομιλίες. Υποθέτω ότι είναι εύκολο σε οποιονδήποτε να την επισκεφθεί είτε διαμέσου του Διαδικτύου, είτε σε οποιαδήποτε βιβλιοθήκη. Για να σας διευκολύνω σημειώνω ότι ο όγκος αυτού του υλικού έχει φιλοξενηθεί στα περιοδικά “Ο Πολίτης” και “Ο Δεκαπενθήμερος Πολίτης” (μέλος της συντακτικής επιτροπής των οποίων υπήρξα για εικοσιπέντε χρόνια). Υποθέτω ότι τα έντυπα αυτά σας είναι γνωστά.

Προκαλώ δημόσια της εφημερίδα σας να εξηγήσει μέσα από ποια από τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνεται η εκφρασμένη στο άρθρο σας εκτίμηση ότι «Ο ανερχόμενος (υποδεικνύει το πρόσωπό μου) πρόδωσε, ξεγέλασε, εξαπάτησε, κορόιδεψε, πούλησε επανάσταση, και φυσικά πέτυχε και έγινε διάσημος πανεπιστημιακός».

Σε ενάντια περίπτωση παρακαλώ να δηλώσετε δημόσια -μέσα από την εφημερίδα σας- ότι τα όσα ισχυρίζεται το άρθρο σας είναι ανακριβή, εκ προθέσεως συκοφαντικά και στοχευμένα υβριστικά.

3. Σε όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής μου ζωής και της πολιτικής μου δράσης δεν υπήρξα μέλος κανενός πολιτικού κόμματος εκτός από την για μια περίπου δεκαετία συμμετοχή μου στην φοιτητική παράταξη ΠΠΣΠ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι απέφυγα να τοποθετηθώ θετικά ή αρνητικά -συνήθως το δεύτερο- για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η εδώ και δώδεκα χρόνια συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ οφείλεται στην κοινωνική - ταξική του αντίληψη, στην ουσία του πολιτικού του λόγου και στην ηθική του διάσταση - την οποία εξάλλου σπεύδει, κατ’ αντιδιαστολή, να επιβεβαιώσει και η δική σας εφημερίδα φιλοξενώντας πονήματα του είδους που εδώ μας απασχολεί.

Προκαλώ δημόσια της εφημερίδα σας να εξηγήσει μέσα από ποια από τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνεται η εκφρασμένη στο άρθρο σας εκτίμηση ότι «(Ο ανερχόμενος... έγινε διάσημος πανεπιστημιακός) Με προστασία κομματική, για το δικό του καλό και για τη συμφορά των πολλών».

Σε ενάντια περίπτωση παρακαλώ να δηλώσετε δημόσια -μέσα από την εφημερίδα σας- ότι τα όσα ισχυρίζεται το άρθρο σας είναι ανακριβή, εκ προθέσεως συκοφαντικά και στοχευμένα υβριστικά.

4. Επιπρόσθετα θα επιθυμούσα να μου υποδείξετε σε ποια σημεία των πρόσφατων ή των παλαιότερων παρεμβάσεών μου προσέφυγα «σε χρυσαυγίτικο υβρεολόγιο, είτε επειδή ο δράστης πιστεύει στη βρισιά ως επαναστατικό εργαλείο είτε επειδή θεωρεί ότι έτσι κερδίζει μπόι».

Σε ενάντια περίπτωση παρακαλώ να δηλώσετε δημόσια -μέσα από την εφημερίδα σας- ότι τα όσα ισχυρίζεται το άρθρο σας είναι ανακριβή, εκ προθέσεως συκοφαντικά και στοχευμένα υβριστικά.

5. Επίμετρο. Το άρθρο μου στην “Εφημερίδα των Συντακτών” γράφτηκε πριν την τελετή των εγκαινίων του Μουσείου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα και τον εκεί λόγο του πρωθυπουργού. Η τρέχουσα αγωνία του, που συνοδεύει την υιοθέτηση και την προώθηση των πλέον αντιλαϊκών μέτρων κάτω από «αριστερή» πολιτική εμφάνιση διεύρυνε την επιχείρηση παραπλάνησης, εξαπάτησης και παραχάραξης από το σήμερα προς το ιστορικό χθες. Η προσπάθεια για εξωραϊσμό των σημερινών πολιτικών επιδιώξεων της άρχουσας τάξης και των κοινωνικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από αυτά οδήγησε στην εξύβριση της ιστορικής αλήθειας. Ο λόγος του πρωθυπουργού απέδωσε την εκτέλεση του Μπελογιάννη στο τότε «παρακράτος»! Η θέση αυτή διαψεύδει συλλήβδην όλα τα λεξικά πολιτικής ορολογίας. Τα ανάκτορα, οι μετεμφυλιακές αστικές κυβερνήσεις, οι νόμοι, τα στρατοδικεία, τα εκτελεστικά αποσπάσματα, γνωρίζουμε ότι είναι ΚΡΑΤΟΣ όχι παρακράτος. Ο κ. πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει το σημερινό σκηνικό της αντιλαϊκής επέλασης, της πρόσδεσης στο άρμα των πολεμόχαρων ιμπεριαλιστών, της προγραμματισμένης εξαθλίωσης των εργαζόμενων -σκηνικό που διαχειρίζεται και προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ- δικαίωσε όλο το μετεμφυλιακό καθεστώς που οικοδόμησε η άρχουσα τάξη μετά τη νίκη της στον εμφύλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία υπογράφοντας μνημόνια και επιθυμίες δανειστών και καπιταλιστών και αλλοιώνοντας υβριστικά την ιστορία του εργατικού, του λαϊκού κινήματος. Στην περίπτωση που η εφημερίδα σας ενδιαφέρεται πραγματικά με το «ήθος της αριστερής πολιτικής» να ασχοληθείτε με αυτήν την περίπτωση και να περιορίσετε τις υβριστικές επιθέσεις σε τρίτους.

Θα βοηθήσει την υστεροφημία σας.

Περιμένοντας την οφειλόμενη αποκατάσταση

Γιώργος Μαργαρίτης

Επιστολή από τη συνέλευση του τμήματος Πολιτικών Επιστημών

Και από τη συνέλευση του τμήματος Πολιτικών Επιστημών πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή για το ίδιο θέμα.

Προς την εφημερίδα «Αυγή»

Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2017

Θέμα: Αποκατάσταση

Κύριε διευθυντά,

Στην τελευταία σελίδα του φύλλου της εφημερίδας σας της 1ης Απριλίου 2017, δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Ήθος Μαργαρίτη».

Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει αστήρικτες ανακρίβειες και υπονοούμενα που θίγουν ευθέως την ακαδημαϊκή υπόσταση και το κύρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και όλου του πανεπιστημίου γενικότερα. Χωρίς καμία τεκμηρίωση, αναφέρεται ευθέως σε πρακτικές συναλλαγών που απάδουν της ακαδημαϊκής τάξης, αλλά συγκρούονται και με τη συνήθη ακαδημαϊκή πραγματικότητα.

Η Συνέλευση του τμήματος Πολιτικών Επιστημών που συνήλθε την 4η Απριλίου 2017, με ομόφωνη απόφασή της, σας ζητά να αποκαταστήσετε το τρωθέν κύρος του τμήματος, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

1. Στο τμήμα μας ουδείς καθηγητής εκλέγεται στη βάση της όποιας «κομματικής προστασίας», αλλά αποκλειστικά και μόνο στη βάση της ακαδημαϊκής κρίσης του επιστημονικού (ερευνητικού και διδακτικού) του έργου.

2. Στο τμήμα μας ουδείς καθηγητής εκλέγεται στη βάση «εξαπάτησης, κοροϊδίας» «αμοραλιστικού ρεαλισμού» και όσων συναφών περιγράφει το άρθρο της εφημερίδας σας. Τα κριτήρια της επιλογής-εκλογής (και κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας περνά από πολλαπλές διαδικασίες κρίσης-εκλογής), εστιάζονται στο επιστημονικό έργο, τη διδακτική επάρκεια και το ήθος του κάθε υποψηφίου.

3. Όλες οι διαδικασίες εκλογής, τα βιογραφικά στοιχεία των υποψηφίων, η εργογραφία τους, όπως και τα πρακτικά των σχετικών συνεδριάσεων των εκλεκτορικών σωμάτων είναι ανοικτά και επισκέψιμα σε σχετικούς ιστοτόπους για όποιον ενδιαφέρεται. Εξάλλου, το επιστημονικό αποτύπωμα της συμβολής του κάθε συναδέλφου στον κοινωνικό-πολιτικό διάλογο είναι ορατό στη δημόσια σφαίρα και αξιολογείται καθημερινά.

4. Θεωρούμε ότι τα απαράδεκτα υπονοούμενα του δημοσιεύματός σας δεν θίγουν μόνο το τμήμα μας αλλά πλήττουν ευθέως το κύρος του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την παρούσα ομόφωνη διαμαρτυρία του τμήματός μας (Συνέλευση της 4ης Απριλίου 2017) στο ίδιο σημείο και με τα ίδια στοιχεία με το απαξιωτικό για το τμήμα μας άρθρο.

Η Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Σχόλιο του Θανάση Καρτερού

Αν ο κύριος Μαργαρίτης διάβαζε το όντως υβριστικό μου πόνημα χωρίς τα ματογυάλια της σχετικά όψιμης, δήθεν κουκουέδικης έπαρσής του, προφανώς και θα καταλάβαινε ότι δεν ήταν παρά αντιγραφή του δικού του υβριστικού πονήματος στην “ΕφΣυν” για τον Τσίπρα. Απλώς στη θέση που ο ίδιος είχε το όνομα του Τσίπρα, εγώ έβαλα το δικό του, αντιγράφοντας σχεδόν λέξη προς λέξη το δικό του υβρεολόγιο. Για να δείξω σε ποιο χάλι οδηγεί η αντιμετώπιση ενός πολιτικού αντιπάλου όχι με μέσα κριτικής, ή πολεμικής, αλλά με μέσα διαβολής, συκοφαντίας, βρισιάς, και δίκης προθέσεων.

Αν η απόπειρά μου ήταν επιτυχημένη, ή όχι, κρίνεται. Αλλά αναρωτιέμαι: Πώς γίνεται να είναι προσβλητικοί, συκοφαντικοί, υβριστικοί, οι χαρακτηρισμοί όταν αφορούν στον κύριο Μαργαρίτη, και όχι όταν αφορούν στον Αλέξη Τσίπρα;

Πώς γίνεται να θυμώνει κάποιος και να ζητά συγγνώμες, όταν του “σούρνουν” όσα και όπως ακριβώς “σούρνει” ο ίδιος σε άλλους;

Τέλος πάντων. Ο καθένας μπορεί να διαβάσει όσα υβριστικά για τον Τσίπρα περιέχει το άρθρο του κ. Μαργαρίτη στην “ΕφΣυν”, και όσα επαινετικά για τον εαυτό του περιέχει η επιστολή του στην “Αυγή”. Και να κρίνει. Αλλά έχει κάποιο νόημα να επισημάνω ότι ο κ. Μαργαρίτης εξακολουθεί να φοράει τα ματογυάλια της δήθεν ταξικής, δήθεν επαναστατικής, δήθεν κουκουέδικης, συνέπειας, που καταργεί την εγκυρότητα του ακαδημαϊκού, εν ονόματι της εμπάθειας του πολιτικού. Αφιερώνει, για παράδειγμα, στο σημείο 5 της επιστολής του, 230 λέξεις για να καταλογίσει στον Τσίπρα παραποίηση της ιστορικής αλήθειας, επειδή σε κάποια σημεία της ομιλίας του στην Αμαλιάδα αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξε το παρακράτος της εποχής στη δολοφονία του Μπελογιάννη. Τραβάει το αυτί του πρωθυπουργού, γιατί δήθεν έκρυψε τον ρόλο του κράτους. Να τι είπε όμως ο Τσίπρας, στην αρχή μάλιστα της ομιλίας του:

Ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό ΚΡΑΤΟΣ, δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και για τη χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης που θα εδραίωνε τη δημοκρατία στη χώρα μας μετά από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου”.

Χρειάζεται σχόλιο;

Κατά τα άλλα, οφείλω στον κ. Μαργαρίτη μια συγηνώμη γιατί επιχείρησα να τον αντιγράψω. Πραγματικά, όπως δείχνει και η επιστολή του, δεν αντιγράφεται...

Όσο για το τρωθέν κύρος του τμήματος, λυπάμαι, αλλά παραμένει ακόμα πιο τρωθέν μετά την επιστολή του. Κι αυτό παρά την αξιοθαύμαστη ικανότητα τόσων καθηγητών να παριστάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτε για την απόπειρα ηθικής δολοφονίας του Αλέξη Τσίπρα, που διέπραξε ο θιγμένος συνάδελφός τους. Αντιθέτως το δικό μου κύρος εξυψούται μετά την επιστολή τους έως Λευκού Πύργου, αφού κατά το τμήμα, έχω τη δύναμη, να τιτρώσκω το κύρος ενός καθηγητή, ενός ολόκληρου τμήματος, ου μην αλλά και του δημόσιου πανεπιστημίου.

Για την υστεροφημία μου

Θανάσης Καρτερός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL