Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η Eurostat "αδειάζει" νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Eurostat "αδειάζει" νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και ΔΝΤ

Εσωτερική υποτίμηση της εργασίας στην Ελλάδα και διαχωρισμός της Ευρώπης σε πατρικίους και πληβείους, απεικονίζονται σε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Μεταξύ 2004 και 2016, το ωριαίο κόστος εργασίας έπεσε στην Ελλάδα από 15,3 σε 14,2 ευρώ, ενώ εκτοξεύθηκε στην Ευρωζώνη από 23,0 σε 29,8 ευρώ. Με αυτό το άνοιγμα ψαλίδας το κόστος στην Ελλάδα είναι πλέον κάτω του μισού της Ευρωζώνης. Αλλά και ως προς την Ε.Ε., το χάσμα είναι σημαντικό: κατά μέσο όρο το κόστος στους 28, μεταξύ των οποίων και «φτωχοί συγγενείς», όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία και Ουγγαρία, αυξήθηκε από 19,8 σε 25,4 ευρώ.

Αυτή όμως είναι η επίσημη εικόνα. Το πραγματικό χάσμα είναι μεγαλύτερο, εάν ληφθεί υπόψη ότι ως ωριαίο κόστος εργασίας υπολογίζεται ο μισθός του εργαζόμενου συν τις εργοδοτικές εισφορές. Αυτός ο «λογαριασμός» ενός εργοδότη για τους εργαζόμενους διαιρούμενος διά των ωρών εργασίας αποτελεί το παραπάνω κόστος που στην Ελλάδα είναι μικρότερο, καθώς:

Η έκταση της αδήλωτης εργασίας προκύπτει από σειρά αιτιών (λ.χ. το υψηλό ποσοστό ανεργίας που επισήμως ανέρχεται στο 23,5%) ότι είναι πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρο της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, η παρατεταμένη κρίση κάνει "φθηνότερη" την αδήλωτη εργασία ταχύτερα από όσο τη νόμιμη. Για παράδειγμα, σε έναν χρόνο τα μεροκάματα στο μάζεμα βαμβακιού έπεσαν από τα 28 στα 22 ευρώ.

Αν συνυπολογισθούν και οι απλήρωτες υπερωρίες που έχουν γίνει κανόνας σε αρκετές επιχειρήσεις, το ωριαίο κόστος εργασίας συρρικνούται περαιτέρω, καθώς ακόμη και αν δεν μειωθεί ο αριθμητής (μισθοί και εισφορές) αρκεί αύξηση του παρονομαστή (ώρες εργασίας) για να μειωθεί ο λόγος του κόστους.

Δεδομένης αυτής της ζοφερής πραγματικότητας, προκύπτουν συμπεράσματα που ανατρέπουν στερεότυπα και ιδεοληψίες. Όπως η ιδεοληψία πολλών νεοφιλελεύθερων πως είναι το εργασιακό κόστος που αποτρέπει στην Ελλάδα τις επενδύσεις. Αν συνέβαινε αυτό, η Ελλάδα θα ήταν ανταγωνιστικότερη της Δανίας με ωριαίο κόστος εργασίας 42,0 ευρώ, του Βελγίου (39,2 ευρώ) ή της Σουηδίας (38,0 ευρώ).

Άλλος μύθος που καταρρίπτεται είναι αυτός του καλοπληρωμένου εργαζόμενου στις υπηρεσίες. Το υψηλότερο κόστος εμφανίζουν στην Ελλάδα η βιομηχανία με 15,1 ευρώ και το εμπόριο με 13,9 ευρώ, ενώ οι υπηρεσίες ακολουθούν με 13,8 ευρώ.

Τα στοιχεία της Eurostat προστίθενται σε έναν ακόμη μύθο που καταρρίφθηκε πρόσφατα, για νέες μισθολογικές σπατάλες στο Δημόσιο. Το 2016 η Ελλάδα με 4,5% περιλαμβανόταν στις ευρωπαϊκές χώρες με τη χαμηλότερη αύξηση μισθολογικού κόστους, παρ’ ότι οι νέες προσλήψεις υπολείπονταν των πραγματικών αναγκών του κράτους προκειμένου να λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες.

Τα ίδια στοιχεία εκθέτουν και το ΔΝΤ, που από το πρώτο Μνημόνιο επέμενε δογματικά, σε βαθμό ιδεοληψίας, ότι η μείωση των μισθολογικών δαπανών θα έφερνε ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και ανάπτυξη, την οποία προσδιόριζε μάλιστα στο 1,1% το 2012, χρονιά κατά την οποία η ύφεση έφτασε στο 7,3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL