Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Στρατιωτικές δαπάνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Στρατιωτικές δαπάνες

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), το 2015 οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν παγκοσμίως σε 1,676 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα που οι πολεμικές βιομηχανίες θησαυρίζουν από τους πολέμους στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη και αλλού, ο Τρίτος Κόσμος μαστίζεται από λιμό και λοιμούς, η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες, ενώ ο Τραμπ υπερασπίζεται την πυρηνική υπεροπλία.

Η UNICEF δηλώνει φέτος ότι πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν σιτίζονται κανονικά, κινδυνεύοντας από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη. Στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, 16 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί απ' όταν ξεκίνησε η ύφεση, το 2007. Επίσης, ένα στα πέντε νοικοκυριά ζουν με κουπόνια σίτισης και στο 20% των οικογενειών δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για την ασφάλεια και δραστικές περικοπές σε όλα τα άλλα υπουργεία. Η διπλωματία, η ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η ιατρική έρευνα προβλέπεται να περικοπούν 20%-30%.

Τα κράτη - μέλη του NATO έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν έως το 2024 τον στόχο που έχει θέσει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο για τις στρατιωτικές δαπάνες (τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ). Η Ελλάδα, ένα από τα κράτη - μέλη, ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, σε σχέση με τις 14 παλιότερες χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας (26,6%) μετά την Ισπανία (29,6%) και την Ιταλία (26,8%). Το μικρότερο ποσοστό κατέχουν οι σκανδιναβικές χώρες: Φινλανδία (10%), Δανία (10,4%), Σουηδία (12,9%). Επιπλέον, το 2015, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά ζούσαν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Με ποσοστό 45%, η Ελλάδα είναι, με διαφορά, η χώρα όπου τα παιδιά στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Η συνεχιζόμενη δραστική μείωση των διαθεσίμων έφεραν τις δαπάνες δημόσιας Υγείας στο 6% του ΑΕΠ συνολικά, με πτωτική τάση σε απόλυτους αριθμούς, δεδομένης και της παράλληλης μείωσης του ΑΕΠ. Έτσι, σήμερα η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία, με ποσοστό 7,5% του οικογενειακού εισοδήματος, δίπλα στη Βουλγαρία 6,5%, όταν στην Ιταλία διαθέτουν 4,9%, στην Ισπανία 3,5%, στη Νορβηγία 2,6% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 1,6%.

Αναρωτιέται κανείς μήπως η ανθρωπότητα έχει μπει σε τροχιά αυτοκαταστροφής. Η Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου (Global Wealth Report) 2016 δείχνει ότι η ανισότητα αυξάνεται ραγδαία και σχεδόν ο μισός πλούτος της υφηλίου (το 46%) ανήκει στους εκατομμυριούχους που αποτελούν το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η πολεμική βιομηχανία σπαταλά τη μερίδα του λέοντος προπαγανδίζοντας τη μεγαλύτερη ασφάλεια δήθεν προληπτικά. Όμως ασφάλεια δεν πρόκειται να υπάρξει όσο οι ανισότητες διευρύνονται και το δίκαιο δεν επικρατεί. Μας λένε ότι είναι ανέφικτο να μας προστατεύσουν αν δεν απαρνηθούμε και το τελευταίο ατομικό δικαίωμα, αν δεν εκχωρήσουμε στους εμπόρους του θανάτου λευκή επιταγή, το μέλλον των παιδιών μας. Όμως, αν δεν αντισταθούμε στη λογική των μιλιταριστών, αν δεν επενδύσουμε στην ευημερία των πολλών, η τρομοκρατία θα εξαπλώνεται και ειρήνη ποτέ δεν θα υπάρξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL