Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
ΤΗΣ ΩΡΑΣ / Για το ΚΚΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΣ ΩΡΑΣ / Για το ΚΚΕ

Η συγκυρία, με τις αναπόφευκτες συγκρούσεις της, δεν είναι και το πιο κατάλληλο έδαφος για να ευδοκιμήσει η νηφάλια προσέγγιση της Ιστορίας, η αλήθεια για τον ρόλο κάθε παράταξης, κάθε κόμματος, ακόμα και κάθε προσώπου. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ, που βρέθηκε στο επίκεντρο δραματικών εξελίξεων, πρωταγωνίστησε στο έπος της αντίστασης και στον Εμφύλιο, γνώρισε πρωτοφανείς και αιματηρούς διωγμούς. Και εξακολουθεί να είναι παρόν με τον δικό του μαχητικό τρόπο και άρα στόχος πολεμικής και εχθρικών πυρών. Από διάφορες πλευρές.

Με το τέλος του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ, ωστόσο, που απασχόλησε τη δημοσιότητα λιγότερο από όσο θα έπρεπε και με λάθος τρόπους, αξίζει να σταθεί κανείς στη διαδρομή αυτού του κόμματος. Γιατί το ΚΚΕ είναι το πρώτο κόμμα που πίστεψε ότι οι ιδέες μετατρέπονται σε πανίσχυρη υλική δύναμη όταν γίνονται κτήμα των μαζών. Που έδωσε ταξική και πολιτική ταυτότητα στους κολασμένους της γης και άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο της αντίστασης στην καπιταλιστική παντοδυναμία, αλλά και της ανατροπής της. Που μετέτρεψε τον σοσιαλισμό από όνειρο και ουτοπία, σε πρόγραμμα δράσης και στρατηγικό στόχο.

Το ΚΚΕ έχει παίξει αποφασιστικό, συχνά καθοριστικό, ρόλο σε κάθε προοδευτική κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία εκατό χρόνια. Το οχτάωρο, η χειραφέτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, η ισοτιμία των γυναικών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών είναι μερικές από αυτές. Αυτές είναι βεβαίως αστικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με μια αυστηρή ταξική ανάγνωση. Αστικές μεταρρυθμίσεις, όμως, που βελτίωσαν τη ζωή των ανθρώπων της δουλειάς και έδωσαν ευρύτητα και βάθος στην κοινωνική συνείδηση.

Το ΚΚΕ, τέλος, είναι ο γεννήτορας της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς. Που δεν ταυτίζεται μ’ αυτό, αλλά χρειάζεται κανείς ιστορικό χασαπομάχαιρο για να τη διαχωρίσει από αυτό. Η ανάγκη της εθνικής αντίστασης οδήγησε τους κομμουνιστές στη δημιουργία του ΕΑΜ. Αργότερα, η σκληρή παρανομία τους οδήγησε στη δημιουργία της ΕΔΑ. Η συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις έδωσε νέα δυναμική στο κομμουνιστικό κίνημα και δημιούργησε νέες πολιτικές ωσμώσεις. Κι όταν κάποιοι προπαγανδίζουν την οριστική ήττα του κομμουνισμού, αγνοούν όχι μόνο το ΚΚΕ, αλλά και την επικονίαση των ιδεών που ξεκίνησαν από αυτό. Κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL