Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ο μετά θάνατον σοσιαλισμός και το ΚΚΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο μετά θάνατον σοσιαλισμός και το ΚΚΕ

Σήμερα ολοκληρώνεται το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Το βασικό περιεχόμενο του θέματος του συνεδρίου συμπυκνώνεται στην: «ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπροστά στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική- αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία» τόνισε στην εισήγησή του ο γραμματέας του κόμματος Δ. Κουτσούμπας. Όσες διαφορετικές απόψεις υπήρχαν, εξαφανίστηκαν μετά το προηγούμενο συνέδριο. Καθώς έχει λυθεί και το θέμα των συμμαχιών, όπου το κόμμα θα συνεργαστεί για τον πολιτικό του στόχο μόνο με τον εαυτό του, δηλαδή τις θυγατρικές οργανώσεις, οι σύνεδροι δεν φάνηκε να έχουν απορίες.

ΝΑ ΜΙΑ πολιτική άσκηση για παράδειγμα. Έστω ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφασίσουν να δώσουν ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία στην προσεχή Βουλή στο ΚΚΕ. Τι θα την κάνει το κόμμα; Μα το κόμμα, μου απάντησε ένας παλαιός φίλος, δεν θα κατακτήσει την εξουσία με εκλογές. Θα την κατακτήσει με την κατάληψη της εξουσίας από τη συμμαχία εργατών, αγροτών και πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Δηλαδή με επανάσταση, ερωτώ; Αν και ο συνομιλητής μου φοβήθηκε να απαντήσει αμέσως, παραδέχτηκε πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την εγκαθίδρυση του επιστημονικού σοσιαλισμού. Που σημαίνει ότι, αν το ΚΚΕ λάβει 40%, θα επιστρέψει την άλλη μέρα τη λαϊκή εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μετά; Και ο κόσμος που το ψήφισε;

ΚΑΙ ΑΝ οι θεσμοί του κράτους, και οι υπόλοιποι πολίτες, θελήσουν να προστατεύσουν το Σύνταγμα που η επανάσταση έχει σκοπό να καταργήσει, θα γίνει πόλεμος; Στο ερώτημα αυτό έχει απαντήσει ευθέως η πρώην γραμματέας Αλ. Παπαρήγα, πως ναι, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος! Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε, ούτε να ρωτήσουμε βάσει ποίων επιστημονικών αναλύσεων έχει εξαχθεί το συμπέρασμα πως, στον σημερινό κόσμο των ανοιχτών οικονομιών και του εμπορίου, μπορεί μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα να επιβιώσει μόνη και αυτάρκης; Ακόμα και η απομονωμένη Αλβανία του Ενβέρ Χότζα είχε έναν σύμμαχο όπως ήταν η Κίνα του Μάο, η οποία βοηθούσε την μικρή βαλκανική χώρα, όσο μπορούσε. Επίσης δεν φαίνεται να έχει αξία το ερώτημα της εξέλιξης των μετασοσιαλιστικών κοινωνιών της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας και των άλλων χωρών της δοτής από τον κόκκινο στρατό εξουσίας, μετά τη μεγάλη νίκη κατά του Χίτλερ. Γιατί εκείνες οι κοινωνίες δεν διόρθωσαν τον σοσιαλισμό τους, αλλά πήγαν στο διαβόλου την αγκαλιά; Πώς γλίτωσαν την κατάρρευση η μεγάλη Κίνα και το Βιετνάμ; Τι ψάχνει η Κούβα; Αδιάφορο για τους τελευταίους ιερείς του επιστημονικού σοσιαλισμού!

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ: Και πώς θα είναι ο σοσιαλισμός του ΚΚΕ μετά την παταγώδη αποτυχία της Σοβιετικής Ένωσης; Θα είναι διορθωμένος από τα λάθη που έκαναν εκείνοι που απέτυχαν, έχει διαβεβαιώσει τα πλήθη η κ. Παπαρήγα. Και αν δεν είναι διορθωμένος; Μπορούμε εμείς οι πολίτες να τον ανακαλέσουμε; Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό για να λάβουμε την απάντηση. Η δικτατορία του προλεταριάτου, που στον υπαρκτό αδιόρθωτο σοσιαλισμό ήταν τελικά δικτατορία της κομματικής γραφειοκρατίας, δεν ανακαλείται. Θα το απαγορεύει το επαναστατικό σύνταγμα. Το αν το σημερινό σύνταγμα απαγορεύει την κατάργησή του με τη βία, και κάνει έκκληση στον πατριωτισμό των Ελλήνων για την υπεράσπιση της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν έχει καμία σημασία.

ΕΤΣΙ φτάνουμε στο κορυφαίο ερώτημα: Πότε θα γίνει η επανάσταση; Στο σημείο αυτό αρχίζουν οι δυσκολίες! Η επανάσταση, θα σου πουν, θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Και ωρίμανση των συνθηκών έχουμε μόνον όταν η κρίση είναι διαρκής και επιδεινούμενη. Γι' αυτό και το κόμμα έχει ανακηρύξει ως πρώτο αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και εργάζεται με πάθος για την αποτυχία της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να παρασυρθούν τα πλήθη από τη βελτίωση της ζωής τους, διότι αν βελτιωθεί, θα θεωρήσουν τον επιστημονικό διορθωμένο σοσιαλισμό του ΚΚΕ ουτοπικό. Θα δουν ότι υπάρχει και άλλη λύση για την υπάρχουσα ζωή τους, εκείνη των διαρκών μεταρρυθμίσεων για έναν σοσιαλισμό που θα είναι δημοκρατικός και η κυβέρνηση ανακλητή με δημοκρατικό τρόπο. Συνεπώς, η επανάσταση, κάποια στιγμή θα γίνει, αφού η αστική δημοκρατία δεν μπορεί να δώσει -κατά το ΚΚΕ- απαντήσεις. Δεν έχουν ακούσει τίποτα για τις ακροδεξιές αναζητήσεις πολλών ευρωπαϊκών λαών! Κάποια στιγμή λοιπόν. Μπορεί σε 100 χρόνια, μπορεί σε 200 μπορεί και να έχει καταστραφεί ο πλανήτης και να χαθεί η ευκαιρία. Και μέχρι τότε, ποιό είναι το καθήκον του κόμματος και των μελών του;

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, ο επιστημονικός σοσιαλισμός παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον, διότι έτσι βολεύει τον επαγγελματικό μηχανισμό του κόμματος, που δεν ξέρει ούτε και μπορεί να αλλάξει δουλειά. Όλα τα μέλη του κόμματος και της νεολαίας πρέπει να εργάζονται με αυτοθυσία για την επανάσταση, αλλά καλό θα είναι να μη ρωτούν πότε αυτή η επανάσταση θα πραγματοποιηθεί. Δεν συμφέρει τη σεβαστή καθοδήγηση. Ουσιαστικά το ΚΚΕ, με τις ιδιαίτερες μοναδικές απόψεις του υπόσχεται τον μετά θάνατον σοσιαλισμό. Όπως οι χριστιανικές εκκλησίες υπόσχονται το μετά θάνατον σοσιαλισμό αφού, όσοι -τουλάχιστον- βρεθούν στον παράδεισο θα είναι ίσοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL