Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Δίχτυ ασφαλείας

Το 1960 η Διάσκεψη Κορυφής των νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Βρετανίας ματαιώθηκε από την κατάρριψη του κατασκοπευτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ με πιλότο τον Πάουερς από τη σοβιετική αεράμυνα. Σήμερα είναι πιθανόν να καταγραφεί η αντίθετη αλληλουχία: Η προαναγγελία χθες από τον Πούτιν συνάντησής του με τον Τραμπ στο Ελσίνκι που συνοδεύτηκε από εκδήλωση επιθυμίας για συνολική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων να θέσει υπό έλεγχο ή να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας των παρενεργειών της θεωρίας συνωμοσίας που θέλει τον πρόεδρο των ΗΠΑ εκλεκτό του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός και πριν και μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο καθώς κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επείγεται - δηλαδή, με άλλα λόγια, ότι επιθυμεί να μην εμπλακεί η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε μια ενδοαμερικανική πολιτική σύγκρουση. Η αναγγελία της συνάντησης των δύο ηγετών στο περιθώριο της Αρκτικής Συνόδου Κορυφής προφανώς δηλώνει την πεποίθηση και του Κρεμλίνου και του Λευκού Οίκου ότι η κατάσταση στην Ουάσιγκτον είναι υπό έλεγχο και ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις. Από την επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας που διερευνά την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογή του 2016.

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας βελτιώθηκαν θεαματικά από το φθινόπωρο του 2013 με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή και ειδικότερα τη Συρία και μάλιστα άντεξαν στη δοκιμασία της σύγκρουσης στην Ουκρανία που σχεδόν κάποιες στιγμές το καλοκαίρι του 2014 πήρε τη μορφή πολέμου δι’ αντιπρόσωπων των δύο υπερδυνάμεων. Ο Πούτιν δεν περίμενε τον Τραμπ καθώς έκανε ανοίγματα στις ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή παρουσίας του στο Κρεμλίνο με κορύφωση το «πράσινο φως» που έδωσε στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία το 2001, λίγο πριν από την επέμβαση στο Αφγανιστάν. Συνολική προσέγγιση με τη Μόσχα είχε εξαγγείλει και ο Ομπάμα στις αρχές του 2009 μιλώντας για επανεκκίνηση χωρίς συνέχεια, προφανώς λόγω παρασκηνιακών κινήσεων του ρωσοφοβικού λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Άρθρο του Γιώργου Καπόπουλου, 31.3.2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL