Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
UNICEF: Μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

UNICEF: Μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες

“Τα παιδιά της κρίσης” είναι ο τίτλος της ετήσιας έκθεσης που παρουσίασε χθες η UNICEF για τα παιδιά της χώρας μας και στην οποία επισημαίνει τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας στη ζωή τους. Η έρευνα βασίστηκε στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία και δείχνει ότι το 2015, πέντε χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα ζούσαν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Κρίνοντας από τη ραγδαία επιδείνωση του ποσοστού παιδικής φτώχειας από το 2009 μέχρι το 2014, που εκτοξεύθηκε από το 20,7% στο 55,1%, εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για τη διάσταση που μπορεί να πάρει το φαινόμενο με την επιμονή Ευρωπαίων και ΔΝΤ για συνέχιση των ίδιων πολιτικών.

Η UNICEF υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι “Η συρρίκνωση των δαπανών για κοινωνική προστασία αποδυναμώνει περαιτέρω το ήδη ασθενές σύστημα κοινωνικής προστασίας της χώρας ως προς την αντιμετώπιση της φτώχειας και αποστέρησης των παιδιών”. Προσθέτει ακόμη ότι οι συνέπειες είναι χειρότερες απ' όσο φανταζόμαστε: “Η βίωση της φτώχειας κατά την παιδική ηλικία οδηγεί σε συσσώρευση μειονεκτημάτων που θα επηρεάσουν αρνητικά τα μελλοντικά τους επιτεύγματα κατά την ενήλικη ζωή, συμβάλλοντας έτσι την αναπαραγωγή της φτώχειας και των ανισοτήτων”.

Τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης είναι αυτά που ζουν σε νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως πληρωμή πάγιων λογαριασμών, κάλυψη έκτακτων οικονομικών αναγκών, κατάλληλη διατροφή, επαρκή θέρμανση, μία εβδομάδα διακοπές και πρόσβαση σε συγκεκριμένα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Η Ελλάδα, με ποσοστό 45%, είναι μακράν του δεύτερου πρώτη στην κατηγορία. Το ποσοστό της είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Ιταλίας που έπεται, τη στιγμή που στις σκανδιναβικές χώρες και στην Ολλανδία τα ποσοστά είναι μονοψήφια.

Η UNICEF τονίζει ότι η υποστήριξη των οικογενειών με παιδιά θα πρέπει να αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής και προσθέτει ότι θα πρέπει να βασιστεί σε δημόσιες πολιτικές μέσω ενός κατάλληλου μείγματος παροχών (σε είδος και χρήμα) και ρυθμίσεων (λ.χ. γονικές άδειες ή διευκολύνσεις για την εναρμόνιση εργασιακού και οικογενειακού βίου).

Μεγάλος ραδιομαραθώνιος στις 6 Απριλίου

Με κεντρικό σλόγκαν “Για κάθε παιδί που πεινάει δίπλα μας ή μακριά μας”, η UNICEF πραγματοποιεί τον φετινό μεγάλο της ραδιομαραθώνιο έχοντας τη στήριξη και τη συνεργασία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Το Διεθνές Ταμείο για τα Παιδιά αναφέρει ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους 22 εκατομμύρια παιδιά σε Νιγηρία, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Υεμένη και απευθύνει παγκόσμια έκκληση ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε “να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να προσφερθούν σ’ αυτά τα παιδιά φαγητό, νερό, υγεία και προστασία μέσα στους επόμενους μήνες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL