Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Κατάρτιση νέων στο εξαγωγικό εμπόριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Κατάρτιση νέων στο εξαγωγικό εμπόριο

Το ότι οι εξαγωγές αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και προσφέρουν δυνατότητες εξόδου από την κρίση αποτελεί γενική διαπίστωση. Η αύξηση εξαγωγών σε προϊόντα του πρωτογενή τομέα παραγωγής είναι το διαρκώς ζητούμενο όλων των εθνικών οικονομιών. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται στη χώρα μας είναι ποικίλες και, ορισμένες, ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Οι εξαγωγές σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο πλησιάζουν σε αξία τα δώδεκα δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές εξαγωγές σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ. Ασφαλώς το ισοζύγιο εξαγωγών - εισαγωγών παραμένει ελλειμματικό, αλλά οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές.

Κυρίαρχη θέση στις εξαγωγές έχουν τα βιομηχανικά προϊόντα (11 δισ. ευρώ) και ακολουθούν τα καύσιμα (7), τα αγροτικά (5,6) κ.ά. Πολύ ψηλά στις διατροφικές προτιμήσεις των ξένων βρίσκονται το ελληνικό λάδι, τα ψάρια, τα λαχανικά, το τυρί, τα φρούτα και στις... κακές συνήθειες, τα τσιγάρα.

Επειδή η καλή αρχή πρέπει να γίνεται από το θρανίο, θα σταθούμε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην Πράξη «Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής».

Οι 3.600 άνεργοι νέοι θα διδαχθούν τα μυστικά του διεθνούς εμπορίου και της εξωστρέφειας σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών (μικτό εκπαιδευτικό επίδομα 5,33 ευρώ ανά ώρα) και πρακτικής άσκησης 260 ωρών σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις (3,20 ευρώ ανά ώρα), ώστε, με ενισχυμένα τα προσόντα τους, να αποτελέσουν σημαντικό απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών εξαγωγών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οργανώνεται σήμερα από τις 4 μέχρι τις 6 το απόγευμα στην Αθηναϊκή Λέσχη (Πανεπιστημίου 11), εσπερίδα με θέμα «Λύσεις Εξωστρέφειας: Ανθρώπινο Δυναμικό & Εξαγωγές». Μετά το καλωσόρισμα της προέδρου του διοργανωτή Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χρ. Σακελλαρίδη θα μιλήσει ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Νεφελούδης και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γ. Βερνίκος, η αντιπρόεδρος του ΠΣΕ και της GF Energy Μ. Οφλούδη - Γιαβρόγλου και ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας ∆ιοικήσεως Επιχειρήσεων Αθ. Ρούλιας.

Ο μεθοδικός διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών του ΠΣΕ Ν. Αρχοντής θα ομαδοποιήσει τα ερωτήματα του κοινού και θα ακολουθήσει συζήτηση. Περισσότερα στοιχεία στον δικτυακό τόπο http://www.pse.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL