Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη

Κυριολεκτικά με συγκλόνισε η ανάγνωση του βιβλίου του Νίκου Μπελογιάννη «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα». Μέσα σ’ αυτό βλέπει κανείς το πανόραμα της πολιτικής και οικονομικής πορείας της Ελλάδας από την Επανάσταση του 1821 μέχρι την απελευθέρωση από τα φασιστικά γερμανικά στρατεύματα και τον φρικτό εμφύλιο πόλεμο. Εκεί ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι οι αθλιότητες που συμβαίνουν στις μέρες μας έχουν επαναληφθεί με τον ίδιο και απαράλλακτο τρόπο στο παρελθόν, με μόνη διαφορά ότι σήμερα τα μέσα και οι δυνατότητες των δυνατών ενάντια στον λαό εξελίσσονται συνεχώς με τη βοήθεια της ανάπτυξης της τεχνολογίας και των ΜΜΕ.

Βλέπουμε λοιπόν στο βιβλίο του Μπελογιάννη ότι από τις πρώτες μέρες της ελεύθερης από τον τουρκικό ζυγό Ελλάδας ξεκινάει η άθλια συναλλαγή των ανθρώπων της εξουσίας με την οικονομική ελίτ του εσωτερικού και του εξωτερικού, σε βάρος πάντοτε του ελληνικού λαού. Βλέπει ο αναγνώστης, και μένει άναυδος, την επικυριαρχία των τότε Ευρωπαίων «προστατών» μας και τη στενή συνεργασία τους με τους ημεδαπούς «μεγάλους ευεργέτες» της Ελλάδας, δηλαδή ανθρώπους του κεφαλαίου, τραπεζίτες κ.ά. που τα ονόματα τους δυστυχώς «κοσμούν» ακόμα τους δρόμους και τις πλατείες.

Είναι πολύ συγκινητικό να διαπιστώνεις (νέος άνθρωπος, γύρω στα τριάντα, ίσως και λιγότερο, όταν άρχισε να γράφει) την πολιτική, κοινωνική, αλλά και οικονομολογική ωριμότητά του, οι οποίες είναι κυριολεκτικά αξιοθαύμαστες. Το ήθος του, ο αγνός πατριωτισμός, η ευαισθησία, η θετική σκέψη, αλλά ακόμη κι ένα πολύ λεπτό χιούμορ και φρεσκάδα που διαφαίνονται ανάμεσα στις γραμμές του βιβλίου υποδηλώνουν την υψηλή ποιότητα και το σθένος της προσωπικότητάς του. Μελετώντας, αντιλαμβάνεσαι γιατί το άθλιο πολιτικό κατεστημένο της δύστυχης χώρας μας -όπως γράφει κι ο ίδιος για την Ελλάδα- αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να τον σταυρώσει μια Κυριακή πρωί, στα 36 του χρόνια. Αυτόν τον νεαρό ήρωα της Αντίστασης, αυτόν τον μάρτυρα της νεοελληνικής Ιστορίας, που έδωσε τόσα για την κοινωνία των ανθρώπων και την αντίσταση στον κατακτητή, υπομένοντας τραυματισμούς, εξορίες, φυλακίσεις. Η εκτέλεσή του στέρησε από την Ελλάδα μια πολύτιμη προσωπικότητα που, αν συνέχιζε την πορεία της, ίσως να συνέβαλε σημαντικά ώστε σήμερα η πατρίδα μας να μη ζούσε αυτή την εξαθλίωση.

Πάνω απ’ όλα, όμως, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η μεγάλη διδακτική αξία που έχει για εμάς και τις επόμενες γενιές ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν από 70 χρόνια και όμως είναι σαν να εξιστορεί και να αναλύει με απόλυτη ακρίβεια αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δηλαδή, ότι όλες αυτές οι αθλιότητες που συμβαίνουν σήμερα δεν είναι τίποτα περισσότερο από επανάληψη μιας πολιτικής και οικονομικής κακοδαιμονίας στην οποία οδηγούν την πατρίδα μας και τον λαό της τα ξένα και ντόπια συμφέροντα και οι άθλιοι πολιτικοί συνοδοιπόροι τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL