Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρώμη, πριν από τη σύνοδο κορυφής: / Αλ. Τσίπρας: "Η Ευρώπη να υπερασπιστεί το κοινωνικό της μοντέλο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρώμη, πριν από τη σύνοδο κορυφής: / Αλ. Τσίπρας: "Η Ευρώπη να υπερασπιστεί το κοινωνικό της μοντέλο"

Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για να μετακινήσουν την Ευρώπη από την οπισθοδρομική τροχιά που έχει πάρει, εξαιτίας του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου της Ε.Ε., προς τα εμπρός, τόνισε το βράδυ της Πέμπτης από τη Ρώμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση του δικτύου transform!Europe «Μια Ευρώπη για τον λαό από τον λαό».

Αφού περιέγραψε το παράδοξο της ελληνικής Αριστεράς τα τελευταία δύο χρόνια, να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβληθεί από την τρόικα ως “έναν συμβιβασμό τακτικής προκειμένου να αποφύγουμε μια συνολική στρατηγική ήττα”, εξήγησε στους συντρόφους και φίλους στην αίθουσα ότι “αυτές τις μέρες η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον”.

Και, απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, της ζήτησε να δώσει μια ευθεία απάντηση: “Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο για όλα τα κράτη-μέλη, ναι ή όχι;”. Και υπογράμμισε πως “το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το δικό της κοινωνικό μοντέλο, το γεγονός ότι έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση”.



Ο νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη

Εν όψει του εορτασμού της 60ής επετείου από την έναρξη της ενοποιητικής διαδικασίας της Ευρώπης, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι το βασικό πολιτικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη είναι πώς ξεκίνησε και τι Ευρώπη έχουμε σήμερα. “Σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη”, είπε. Και υπογράμμισε ότι σήμερα η οικονομική και κοινωνική απόκλιση στην Ευρωζώνη είναι άνευ προηγούμενου και σε αντίθεση με τους στόχους της ευρωπαϊκής συνθήκης, ενώ επισήμανε ότι η απουσία της αλληλεγγύης και η υιοθέτηση της λογικής «όχι στην αυλή μου», με φράχτες στα σύνορα, ήταν αυτά που εξέθρεψαν τον λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό.

Τα Μνημόνια, ο Βορράς και ο Ντάισελμπλουμ

Αναφερόμενος εκτενώς και αναλυτικά στα δύο πρώτα Μνημόνια, κατέληξε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι επρόκειτο “όχι για μια ελληνική διάσωση, αλλά για μια ευρωπαϊκή τραπεζική διάσωση μέσω της Ελλάδας”.

Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε το ερώτημα ποιος επωφελήθηκε από την οικονομική κρίση: Η Ελλάδα, ο ευρωπαϊκός Νότος ή ο ευρωπαϊκός Βορράς; Ποιες χώρες είδαν το κόστος δανεισμού τους να μειώνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε ιστορικά χαμηλά, αναρωτήθηκε και απάντησε «φωτογραφίζοντας» τη Γερμανία.
Υπενθυμίζοντας ότι όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών, διερωτήθηκε: “Δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για ποτά και γυναίκες, να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών; Και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει την Ευρωζώνη, και ειδικότερα τον Νότο, να βγει από τη λιτότητα και να μπει στη βιώσιμη ανάπτυξη;”. Είπε επίσης ότι αυτό εξηγεί γιατί ενώ το 2008 Γερμανία και Ελλάδα είχαν σχεδόν τον ίδιο επίπεδο ανεργίας, το 2015 η Γερμανία το είχε μειώσει από 7,4% σε 4,6% ενώ στην Ελλάδα είχε αυξηθεί από 7,8% σε 25%.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ωφέλησε τον Βορρά εις βάρος του Νότου.

“Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις”

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “δεν θα είμαστε το πειραματόζωο της Ευρωζώνης για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, όπως το ΔΝΤ και οι συντηρητικοί υποστηρικτές του ενδεχομένως θα ήθελαν” και δήλωσε αποφασισμένος να υπερασπιστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των χαμηλόμισθων και των άνεργων. “Δεν θα παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους ‘yes – men’ των δυνάμεων εκείνων στην Ευρώπη και αλλού που θέλουν την Ελλάδα στον ‘ζουρλομανδύα’ της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα. Γιατί η Αριστερά, όταν ο λαός τής έχει εμπιστευθεί την εντολή του, δεν έχει άλλη επιλογή, ανεξαρτήτως δυσκολίας, παρά να τιμήσει αυτή την εντολή. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τα Μνημόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε η κυβέρνηση που θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις” κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL