Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η οργή για τον Γερούν... μήνυμα στον Βόλφγκανγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η οργή για τον Γερούν... μήνυμα στον Βόλφγκανγκ

Bρε πως αλλάζουν οι καιροί. Ο πανίσχυρος, ελέω και του Β. Σόιμπλε, πρόεδρος του Eurogroup, ο πολύς Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι βέβαιο ότι δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία. Τα... χαστούκια διαδέχονται το ένα το άλλο και η πλήρης αποκαθήλωση είναι πλέον θέμα χρόνου. Πρώτα οι Ολλανδοί ψηφοφόροι ...μαύρισαν το κόμμα του στις κάλπες και από προχθές έγινε και ο ίδιος περίγελως ολόκληρης της Ευρώπης.

Τα σχεδόν ρατσιστικά, σεξιστικά και οπωσδήποτε απαξιωτικά και απαράδεκτα σχόλιά του για τις χώρες και τους λαούς της νότιας Ευρώπης, που δήθεν ξοδεύουν τα χρήματά τους στα ποτά και τις γυναίκες, προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου πανευρωπαϊκή θύελλα αντιδράσεων. Σοσιαλιστές, συντηρητικοί, Αριστεροί και πράσινοι, η ίδια η Κομισιόν αποδοκίμασαν με σφοδρότητα τη... Γερούν - διά ανοησία (;) ενώ υπήρξαν και κυβερνήσεις, όπως αυτή της Πορτογαλίας και πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Μ. Ρέντζι, που ζήτησαν ευθέως την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο ίδιος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ψελλίζοντας ότι λυπάται και ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του αλλά μέχρις εκεί. Αρνήθηκε να παραιτηθεί αν και παρά τη στήριξη του Γερμανού «αφεντικού» του, η «καρέκλα» του στην ηγεσία του Eurogroup τρίζει επικίνδυνα. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Ουδείς θα στενοχωρηθεί και ουδείς θα ζημιωθεί αν η ευρωπαϊκή πολιτική κονίστρα χάσει τον Ολλανδό... αστέρα. Ωστόσο όλη αυτή η «περιπέτεια» εκτός από αποκαλυπτική, μπορεί να είναι και διδακτική και κυρίως χρήσιμη.

Έκανε... λάθος ο Γερούν;

Είναι αποκαλυπτική γιατί ο Ντάισελμπλουμ -ασφαλώς- δεν υπέπεσε απλά σε κάποιο λεκτικό ατόπημα. Δεν έκανε απλά ένα «λάθος». Στην ουσία είπε φωναχτά και με ισχυρές δόσεις κυνισμού αλλά και αφέλειας κάτι που το έχουμε ξανακούσει. Κάτι που απηχεί τις απόψεις πολλών βορειοευρωπαίων για τους... τεμπέληδες του Νότου, που... απομυζούν τα πλεονάσματα του πλούσιου Βορρά. «Περιέγραψε», συνειδητά ή ασυνείδητα αλλά σίγουρα με χυδαίο τρόπο μια χυδαία - πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά - άποψη που ενδεχομένως έχει ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του για την Ευρώπη και το μέλλον της. Μια άποψη που θέλει την Ευρώπη να αγνοεί την έννοια της αλληλεγγύης, της συνοχής και του κοινού μέλλοντος των λαών της χωρίς διαχωρισμούς σε βόρειους και νότιους.

Είναι επίσης αποκαλυπτική γιατί αυτά που είπε ο Ντάισελμπλουμ δεν απηχούν τις απόψεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία θεωρητικά ανήκει ο ίδιος, ως στέλεχος του Εργατικού κόμματος της Ολλανδίας, αλλά απηχούν τις απόψεις της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Μιας ακροδεξιάς που σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη και απειλεί το μέλλον της, έχοντας μπολιάσει με τις «ιδέες» της και κόμματα, που δεν αυτοαποκαλούνται ακροδεξιά.

Το «ξέσπασμα» ακουμπά και τον Σόιμπλε

Η «περιπέτεια» αυτή, όμως είναι διδακτική και μπορεί να γίνει και χρήσιμη. Γιατί μπορεί η αντίδραση στις αθλιότητες του Ντάισελμπλουμ να ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη. Όμως η σφοδρότητά της, αλλά και το γεγονός ότι πήρε πανευρωπαϊκές διαστάσεις, αδιανόητες μέχρι πριν από λίγο καιρό, δείχνει κάτι μεγαλύτερο. Ίσως και πιο βαθύ. Δίνει την εντύπωση ότι το γενικό «ξέσπασμα» όλων και κυρίως των χωρών του νότου κατά του προέδρου του Eurogroup ήταν τόσο ισχυρό για να το ακούσουν και άλλοι. Όχι μόνο στη Χάγη και τις Βρυξέλλες αλλά και στο Βερολίνο Εν ολίγοις τα έψαλλαν στον Ντάισελμπλουμ για να τα ακούσει ο Σόομπλε, ο οποίος, μόνο αυτός, έσπευσε να καλύψει τον Ολλανδό «υπάλληλο» του. Και μια τόσο ισχυρή αμφισβήτηση του Γερούν δεν μπορεί παρά να ακουμπά και στον Βόλφγκανγκ.

Αν μη τι άλλο αυτή είναι μια αισιόδοξη εκδοχή της «περιπέτειας» η οποία έχει τη βάση της. Δείχνει ότι στην Ευρώπη του 2017 τίποτα δεν είναι όπως χθες. Ότι το πανίσχυρο μπλοκ των δυνάμεων του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, στο οποίο ηγεμονεύει ο Σόιμπλε και ο υποτακτικός Γερούν, υφίσταται ρωγμές και τείνει να απομονωθεί. Ο τρόπος που πολιτεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες διευρύνοντας τις ανισότητες και τις αντιθέσεις και μετατρέποντας τα ελλείμματα του φτωχού Νότου σε πλεονάσματα για τον πλούσιο Βορρά, οδηγείται σε αδιέξοδο. Εξάντλησε τα όποια όριά του και όχι μόνο δεν αρέσει πια αλλά απωθεί. Και προκαλεί αντιδράσεις. Αμφισβητείται πλέον και όχι μόνο από την Ελλάδα. Και αυτό καταγράφεται στα κινήματα και στις διαθέσεις των λαών. Μένει να καταγραφεί και στις εκλογές, που έρχονται. Αρχικά στη Γαλλία και το φθινόπωρο στη Γερμανία. Το ζητούμενο είναι να καταγραφεί στη... λευκή και όχι στη... μαύρη σελίδα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL