Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
"Αυτή η άνοιξη με ματώνει"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αυτή η άνοιξη με ματώνει"

Μπήκαμε ήδη στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗ.ΣΥ. Διανύουμε ήδη την τέταρτη «άνοιξη» από τον Μάρτιο του 2013, οπότε ο Ν. Αναστασιάδης ανέλαβε την εξουσία του τόπου. Στα αυτιά μας ηχούν ακόμα οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άνοιξη που θα ερχόταν στην Κύπρο με την εκλογή του. Όπως είπα, διανύουμε ήδη την τέταρτη άνοιξη και ακόμα περιμένουμε.

Προεκλογικά άλλα έλεγαν. Όσο περνά ο καιρός, ο κόσμος ολοένα και δυσκολεύεται, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι, τα σκάνδαλα και η διαφθορά αυξάνονται. Η κυβέρνηση όμως και κάποια ΜΜΕ προσπαθούν επικοινωνιακά να στρέψουν την προσοχή αλλού και όχι στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η κοινωνία, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν από την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Αναστασιάδη και τον ΔΗ.ΣΥ. Και για να εξηγούμαστε, θα παραθέσω ορισμένα παραδεκτά γεγονότα και στοιχεία.

1. Τα κυπριακά νοικοκυριά είναι από τα πλέον υπερχρεωμένα στην Ευρώπη. Οι κυπριακές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Το ιδιωτικό χρέος είναι το πιο ψηλό στην Ευρώπη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν πριν από το τέλος του 2016 τα 24 δισ. ευρώ ή το 48% του συνόλου.

2. 62.000 άτομα βρίσκονται στην ανεργία. Το δε ποσοστό της ανεργίας στους νέους είναι στο 33%, χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι που μεταναστεύουν ή δεν επιστρέφουν από τις σπουδές τους.

3. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι στο 29% και το ποσοστό του πληθυσμού που καθυστέρησε στην αποπληρωμή δόσεων του δάνειου της κυρίας κατοικίας ή του ενοικίου ή των παγίων λογαριασμών του ή τις δόσεις άλλων δανείων λόγω οικονομικών λογαριασμών είναι το 33,6% του συντελεστή Gini. Δηλαδή, με απλά λόγια, το 1/3 του πληθυσμού πολύ δύσκολα τα βγάζει πέρα.

4. Προεκλογικά ο Νίκος Αναστασιάδης έλεγε «Η διακυβέρνησή μου θα αλλάξει θεσμούς, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κράτους». Αποτέλεσμα; Διορισμός Ρίσκου Ερωτοκρίτου ως βοηθού γενικού εισαγγελέα, ως αντάλλαγμα προς τον κ. Ερωτοκρίτου για την «πολύτιμη» βοήθειά του για την εκλογή Αναστασιάδη. Ο απολογισμός γνωστός. Καταδίκη για διαφθορά, δεκασμό, διαπλοκή και συνωμοσία και 3,5 χρόνια φυλακή.

5. Ενδεχομένη παραβίαση από τον υπουργό των Εσωτερικών του άρθρου 3 του περί του ασυμβιβάστου προς την άσκηση των καθηκόντων ορισμένων αξιωματούχων της Δημοκρατίας ορισμένων επαγγελματικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων τους νόμου, όντας ο κύριος μέτοχος εταιρείας που έχει σύμβαση με το κράτος για ενοικίαση κτηρίου.

6. Διορισμός και αποσπάσεις πολιτικών στελεχών του πολιτικού γραφείου του ΔΗ.ΣΥ. με αδιαφανείς και φωτογραφικές διαδικασίες στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.

7. Η οικονομία στον αναπνευστήρα για έναν μήνα εξαιτίας της λανθασμένης και πρόχειρης ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του λιμανιού της Λεμεσού. Τα δε προβλήματα στο λιμάνι συνεχίζουν να υπάρχουν.

Θα μπορούσα να παραθέσω ακόμη πολλά στοιχεία και παραδείγματα. Αυτή είναι η διακυβέρνηση του Αναστασιάδη και του ΔΗ.ΣΥ. στα τέσσερα χρόνια που κυβερνούν. Μια διακυβέρνηση που έχει αυξήσει τις ανισότητες, τη φτώχεια, που έχει συρρικνώσει μισθούς και ωφελήματα και που έχει αυξήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Αυτή είναι η συναγερμική «άνοιξη».

Νίκος Σάββας, κοινοβουλευτικός συνεργάτης του ΑΚΕΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL