Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Γκάμπριελ εντός και εκτός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκάμπριελ εντός και εκτός

Χθες εμφανίστηκαν δύο άρθρα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών -και πρώην προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών- Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον Τύπο. Ένα στον ελληνικό -στα “Νέα”- με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα και τίτλο “Να αγωνιστούμε για μια ισχυρότερη Ευρώπη” και ένα στον γερμανικό -στην “Frankfurter Allgemeine”- χωρίς συγκεκριμένη αφορμή και με τίτλο “Πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για την Ευρώπη”. Στο πρώτο, απευθυνόμενος στο ελληνικό ακροατήριο, ο Γκάμπριελ βάζει τη γερμανική ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης - λίγες μέρες πριν από τη Διακήρυξη της Ρώμης. Τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, υπέρ της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και κάπου στο τέλος θυμίζει ότι “το ευρωπαϊκό όνειρο ήταν πάντα συνυφασμένο με την ευημερία”. Στο δεύτερο, απευθυνόμενος στο γερμανικό ακροατήριο, ο Γκάμπριελ γράφει όλα αυτά για τα οποία θα τον χειροκροτούσαν οι Νότιοι, οι οποίοι βαρέθηκαν να ακούνε από γερμανικά χείλη ότι “πρέπει να τηρούν τους κανόνες” κι από ολλανδικά ότι φταίνε επειδή είναι επιρρεπείς στα... τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια. Και τα βάζει με τα fake news των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

Ποια είναι αυτά τα ψευδή αφηγήματα κατά τον Γκάμπριελ; Πρώτον, ότι η Γερμανία είναι το “υποζύγιο” της Ευρώπης, που πληρώνει για όλους. “Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε η χώρα που πληρώνει, αλλά που κερδίζει... Για κάθε ευρώ που βάζουμε στον κοινοτικό προϋπολογισμό παίρνουμε έμμεσα ή άμεσα πολύ περισσότερα πίσω” γράφει ο Γκάμπριελ, υπενθυμίζοντας ότι το 60% των γερμανικών εξαγωγών πάει στην Ευρωζώνη, άρα “εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το πόσο καλά τα πάνε οι άνθρωποι στα υπόλοιπα κράτη - μέλη”.

Και δεύτερον, ότι η Γερμανία έδειξε τον δρόμο για τη σύνδεση της μείωσης των ελλειμμάτων και των μεταρρυθμίσεων. “Η αλήθεια είναι ότι όταν εμείς κάναμε τις μεταρρυθμίσεις, αυξήσαμε το χρέος μας πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Επειδή γνωρίζαμε ότι παράλληλα με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις έπρεπε να κάνουμε μαζικές επενδύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να βγούμε από την κρίση και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα ελλείμματα... Γιατί κρύβουμε τώρα αυτή μας την εμπειρία και εισηγούμαστε στους εταίρους μας συνταγές που οδηγούν σε μεγαλύτερη ανεργία και περισσότερα χρέη; Όποιος μεταρρυθμίζει τη χώρα του χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων και βοήθεια για επενδύσεις” γράφει ο Γκάμπριελ.

Το αν θα τον χειροκροτήσουν γι’ αυτά στη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός του εταίρος -λέγε με Σόιμπλε- στέλνει καθημερινά το μήνυμα ότι μόνο το Βερολίνο είναι ο θεματοφύλακας των κανόνων, είναι αμφίβολο. Ειδικά όταν καταλήγει λέγοντας ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει περισσότερα για επενδύσεις στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL