Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι τολμηρές περιστροφές του Μάρτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Οι τολμηρές περιστροφές του Μάρτη

Francesco del Cossa, απεικόνιση του μήνα Μαρτίου, νωπογραφία 1468 - 1470 (Palazzo Schifanoia, Φεράρα Ιταλία)

Με την ισημερία του, που οι εταίροι μας ονομάζουν ισονυκτία (equinox), ο Μάρτιος είναι από τους πιο εύθραυστους και ταυτόχρονα ανθεκτικούς μήνες. Με καιρικά φαινόμενα που ανθίστανται στις βεβαιότητες, με ηρωικές πράξεις που αντιστέκονται στις διχαστικές επενέργειές τους. Μήνας της άνοιξης και του ’21, της ποίησης και της διαπραγμάτευσης των αδιαπραγμάτευτων. Συνδυασμοί από καλούς και κακούς οιωνούς, που ευνοούν τους τολμηρούς, αλλά και τις αλλεργίες.

Το ίδιο φαινόμενο, τη χρονική ισοκατανομή φωτός και σκότους επί γης, που οφείλεται στον συνδυασμό γήινων και εξωγήινων περιστροφικών κινήσεων, οι μεν το χαρακτηρίζουμε από τη μεριά της μέρας και οι δε από τη μεριά της νύχτας. Φαινομενολογία της ποίησης. Οι λέξεις διαρκούν περισσότερο από αυτό που περιγράφουν. Όπως η δέκατη τρίτη σύνταξη. Αντέχουν οι λέξεις, γίνονται όροι, περιστρέφονται στα τηλεοπτικά πάνελ για να ξαναχτίσουν την ιστορία κατ’ εικόνα και καθ' ομοίωσή τους. Φταίει, λένε, η δέκατη τρίτη σύνταξη που δεν κλείνει η διαπραγμάτευση. Εύθραυστα τα κάτοπτρα που αντιστρέφουν τα γεγονότα. Γδάρτης ο Μάρτης τους.

Οι επτά επικηρυγμένες από τον Τραμπ χώρες έγιναν έξι, καθώς μετά από βαθύ συλλογισμό και από πιέσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης αφαιρέθηκε το Ιράκ. Ας είναι, θα σκέφτηκε ο ηγέτης, αρκεί ένα κομμάτι του πλανήτη να μένει στο σκοτάδι, λίγο με νοιάζει αν θα λέγεται επτά ή έξι, αν είναι το Ιράκ ή το Ιράν. Ένας ακόμη πολιτικός που από τους αριθμούς αντιλαμβάνεται μόνο τα ονόματά τους. Από τη Μεσοποταμία δεν αντιλαμβάνεται τίποτα. Ολονυκτία στη Συρία, στην Υεμένη, στο Σουδάν, στο Ιράν, στη Σομαλία και στη Λιβύη. Μετακινείται στη γη το λάβαρο του '21.

Απειλείται το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να μετέχουν στην επιλογή των στελεχών τους. Με την ευρεία συναίνεση της αντιπολίτευσης, καθώς μετά από μελέτη και βαθύ συλλογισμό οι δικαστικές αρχές διαπίστωσαν πως η άσκηση του δικαιώματος είχε επεκταθεί σε μη δικαιούχους. Σε μη μόνιμους, αναπληρωτές και αναπληρώτριες που κάλυπταν τις θέσεις των μη διορισθέντων μονίμων. Προκειμένου να ψηφίζουν και οι μετανάστες της εκπαίδευσης, σκέφτηκαν οι υπερασπιστές της αριστείας, ας καταργήσουμε τη δημοκρατία.

Επικίνδυνοι συλλογισμοί για την Παιδεία. Όπως όταν το μόνο που αντιλαμβάνονται από την εικόνα της εκπαίδευσης είναι οι βάσεις των Πανελλαδικών. Πέφτουν οι βάσεις, εξανίστανται για το χαμηλό επίπεδο. Ανεβαίνουν οι βάσεις, καταγγέλλουν τη σφαγή. Περιστρέφονται άκαρπα, έτη φωτός μακριά από την πολυπλοκότητα της μαθησιακής διεργασίας. Ανεπηρέαστα από την ψηφιακή εποχή και το διαδίκτυο. Αλλεργικός ο εκπαιδευτικός Μάρτης.

Επτά εξωπλανήτες ανακάλυψε η NASA, τρεις εξ αυτών φαίνεται να έχουν γήινη συμβατότητα. Η είδηση αντικατέστησε τις επτά χώρες του Τραμπ. Είδαμε και φωτογραφίες, αλλά ακόμη δεν έχουν ονόματα, μόνον δείκτες πλάι στο όνομα του ήλιου τους. Του υπέρψυχρου νάνου αστέρα Trappist-1. Για τις επτά επικηρυγμένες χώρες, που έχουν υπέροχα ονόματα, δεν βλέπαμε χάρτες. Μόνον το πρόσωπο του ψυχρού ηγέτη που τις καταδίκαζε. Ανακοίνωνε τον πληθικό αριθμό τους, αγνοούσε τα ονόματα των περισσοτέρων. Αργότερα έμαθε ένα, εκείνο που τελικά εξαιρέθηκε.

Τριάντα εννιά έτη φωτός μακριά μας, οι εξωπλανήτες περιστρέφονται. Πότε άραγε θα έχουν ισημερίες; Τον ήλιο τους τον ανακάλυψε το βελγικό ρομποτικό τηλεσκόπιο Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, που πήρε το ακρωνύμιο TRAPPIST προς τιμήν της μπύρας που έφτιαχναν οι Τραππιστές, ένα μοναχικό τάγμα που διασπάστηκε από τους Σιστερσιανούς επειδή θεώρησε πως είχαν χαλαρώσει την τήρηση των κανόνων. Η επιθυμία για αυστηρή τήρηση των κανόνων τούς οδήγησε σε έξοδο και μοναχικότερο δρόμο. Το τηλεσκόπιο πέρασε το όνομά του στον υπέρψυχρο νάνο. Τον παλουκοκαύτη.

Ο φετινός Μάρτης φαίνεται να εμπλουτίζει την ανθεκτικότητά μας στις ευαίσθητες αλληλεπιδράσεις. Χωρίς περιττές περιστροφές, μόνον όσες ορίζουν οι κινήσεις που δίνουν ζωή στην ελευθερία μας. Σαν τους Τραππιστές, που μιλούν μόνον όταν είναι απαραίτητο. Με μια ζακέτα στον ώμο για τις πονηριές του ανοιξιάτικου καιρού. Εξάλλου, είτε ισημερία την πούμε είτε ισονυκτία, ποτέ δεν θα είναι απόλυτα ακριβής. Γι' αυτό κάθε άνοιξη επιλέγει τον μήνα Μάρτιο.

* Ο Φραγκίσκος Καλαβάσης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL