Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κρίσιμες επιλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρίσιμες επιλογές

Η μόνιμη επωδός των δανειστών κάθε φορά που υπήρχε διαφωνία ή προσωρινή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν “βρείτε τα με τους θεσμούς”.

Δεν ήταν μόνο το Eurogroup και ο Β. Σόιμπλε, ήταν και όλοι οι κορυφαίοι παράγοντες των Βρυξελλών που κατά καιρούς παρέπεμπαν στους εκπροσώπους των θεσμών. Η κυβέρνηση πάντοτε επέμενε ότι ήταν πολιτική η διαπραγμάτευση, όπως και οι καθυστερήσεις που τεχνηέντως καλλιεργούνταν από ακραίους κύκλους.

Και όπως αποδείχθηκε σε όλες τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο χρόνων, οι τελικές επιλογές ήταν προϊόν πολιτικών αποφάσεων.

Αυτό επιβεβαίωσε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ανακοίνωσε ότι Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου θα παραμένουν τρεις ημέρες στις Βρυξέλλες για πολιτική διαπραγμάτευση πάνω στις βασικές αρχές των ζητημάτων της αξιολόγησης που παραμένουν ανοιχτά. Φορολογικό και ασφαλιστικό.

Δύο κομβικά ζητήματα για τα οποία οι λύσεις που θα προκριθούν δεν είναι ζήτημα αριθμών, αλλά ανθρώπων. Δεν είναι ζήτημα τεχνικό, είναι βαθιά πολιτικό. Και θα πρέπει να ληφθούν σε ανώτερο επίπεδο.

Αυτό από μόνο του είναι κατ’ αρχάς μια ένδειξη κατανόησης και από την πλευρά των δανειστών τού πόσο σημαντικά είναι τα θέματα και οι λύσεις που θα επιλεγούν.

Αν είναι ειλικρινής η πρόθεση των δανειστών να βρεθεί λύση, τρεις ημέρες είναι αρκετές για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να γεφυρωθεί η μεγάλη διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές. Χθες, όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμέσως μετά το Eurogroup μίλησαν για ισχυρή βούληση προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας και φυσικά επισήμαναν ότι είναι προς το συμφέρον όλων να κλειδώσει η συμφωνία το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην Αθήνα αυτό το γνωρίζουν όλοι, εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση που ποντάρει ακόμη και τώρα στην αποτυχία. Στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν το έχουν κατανοήσει πλήρως ή αν, εμμένοντας σε ακραίες απαιτήσεις, τελικά κάνουν κακό στο ίδιο το οικοδόμημα της Ε.Ε. Κι αυτό πολιτική απόφαση θα είναι, όχι απόφαση κάποιων... τεχνικών κλιμακίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL