Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Μια δύσκολη προσέγγιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια δύσκολη προσέγγιση

“Το μόνο που θέλω είναι δίκαιη αντιμετώπιση” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του την προσκεκλημένη του Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά την πρώτη μετ’ εμποδίων συνάντησή τους, αφού και ο καιρός στην Ουάσιγκτον είχε συνωμοτήσει για να αναβληθεί. Και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ τού απομονωτισμού, ούτε επιδιώκει τη “νίκη”, αναφερόμενος εμμέσως στον εμπορικό πόλεμο που πολλοί φοβούνται ότι ετοιμάζεται να κηρύξει στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία. Το πώς εννοεί, βέβαια, τη “δικαιοσύνη” στο εμπόριο είναι θέμα ερμηνείας. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει στο παρελθόν, μέχρι τώρα οι Αμερικανοί ήταν οι... ριγμένοι και θα φροντίσει να ξαναβρούν το δίκιο τους.

Πάντως, για τον συνήθως... εκρηκτικό Τραμπ, η πρώτη του εμφάνιση πλάι στην πολιτικό, την οποία ο Μπάρακ Ομπάμα είχε χρίσει περίπου ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου μετά τη δική του αποχώρηση από το προσκήνιο, ήταν αναπάντεχα προσεκτική. Όπως προσεκτική -αλλά αυτό δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη- ήταν η εμφάνιση της Μέρκελ. Η εικόνα που έστειλαν στον έξω κόσμο είναι ότι μάλλον διαφωνούν σε πάρα πολλά, αλλά είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν μια προσπάθεια να βρουν κοινό έδαφος. Αυτό είχε δείξει ξεκάθαρα η Μέρκελ από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ο Τραμπ, καθώς φρόντισε να μην παρασυρθεί από την... ερωτική εξομολόγηση του προκατόχου του και να μην ανεβάσει τους τόνους έναντι του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Αλλά αυτό άφησε να εννοηθεί και ο Τραμπ στο μάλλον αμήχανο πρώτο ραντεβού του με τη Μέρκελ. Για παράδειγμα, μπορεί να επέμεινε για το πώς θα επιμερίζονται στο μέλλον τα οικονομικά βάρη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία -στη λογική “πληρώνετε λίγα, πρέπει να δώσετε περισσότερα”-, αλλά φρόντισε να διαβεβαιώσει την καλεσμένη του ότι μένει πιστός στο ΝΑΤΟ, το οποίο μόλις έναν μήνα πριν είχε χαρακτηρίσει “απαρχαιωμένο”. Όπως φρόντισε να δηλώσει ότι και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν “χέρι- χέρι” στο Αφγανιστάν, θα προσπαθήσουν από κοινού να βρουν μια λύση στη Συρία και στο Ιράκ και θέλουν να βελτιώσουν -εδώ δεν ειπώθηκε το “από κοινού”- τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπήρξε... χημεία μεταξύ των δύο, τίποτε δεν θύμιζε το -έστω επιφανειακά- εγκάρδιο κλίμα σε προηγούμενες πρώτες συναντήσεις μεταξύ των εκάστοτε ηγετών των ΗΠΑ και της Γερμανίας την τελευταία πεντηκονταετία. Αλλά ούτε στιγμή δεν υπήρξαν σημάδια ανοιχτής ρήξης. Ίσως επειδή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποια συμφέροντα τους ενώνουν και ποια τους χωρίζουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL