Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Το "Διεθνές Αριστερό Πανεπιστήμιο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "Διεθνές Αριστερό Πανεπιστήμιο"

Πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση; Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα για έξοδο από την κοινωνική και οικονομική κρίση; Αυτά ήταν τα κύρια ερωτήματα που τέθηκαν από σπουδαστές ανώτερης σχολής προαστίου της Κοπεγχάγης, 30 τον αριθμό μαζί με δύο συνοδούς καθηγητές, που επισκέφθηκαν την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Λεωνίδου, με στόχο να ενημερωθούν γενικότερα για το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ».

Τη συνάντηση οργάνωσε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του κόμματος, στο πλαίσιο του άτυπου «Διεθνούς Αριστερού Πανεπιστημίου», το οποίο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο το 2016 επισκέφθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ 47 πολυμελείς ομάδες φοιτητών από πολλές χώρες της Ευρώπης, με τον αριθμό των επισκεπτών να υπερβεί συνολικά τα 1.000 άτομα.

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίσκεψη του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Δανίας, με πολυπολιτισμική συμμετοχή στην τωρινή ομάδα σπουδαστών, της οποίας τα περισσότερα μέλη ήταν κάτω των 20 ετών, που κατά κανόνα προσανατολίζονται για πανεπιστημιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, τα παιδιά έθεσαν εύστοχες ερωτήσεις, προφανώς διότι ήρθαν προετοιμασμένα από τους καθηγητές τους.

Τη σχετική διάλεξη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο υπογράφων με την ιδιότητα του συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και μέλους της Κ.Ε., ενώ στη διαδικασία των ερωτήσεων - απαντήσεων συμμετείχε και η αναπληρώτρια συντονίστρια του Τμήματος Αγγελική Βισβίκη, η οποία συμμετέχει ενεργά στο κίνημα αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι, πέραν των αμιγώς πολιτικών ζητημάτων, ενδιαφέρον υπήρξε και για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για τις οποίες δόθηκαν απαντήσεις, με αναφορές στη δυνατότητα πολιτογράφησης μεταναστών δεύτερης γενιάς, στην επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια και στην απόφαση της Βουλής για τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Εκτιμώ ότι τα επιτεύγματα αυτά της κυβέρνησης εντυπωσίασαν περισσότερο τους νεαρούς συνομιλητές μας και τους καθηγητές τους.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η κατάσταση στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως η απειλή από ανερχόμενα νεοναζιστικά μορφώματα, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν, τόσο με βάση τις θέσεις του κόμματος όσο και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επιπλέον, στους επισκέπτες μας από τη Δανία μοιράστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπόνηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος ειρήνης για τη Μ. Ανατολή και Μεσόγειο, ως κύρια απάντηση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL