Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ποιοι στρώνουν το έδαφος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιοι στρώνουν το έδαφος

Η χθεσινή “είδηση” της συνδρομητικής πλατφόρμας IFR του Reuters ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν πολλά ακραία κέντρα, πολιτικά, οικονομικά και μιντιακά, που είναι διατεθειμένα ανά πάσα στιγμή να σορτάρουν στην πλάτη της Ελλάδας. Να σορτάρουν τη σταθερότητα και την προοπτική. Να σορτάρουν εν τέλει το μέλλον των πολιτών μιας χώρας που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από την κρίση.

To “αποκλειστικό” τηλεγράφημα, επικαλούμενο φήμες (!) από “πηγή” στην Ελλάδα, “ανακάλυπτε” διάγγελμα του πρωθυπουργού για εκλογές. Σε μια στιγμή που η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο και η διαρκή καθυστέρηση συμβαίνει με την ευθύνη των δανειστών, ακόμη και μια προφανώς ψευδής είδηση μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα άσχημων εξελίξεων.

Η σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης έδωσε άμεσα τέλος στην τυχόν επίδραση που θα μπορούσε να έχει αυτό το fake new, αλλά, παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό η “είδηση” αυτή δεν πήρε διαστάσεις αφού κανένα άλλο μέσο δεν έκανε αναπαραγωγή, στη χώρα μας βρέθηκαν πολλά μέσα ενημέρωσης πρόθυμα να δώσουν χώρο προβολής αβασάνιστα.

Το ποιοι κατασκεύασαν την είδηση μπορεί να μην το μάθουμε, αλλά το ποιοι στρώνουν το έδαφος και δίνουν το πάτημα για να στηριχθούν τέτοιες “ειδήσεις” το γνωρίζουμε.

Εν μέρει το έδαφος το στρώνουν οι ακραίοι κύκλοι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. που δεν κλείνουν την αξιολόγηση και τη μεταθέτουν με έντεχνο τρόπο χρονικά, βάζοντας με χαρακτηριστική εμμονή μέτρα, ακόμη περισσότερα και σκληρότερα μέτρα, που γνωρίζουν πολύ εύκολα ότι δεν μπορούν να περάσουν.

Από την άλλη το έδαφος το στρώνει και η αξιωματική αντιπολίτευση με την εμμονή της για εκλογές τώρα, με όποιο τίμημα. Που διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, ότι θα κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Λες και κανείς θέτει στα σοβαρά αυτό το ερώτημα. Λες και βγάζει κάποιος πραγματικά τη χώρα εκτός ευρώ.

Η κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Ε.Ε., που περνά μια κρίσιμη φάση μέσα από εκλογικές διαδικασίες πολύ καίριες και ουσιαστικές, απαιτεί αυξημένα ανακλαστικά και κυρίως σοβαρότητα. Από όλους! Επειδή είναι πολλά αυτά που κρίνονται σε διεθνές επίπεδο τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, κανείς δεν πρέπει με τη στάση του να παραδίδει τη χώρα βορά στα γεράκια που ψάχνουν εύκολα θύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL